Vad jag önskar att jag visste när jag var föräldraledig första gången

BE4AD097-FFFC-4DEB-9B18-9962BD653DCA

Jag är oändligt tacksam för möjligheten att vara hemma med en tredje (!) bebis.

Bo är en underbar liten kille. Och man är ju så mycket lugnare och tryggare nu som mamma. Ens identitet behöver ju inte förändras, som den gör när man blir förälder första gången.

Idag har jag funderat över vad jag lärt mig om att vara föräldraledig efter att ha varit det några gånger, och vad jag önskar att jag visste när jag gick hem den första gången. En liten lista:

 • Det är ok att gå in i bebisbubblan en period. Jag var livrädd för att hela mitt liv skulle handla om barn när jag blev mamma första gången, att jag skulle förlora mitt samhällsengagemang och mig själv.  Jag önskar att jag hade varit snällare mot mig själv, man behöver inte skämmas för att man slukas upp av sin bebis. Blicken höjs med tiden.
 • En bebis behöver bara mat, sömn och närhet. Allt annat är för ens egen skull. Med Sixten flängde jag runt på babysim och rytmik för att jag tänkte att han skulle stimuleras. Ögonkontakt med mig är all stimulans som behövs på väldigt länge. Det är ok att flänga runt, men minns att det är för din egen skull.
 • Träna styrka! Det kan dröja innan det känns, men det verkar vara oundvikligt att få ont i rygg och axlar av att leva med småbarn. Jag önskar att jag kommit igång med styrketräning redan efter första barnet, då kanske jag inte haft lika ont nu.

8C082B57-E324-45A7-8704-6AF54E9B988A

Men livet med en trea är ju på många sätt helt ojämförbart med att vara hemma med en liten bebis. Mer om det en annan gång.

3 kommentarer

 1. Ja, tänk va stort att ni har tre underbara barn!
  Och vad skönt att få bli tryggare som förälder.
  Passa på att snufsa på din bebbe vid varje tillfälle som ges.
  Tanka närhet och bebisgos, det är underbart. <3
  Apropå styrketräningen, min make och jag har en deal nu. Att vi ska träna tillsammans, styrka, lite varje dag. Så lite att vi föraktar det. Det är okej. Bara det blir av…

 2. Så bra tankar och råd! Så fina barn du har!! Tycker det är coolt att du hade din identitet i att vara mamma till ett gäng söner redan när vi bodde i Huset! ❤️

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *