Trevlig helg. Deluxe.

Jag vet inte vad du har för relation till Filip och Fredrik. Du kanske har ”hängt” med dom i flera år… Man behöver ju inte säga mer än så idag, för då vet typ varenda mänska att det handlar om Fredrik Wikingsson och Filip Hammar. Radarparet som haft ett otal serier på kanal 5.

Numera är dom ju så folkliga att dom får vara med i På Spåret. Och gör det med den äran. Jag bekänner, jag har inte haft mycket till övers för de här männen. Min förutfattade mening var att de var två dryga, ironiska och självgoda mediamän. Men ack vad jag bedrog mig.

Mitt första riktiga möte med dem var tv-serien LaBamba från 2014. Där provar de på ett annat liv, t.ex. pastor, cowboy eller hippie. När jag såg det programmet märkte jag att dom gör ju programmen för att dom är genuint intresserade av människor och möten. Vilket också är bland det häftigaste och bästa jag vet. Att få lära känna människor och få vara med på deras resa. Så sen dess är jag helt stoked på Filip och Fredrik, som man skulle sagt på snowboardspråk. Jag är fast helt enkelt. Så när jag sprang på Fredrik på gatan i Stockholm i höstas var jag sååå nära att bara springa fram och krama honom och säga att jag typ älskar honom och allt han gör. Men det kan man ju liksom bara inte göra, så jag hejdade mig i sista stund. Tack och lov!

Hur som, om ni inte sett filmen Trevligt Folk så har ni chansen nu. Då kanal 5 sänder hela filmen med mycket extramaterial. Min man grät, statsministern grät och många andra svenskar har blivit starkt berörda när de såg den här viktiga filmen. Det här är den otroliga historien om det somaliska bandylandslaget från Borlänge, som övervinner alla hinder på vägen mot VM i Sibirien. Den måste bara ses!

Mitt bloggtips denna lördag är den fantastiska: http://aammin.wordpress.com

vänner

Aammin är den underbara bloggen som handlar om livet som utlandssvensk i Etiopien. Frida Thornell beskriver sitt liv, möten med människor, familjeliv (med man och tre söner) och så finns alltid tron på Gud, som en självklarhet, med i allt detta. Detta är en fantastisk kvinna som jag fått äran att ha lärt känna för över 10 år sen, när vi var med i samma kyrka i Stockholm. Vi har fått göra en del bra grejer ihop som läger och annat kul. Ibland har vi bott nära varandra och ibland långt ifrån.

Under föregående år hade jag den stora glädjen att åka till Etiopien, två gånger (mer om detta i ett annat blogginlägg). Och då fick jag också träffa Frida och Andreas, där de nu lever och verkar i Addis Abeba. Det har på ett sätt ett väldigt vanligt familjeliv med sina tre underbara söner, med alla vardagsbestyr som vi andra också har här hemma. Men samtidigt så annorlunda. Jag blir ofta glad och utmanad av denna blogg och denna kvinna. Tack Frida!

frida t
Såhär snygg kan en trebarnsmorsa i Addis vara, när hon ska gå på fest.

Ett inlägg på bloggen som ni bara måste läsa är detta:

Några myter om hur det är att bo i Afrika

Filmen och bloggen har en sak gemensamt, och det är en stor kärlek till människor. Och en stor kärlek till nya möten. Och hur nya kulturer och traditioner kan få berika våra liv. Jag fick just reda på att det kommer börja 17 ensamkommande flyktingbarn på vår skola här i samhället där jag jobbar, Östra husby. Tänk vad bra. Och då menar jag förstås inte att det är bra att de här barnen har behövt fly och lämna sin familj och sitt land. Det är en tragedi. Men jag tror att det är bra för oss här, på Vikbolandet. Vi möter inte så många människor från andra kulturer i vår vardag här på byn. Nu har vi möjlighet att välkomna, visa omsorg och generositet. Tänk vad möten med nya människor och kulturer kan få berika en bygd och våra liv. Det vittnar både Trevligt Folk och Frida Thornells blogg om.

Ha nu en riktigt bra helg! Kanske kan du prata med någon ny människa. Eller kanske till och med bjuda någon på fika eller en bit mat. Häftiga saker kan hända i mötet med nya människor.

3 kommentarer

  1. nej, alltså, jag har fortfarande svårt för Filip och Fredrik. Men det kan ju vara en av mina sist-på-bollen-grejer detta alltså. Kanske kommer en dag då jag orkar titta på dem? 😉

    1. Jag har precis som du Jennie, lärt känna dem ”på äldre dar”. Deras varma hjärtan och genuina intresse för människor kompenserar att de ofta går över ”tramsighets-gränsen”.

  2. Vilka fina ord! Tack för det, Jennie!
    Och välkomna tillbaka till Afrika, fåglarna och värmen! Kontinenten ligger öppen för er att utforska.

    Nu har du fått mig till att vilja se F och Fs. Ska kika om jag kan hitta programmen. 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *