Måndagstips

Ny vecka. Come on! Jag bjuder på lite tips, fin som jag är.

KLÄDBYTARDAG. Sedan jag flyttade till Kristianstad har jag och mina vänner anordnat en klädbytardag i halvåret. Konceptet är enkelt, alla rensar ut sånt de inte använder ur sina garderober och den som är värdinna har styrt upp sitt vardagsrum lite som en affär med olika rubriker; byxor, klänningar, tröjor osv. Man fikar lite och går runt och tittar och provar. Sedan lottas det ut en turordning och en i taget får hämta det hen helst vill ha. Vi håller på varv efter varv tills intresset börjar svalna och då får alla ta det som är kvar. Detta är en så fantastiskt bra grej. Jag har minskat mina klädinköp rejält sedan vi började ha klädbytardagar regelbundet. En gång i halvåret får man liksom en kasse nya kläder utan att betala ett smack eller behöva stödja en på många sätt ofräsch industri. Bara testa!

BOKTIPS. Ju äldre barnen blir desto mer handlar ens vardag om uppfostran. Med känsla för barns självkänsla av Petra Krantz Lindgren blev jag tipsad av min främsta förskollärarförebild Josefine Magnusson. Den kastar omkull ganska mycket av traditionella uppfostranstankar och betonar samtalet och att lyssna på barnets behov och visa det respekt. Ibland lite pretentiös men en väldigt genomtänkt röst in i samtalet. Jag vill jättegärna läsa mer om uppfostran, har ni några bra lästips?

VECKANS LOVSÅNG blir Steady heart med Steffany Gretzynger – så full av tröst och hopp. Tack Jenny Lundqvist för tipset.

5 kommentarer

  1. Härlig lovsång och så bra med klädbytardagar!
    OCH ”med känsla för barns självkänsla” ligger på sängbordet och läses (långsamt) av både mannen och mig. Vi är nu inne på andra läsningen och får många bra påminnelser och utmaningar från boken och ser ofta saker vi vill bli bättre på i vårt föräldraskap.

    Jag var faktiskt på en föräldrakurs här i Addis igår, tillsammans med ett gäng amerikaner och ett ännu större gäng etiopier. Det var intressant och en hel del bra, men jag tänkte mer än en gång att ”oj, jag skulle gärna bjuda hit Petra Krantz Lindgren” – hon och hennes gelikar hade absolut med fördel kunnat få ge lite nya perspektiv på de traditionella uppfostranstankarna! 😉 (Man talar mycket om bestraffning/belöning, att få ”duktiga” barn etc här)

    1. Roligt att höra ifrån dig Frida! Häftigt att höra att man på vissa sätt går i samma processer och tankar oavsett vart man är i världen.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *