Barnfritt, Leonardo DiCaprio och snödroppar.

Helt underbart och märkligt. Vi är hemma och har barnledigt. Barnen är hos farmor och farfar, och vi är hemma, själva, utan barn. Mycket märklig känsla. Tomt och tyst. Fast ganska skönt. Det har varit mycket vab och trötthet här i januari och februari, detta var mycket välbehövligt både för barn och föräldrar.

Därför är det faktiskt så. Under över alla under. Att vi har sett en NY film på BIO! Det händer ungefär en gång om året att vi går på bio, ni kommer därför inte att få så många filmrecensioner av mig (även om jag gärna skulle vara filmrecensent, verkar ju vara ett rätt bra jobb).

anatomy_of_a_scene_-_the_revenant_-_2Vi har sett THE REVENANT

Detta är berättelsen om pälsjägaren Hugh Glass som utsätts för helt övermänskliga fysiska och psykiska prövningar. Glass spelas av Leonardo DiCaprio.

På något sätt lyckas DiCaprio knipa rollerna i dom där episka, mastodontfilmerna. Alla i min generation minns väl Titanic och hysterin kring denna film. Alla hade sett den typ tre gånger på bio och var utom sig av sorg över den tragiska kärleksberättelsen om Rose och Jack. Alla utom jag. Jag kunde inte fälla en endaste tår. Fast jag försökte. Pressen att man skulle gråta till Titanic blev mig övermäktig. Den unge DiCaprio som spelade Jack Dawson, har sedan dess medverkat i flera andra storverk som Catch me if you can och The Aviator.

Nu är det en 40-årig DiCaprio som gestaltar Glass och jag tror att han faktiskt kommer att knipa sin första Oscar för denna rollprestation. Den dystre Glass utsätts som sagt för allsköns prövningar. Han blir överfallen av en Grizzlybjörn och hans son mördas av en ”vän” då Glass ligger nästintill död i sviterna av björnöverfallet.  Glass överlever och börjar en mödosam resa för att kräva hämnd på sin sons mördare. Det är en grå och dystopisk känsla i de storslagna naturscenerna som ska visa nybyggarnas och ursprungsbefolkningens Nordamerika i början på 1800-talet. Att DiCaprio lyckas hålla upp intresset för denne Glass under närmare 2,5 timma med ett fåtal repliker och ett ganska lågmält känsloläge det är en stor bedrift. Jag rekommenderar verkligen The Revenant för den som vill ha en storslagen filmupplevelse med mycket vackra naturscener och stora skådespelarinsatser.

Oscarsgalan äger rum dem 28 februari, det vill säga natten mellan söndag och måndag. The Revenant har 16 nomineringar, och kanske blir det DiCaprio som äntligen får en sån där guldgubbe! Håll även koll på priset för bästa kvinnliga där den eminenta Alicia Vikander är nominerad, här har alltså en svenska kvinna en chans att få en Oscar!

ifånmaj2014 039

Och det största av allt, snödropparna har tittat fram i trädgården. Trädgårdssäsongen 2016 – nu är vi på gång!

2 kommentarer

  1. Haha! Jobbigt med press att gråta! Det har jag aldrig känt (gråter väldigt lätt till film och så även till Titanic då det begav sig, vilken grej det var!)

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *