Skolgympa

Förra året satt jag och slappade framför datorn och skulle hitta nåt gött att titta på. Då hade jag aldrig hört talas om Kalle Zackari Wahlström, men jag var taggad för jag hade precis börjat springa för säsongen (läs lunka) och hittade ett program om löpning som var så sjukt inspirerande. Programmet hette ”Svett och etikett”. Jag blev helt fast och har sett ALLA avsnitt.  Nu är han igång igen som ”Gympaläraren”, sänds på SVT på tisdagar.

Alltså jag var ganska skeptisk innan. Tänkte att han bara skulle åka runt och köra nån dag med kidsen, spänna musklerna och sen dra vidare, typ. Men programidén är att han ska vara en HEL TERMIN på sin gamla högstadieskola för att inspirera och utmana ungdomarna till att komma igång att röra på sig. Det är fint, för han får sånt hjärta för ungdomar och inser rätt snart att det finns mycket att göra. Inte bara när det gäller att hitta rätt idrott, men också att stötta, bekräfta och se ungdomarna. Jag kommer absolut följa ungdomarnas och Kalles resa på SVT. http://www.svtplay.se/video/6991177/gympalararen/gympalararen-avsnitt-1

kalleromerskaringar-jpg
Bild från svt.se

Min egen relation till skolgympan och idrotten

Min egen relation till skolgympan var inte direkt en löve-story. Särskilt inte på högstadiet. Fy sjutton alltså, jag har ändå alltid varit liten och lätt. Och har därför, rent fysiskt inte haft några problem att röra på mig. Men det är det här med att vara tvingad att vara med på vissa idrottsaktiviteter och känna att jag inte hanterar det. T.ex. har jag noll bollkontroll och innehar en ganska stark rädsla för bollar. Så när man körde innefotboll och killarna stod och siktade på tjejernas rumpor för att dom tyckte det var kul, ja då var det inte så kul… Men jag är en väldigt plikttrogen person, ville ha bra betyg så därför skolade jag inte. Jag var ändå med. Men vissa gånger var det ju kul, när det var grenar och sporter som jag kände att jag behärskade. Men något MVG i gympa, nä det blev det faktiskt inte.

Jag är glad för att jag haft föräldrar som har stöttat och uppmuntrat mig att hålla på med någon fysisk aktivitet. Under åren har det ju ändå blivit en del skjutsande, pengar och utrustning som måste köpas in. Även om ekonomin varit skral, så prioriterades våra aktiviteter. Tack!

När jag blev något äldre och skolgympan inte längre fanns med som en idrottsaktivitet, ja då måste man ju hitta på nåt själv om man vill fortsätta att röra på sig. Och för mig kändes det självklart att fortsätta idrotta på nåt sätt även när studenten var avklarad. Jag har provat på många träningsformer, det jag kommit fram till är om jag tycker det är roligt då fortsätter jag. Låter kanske inte som världens bästa tips för träning men så är det för mig. Och jag vet att för att jag ska må bra psykiskt och orka med då behöver jag komma ut och röra på mig. Trodde aldrig i mitt liv att jag var en sån där som skulle tycka om att springa. Men döm om min förvåning när jag gjorde det! Med Håkan i lurarna och löpningsappen påslagen blev jag motiverad. Har dock haft lång vinterdvala för denna aktivitet, men säsongen är på G. Så från mars till oktober då kör jag löpning. Längtar faktiskt efter att komma igång och springa igen – hur galet är inte det?

Mitt ansvar för mina barns hälsa

Alltså detta är ju lite klurigt. En vill ju inte vara en pushig förälder som tvingar sitt barn till aktivitet. Än så länge är dIMG_8357et dock inga problem. Skönt. Nu har Liv fått börja på sin första aktivitet – gympa. Andra passet var i söndags. Och det är verkligen ren glädje att se på när barnen springer runt, hoppar och balanserar. Att se hur glada de blir av att röra på sig och att erövra nya färdigheter. Nu är ju mitt äldsta barn 5 år och jag förstår att det kanske inte kommer vara lika lätt när hon är 15 år. Men jag vill och hoppas att mina barn ska uppleva glädjen i att röra på sig så att det blir en naturlig del av deras liv. Även om det blir fotboll eller hockey så ska jag skjutsa, se till så att ni har utrustning och stötta er tjejer! Det lovar jag./ mamma Jennie

 

 

2 kommentarer

 1. Åh! Ett av mina favoritämnen (både i skolan och i världen). Jag jobbar ju lite som idrottslärare och har faktiskt MVG i alla idrottskurser jag gett mig in på. DOCK, är idrott (och engelska) de enda MVG jag har, och de enda ämnena jag brydde mig om i skolan. Har tom IG (vill bara berätta vilken typ av pluggis jag var – en ganska dålig en haha).
  Jag har alltid spelat fotboll, har nog både bollkänsla men också mycket lagkänsla, älskade att vara i gäng.
  Nu för tiden är löpturerna min fristad, detta var efter jag fått barn. ÄLSKAR att komma ut och ta ut mig ordentligt…
  Däremot tar jag mycket åt mig när någon säger som du, att idrotten i skolan inte var så kul, eller läskig. Jag försöker alltid, alltid tänka på att dels utmana mina elever, men också se så att de inte faktiskt är livrädda och bara vill lägga sig och gråta. Mina kids är ju av den sorten att de knappt ser något utanför hemmet, så jag försöker variera idrotten nåt så galet! ALLT ska finnas med! 🙂 Det är bra, man behöver höra att det finns olika sidor av allt!
  Och heja dig Jennie! När det gäller ens egna kids förresten, vardagsmotionen är ju ALLTID bäst, tom bättre än att gå på olika aktiviteter (hört forskning). Klättra i träd, springa i trappor, leka stojiga lekar, springa runt runt runt, cykla… Det tycker jag är gött! För det känns inte som att man hinner så mkt annat nu… Men hjälp vad jag skriver!!!! Bra inlägg 😀

  1. Så underbart att du är så engagerad i idrott och vilken utmaning att ha gympalektioner! Alla är vi bra på olika grejer, bror min har ju alltid haft jättelätt för sig med all typ av idrott och fysisk aktivitet och koordination men fick aldrig till med mer stillasittande ämnen. Medan jag verkligen fått anstränga mig i idrotten för att ens få ett VG. Och vi kommer ju från samma ursprung. Så där är det så tydligt att vi har så olika förutsättningar för olika ämnen… En utmaning att vara lärare. Att hitta sätt för eleverna att förstå och erövra ämnena på sitt sätt… Hejja dig som e lärare ?????

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *