Jag kommer festa som killarna

… sa Amanda Schulman i Fredagspodden. ”Jag gjorde det för att de inte skulle vara bättre än mig på det.”

Hur mycket har du, kvinna, inte gjort för att vara ”lika bra” som killarna? Eller hur mycket har du tänkt, som du sedan inte vågade?

Jag har gjort så mycket. Jag har alltid blivit provocerad av att killar får mer priviligier än jag. Att de har lyssnats på mer än det har lyssnats på mig och andra tjejer. Att deras skämt skrattas åt mer än mina (ni anar inte hur rolig jag är). Jag har alltid tävlat och ställer gladeligen upp i armhävningstävling med killar (okej, jag gjorde, nu förlorar jag ju bara). Jag har alltid knuffats och bufflats för kvinnans rätt och det lär jag fortsätta med.

Jag är glad, för jag har en man som förstår. Även honom har jag såklart puttat bort och även tvingat att lyfta fram mig eller andra tjejer i olika sammanhang. Kanske främst kristna sammanhang. Jag har blivit provocerad av att bara grabbar har spex på läger och därmed tvingat mig själv att göra det ibland. Jag har tvingat mig själv att börja undervisa, då det bara var killar som vågade. Jag har satt mig i lägerchefsposition för att det alltid bara var killarna som tog den platsen. Nu portionerar jag gärna det till andra tjejer, peppar och uppmuntrar att de ska våga ta plats. Våga vara roliga, våga vara duktiga och seriösa, trots att killen där borta kanske till och med har en utbildning i ämnet. Men också. Jag uppmuntrar och pratar gärna med dessa fantastiska och fina grabbar, om hur viktigt det är att de ger utrymme, att de hakar på och bjuder in när det kommer nytt.

Äh jag orkar inte, ibland blir jag bara så provocerad. Idag var en sådan dag. Snälla kvinnor, ta plats. Om inte för din egen skull så för någon annan. För en dotter eller klasskompis, en kollega eller mamma. Vi behöver hjälpas åt och visa att vi också kan.

/en halvt upprörd Filippa som just idag blev lite extra provocerad

1 kommentar

  1. Alltså hej vill bara säga att jag älskar när jag läser sånt här det är det bästa. jag blir så peppad på att visa att jag är minst lika bra som alla killar!!!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *