Shoppa lugnt! Och bra!

  DSC_0424 DSC_0327

Allt på bilderna; second hand-kläder jag ägt och älskat genom åren

Det kanske är lite brutalt av mig, att påstå att världen blir en bättre plats om alla börjar handla second hand likt jag själv. Jag tror att alla påverkar jorden till det bättre på olika sätt. Jag är till exempel ett otroligt dåligt föredöme när det kommer till att dra ner på köttkonsumtionen, vilket också är en stor bov till världens bekymmer.

Jag skulle dock vilja uppmana er shopping-lovers, ni som är som jag, att tänka några varv till kring er shopping. Självklart är inte second hand-butikerna the one and only answer. Det går faktiskt lika bra att handla i butikerna, men att då fundera kring:

 • Kan jag hitta hållbara eller återanvända kläder här? Ja, det kan du faktiskt i vissa butiker. Lindex, Indiska, Filippa K, COS och Acne Studios är några butiker i Sverige som satsar på detta. Så kika lite extra när du ska shoppa. Kanske är just de plagg du söker då plagg som skapats av återvunna material eller ekologiska textilier.
 • ”Behöver jag den här?” Fy alltså, jag avskyr den frågan. Den min mor alltid ställde mig när jag sååååååå gärna ville ha något men kanske egentligen inte hade råd. Men ärligt. Det är en bra fråga att fråga sig. Behöver jag den? Har jag något liknande hemma som kan piffa upp denna outfit? Har en kompis något liknande som jag kan låna eller kanske köpa?
 • Investera istället för småhandla. Vet ni att vi idag konsumerar 40% mer än vi gjorde för tio år sedan, men till ungefär samma kostnad? Är det inte lite sjukt? Priserna i affärerna sjunker och vi shoppar på. Kanske är det läge att tänka investera istället. Köp hellre ett par fina byxor och använd dem, eller en finare vit skjorta i bra material som du vet kommer hålla länge.
 • Men det är ju så ROLIGT att shoppa! Visst är det?! Det går under min top 5-lista på vad jag älskar att göra. Därför har jag varit tvungen att inse att jag inte kan konsumera på samma sätt i vanliga affärer, men att det är liiiiite mer överkomligt för miljön, samvetet och plånboken om jag shoppar loss i en second hand istället. Det är okej att älska shopping, men då är det kanske ännu mer på vårt ansvar att tänka över det.

Tips på butiker online (finns säkert i vissa städer också) som säljer bra kläder just nu:

 • Jeans från Lindex som medvetet sparar på vattnet när de tillverkar dem
 • Kappahl berättar om sina hållbara material
 • Indiskas hållbara favoriter
 • Filippa Ks sustainble choices
 • H&Ms conscious clothing line
 • Nästa vecka startar också World Recycle Week som H&M verkar ta på allvar i alla fall. Läs mer här. De pushar t.ex för att vi ska lämna in våra gamla kläder i butikerna då

  Och för er som är sugna på en second hand-butikguide, hojta. Jag ska ge er mina bästa tips.

Shoppa lugnt!
/Filippa

 

1 kommentar

 1. Tack för bra tips! Är ju alltid klurigt när man ska hitta jeans som är bra för rumpa, plånbok och natur. Tack!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *