Ha mer sex! (för framtidens skull)

Visste du att ett gift par i genomsnitt har sex 53 gånger per år? Jag kan inte riktigt avgöra om det är en bra eller dålig siffra faktiskt, för allting beror väl ändå på omständigheterna, eller?

Jag menar. Du gifte dig. Kanske gifte du dig relativt ung, i dagens mått mätt i alla fall, någon gång i tidig 20-års ålder, eller så gifte du dig när du redan skaffat karriären och lägenheten, någon gång vid 30 kanske. Kanske senare?

Du är kristen också. Och har såklart en viss typ av sexsnack med i ditt bagage. Du kanske kommer från en kyrka där det talades vitt och brett om sex i ungdomsgruppen, eller så kommer du från en kyrka där sex var så tabu att till och med din ungdomspastor rodnade.

Och så är du kvinna. Ja, det spelar roll här. Du är ingen hen, du är kvinna. Du är en kvinna med tankar kring sex och sexualitet. Kanske är du bekväm att prata om det med dina vänninor, ni har redan delat det mesta kring ämnet liksom. Kanske är du mer hemlig, eller rädd eller så vet du helt ärligt inte. Sex-vadå?

Så, du gifte dig. Hade du några förväntningar på sexet? Jag menar verkligen sexet. Det mest intima du kan göra med någon. Älska, ligga, sexa – inte vet jag vilka ord du använder.

Kanske hade du himmelska förväntningar. Jag vet inte, men ni kanske var ett sådant par som väntade med sex till bröllopsnatten. Och dina förväntningar var skyhöga. Det kommer regna orgasmer och himlens härlighet kommer liksom lysa över oss, tänkte du förmodligen dagen innan du gifte dig. Eller så hade du något annat i sex-bagaget, något jobbigt. Det är inget ovanligt att kvinnor lider av vestibulit, men det är inget vi pratar om (det innebär för övrigt att man får sjukt ont i snippis när man har samlag). Kanske har du haft sex med någon du inte önskat. Kanske har någon våldfört sig på dig eller annat hemskt har hänt. Kanske har du läst att sex är så himla skönt att det liksom… ja, det finns inte ord, så skönt är det. Du kanske till och med bara kollat på serien Friends och förstått att, så mycket som Joey älskar sex, så måste det ju bara vara fantastiskt.

Så ni ligger lite då, det är ju ändå bröllopsnatt menar jag. Vad hände då? Vad hände med dina förväntningar?
Kanske var det ljuvligt, och fortfarande är, eller kanske gjorde det så sjukt ont eller bara jättekonstigt. Kanske blev det inget eftersom du, främst du, kände att du inte kunde prestera sådär bra som de gör på film.

Vad gör man? Hur ska man gå vidare dårå? Nu är ni ju gifta. Du ”älskade inte” det, som alla små barn uttrycker sig. Nej, du avskydde det.

Att ha sex innebär ju inte en one-timer som går till historien som tidernas skönaste grej ever. Det vet alla som är gifta. Det är ju en träningssak. Kanske kämpade ni som djur för att INTE ha sex innan, och plötsligt, nu när det är okej, så… Ja? Hur kul var det här då?

Om ett äktenskap ska hållas ihop för evigt behövs det där sexet. Och närheten. Kristna par traskar runt och låtsas vara lyckliga, de måste kanske hålla ihop – för vad ska alla tycka och tänka om vi inte gör det? Men kristna par, vi måste också vara förebilder. Ha mer sex! (för att det är gött!). Träna mer (på sex!). Prata mer om sex. (med alla! Men speciellt din partner) Vi behöver inte dela sexställningar eller vad du tänder mest på (med alla), men vi behöver låta ämnet få bli mer fritt. Speciellt inom äktenskapen. Hur ska vi annars orka hålla ihop hela livet?

Bra sex förlänger livet, det är jag helt övertygad om.

/Filippa

4 kommentarer

  1. Alltså fantastiskt!! Det är så sjukt viktigt att bryta den tabu som så lätt blir kring sex och kristna sammanhang. Och att förstå att det är okej, ja faktiskt jätteviktigt, att prata om det i sin relation. Bra bra bra Filippa!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *