Sköna maj – du är så extremt välkommen!

Förra veckan satt jag och googlade charterresor, helt desperat efter sol och värme. Alltså vi får väl leva på havregrynsgröt hela sommaren, bara jag får lite sol och värme på min likbleka, förfrusna kropp. Jag hade gett upp. Näe, det blir nog ingen sommar i år. Men så plötsligt, från ingenstans så kommer den, värmen. Och plötsligt vänder livet åter. För så är det verkligen. I alla fall för mig. Min energi, glädje och lust den hoppar upp till oanade nivåer. Jag vill ta hela världen i famn och skrika ett jublande vårskrik. Ja, du Gud ibland kan jag undra varför jag skulle födas i Sverige. Ett land som går i ide från oktober till maj. Försänkt i mörker och kyla under den största delen av året får en liksom streta sig fram genom slask, snömodd och tjäle. Vad är tanken med det? Jag tror med stor säkerhet att jag hade mått så mycket bättre i ett land med mer sol och värme. Ja, det skulle nog de flesta av oss. Men samtidigt så är det ju något helt enormt fantastiskt och obeskrivligt underbart att få uppleva detta med naturens skiftningar. Hur livet på riktigt vänder åter. Att ljuset och livet segrar. Det är helt obeskrivligt underbart. Och i det som vi kallar kyrkoåret, där vi följer vissa texter och teman om Jesus, livet och tron under året. Där tycker jag också att de texter och de teman som vi använder också följer årstidernas skiftningar. En vårpsalm med text av Grundtvig formulerar det såhär:

Likt vårdagssol i morgonglöd
gick Jesus fram ur natt och död
till liv förutan like.
Därför, så länge världen står
det efter vinter kommer vår
också i andens rike.

Ja du Gud, nu kan vi väl bestämma att det håller i sig med sol, värme och liv. Att det ska få börja spira och gro. Överallt, även på dom platser i våra liv och sammanhang där vi minst anar det. Låt kärleken och glädjen få växa till. Det behövs så innerligt mycket. Amen.

IMG_8479

1 kommentar

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *