Messy church i pingsttid

Om någon missat det så vill jag bara säga att det var pingst i helgen. En ganska anonym helg kan tyckas, åtminstone i den svenska kalendern men en synnerligen viktig helg i kyrkoåret. Pingsten handlar om den person som kanske är mest anonym i treenigheten; den helige Ande. Därför har det varit gott att få fira två ordentliga pingstgudstjänster i helgen. I söndags var jag i Svenska kyrkan, predikade och firade mässa, med härliga människor i olika åldrar. Och i lördags hade vi scoutgudstjänst i EFS. Vi har valt att bygga våra scoutgudstjänster efter ett koncept som kommer från anglikanska kyrkan som kallas Messy Church (om du vill läsa mer om Messy Church kolla in: messychurch.org.uk )Messy Church bygger på fyra kärnvärden:

 • Kristus-centrerat
 • alla åldrar
 • kreativt
 • gästvänligt
 • firande

Det innebär att när vi gör våra scoutgudstjänster då är alla med. Vi skapar, förbereder och genomför gudstjänsten tillsammans Så en timma innan gudstjänsten börjar samlas vi för att sjunga en sång, gå en namnrunda och presentera vilka uppgifter som finns idag. Detta är några av de uppgifter som vi hade: elda, laga mat, duka, bära bord, dramatisera, sjunga, plocka blommor, dekorera altaret m.fl. Vi hade förberett genom att utse någon ansvarig för var och en av uppgifterna. Sedan fick barn, unga, vuxna och gamla dela upp sig efter intresse.

När förberedelserna är klara firar vi en enkel, kreativ och kort gudstjänst tillsammans och sedan avslutas alltihop med en enkel måltid.

Jag älskar när vi kan göra gudstjänst för alla åldrar som skapar delaktighet – mer sånt! Och så passar det ju  väldans bra med pingstens budskap att var och en får använda sin gåva och talang för att bidra till det som vi gör tillsammans. Alla har något att ge! Det kan bli lite rörigt, absolut, men jag tycker det är en himmelsk röra, fylld av glädje och kraft – precis som det var på den första pingstdagen! (Om du vill läsa mer om det finns texten i Bibeln i Apostlagärningarna, kapitel 2).

drama
Foto: Anna Johansson
elda
foto: Anna Johansson

IMG_8560 2

IMG_8563IMG_8565IMG_8566

5 kommentarer

 1. Så roligt att läsa om en Messy church-gudstjänst! Jag känner mig inspirerad inför söndagens familjegudstjänst här i Vasakyrkan, även om just den har ett annat upplägg. Men det där med delaktighet, gåvor, och att det FÅR vara en himmelsk röra, det är värt att praktisera!
  En liten fråga, de där ”böneblommorna”, är det något särskilt papper de görs av? Vattentätt typ ?

  1. Härligt Sofia!
   Fick ju tyvärr inte träffa dig på årskonferensen 🙁 hoppas du mår bättre nu!
   Men kul att du är inne å läser på vår blogg och att ni har messy church!
   Blommorna är gjorda av vanligt färgat papper – ett tips är att inte göra för stora blommor då fälls inte blombladen ut! Det lärde vi oss i lördags…
   Bless!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *