Överlevnadsutflyktinaturentips.

Efter en intensiv och härlig helg, med mycket kalasande och arbetande var det så gött att bara vara ”vi” på måndagen. Bara lilla familjen. Helt fantastiskt försommarväder bjöds det också på. Så en hel del grävande i trädgården var liksom ett måste. Men så kände vi att det ändå kanske vore gött med en liten utflykt. Alltså vi är riktiga ”naturutflyktsnördar” egentligen. Men med en hel del helgarbete och en kall vår så har det inte blivit så många utflykter.

Under våra studieår i Uppsala tror jag att vi var ute i skog och mark nästintill varje helg. Särskilt när den varmare tiden på året infaller då får jag som gammal öbo en obetvinglig längtan till vatten. Uppsala bjuder på (trumvirvel): Fyrisån! (Läs: en sunkig å där överförfriskade studenter dumpar sina cyklar…) Detta var inget badbart alternativ alltså var det bara att sätta sig på cykeln och trampa en eller ett par mil för att komma till nån typ av sjö… Jag tror att min äldsta dotter på något sätt har ärvt denna längtan till vatten, även om hon aldrig har bott särskilt nära en riktigt bra badplats… (Förlåt alla vikbolänningar men det här är liksom inte Bohuslän). Idag när temperaturen gick upp emot 25 grader, då frågade Liv om vi kunde åka och bada. Egentligen var vi nog ganska nöjda med att bara spendera denna dag i trädgård och på vedbacken.  Men när dottern frågar om vi kan åka till sjön, ja då är en ju glad att hon liksom har den här sunda längtan. Ja, så då vill en liksom uppmuntra det…

Den lediga dagen gick sedan ganska snabbt, inte förrän halv fem var vi beredda att ge oss av. Vi hade då packat ihop den ”matsäck” som fanns i kylen; hallonkesella och äpplen. Kaffetermos är ju obligatoriskt. Så även denna packades förstås ner. Vår plan var att åka till sjön Skiren, en helt otroligt vacker plats. En liten sjö, välgömd i den vikboländska skogen, med möjligheter till fantastiska klippbad. Men av någon anledning (typ trötthet) glömde vi att svänga av vid rätt avtagsväg. Då hamnade vi på nästa avtagsväg och hade hunnit köra en bit in innan vi insåg vårt misstag. Denna väg leder inte till Skiren. Fast då kom jag på att det finns ett annat coolt utflyktsställe som heter Dalmyra gruva. Där finns också en liten sjö, flotte och kvällssol… Detta godkändes av äldsta dottern. Väl där åkte vi lite flotte (dvs. en flytbrygga som dras av över sjön med hjälp av ett rep.)

IMG_8624

Lagom spännande för både föräldrar och barn. Det vi upptäckte när vi dragit oss fram och tillbaka ett par gånger var att det låg en roddbåt på ena stranden. Den låg förtöjd men inte fastlåst. samt med åror i båten. Denna båt var alltså en liten lånebåt för Dalmyra gruva; Helt fantastiskt! Dock saknades flytvästar, så tjejerna fick sitta fast förankrade i mig och Patrik fick ro. Inte superuppskattat av den mindre av döttrarna. Men hon tyckte ändå att det var såpass spännande att hon gick med på att sitta still (!). Vi hittade en vindstilla plats med kvällssol att äta vår matsäck på och sedan rodde vi hem. Dessutom fick maken se ett havsörnspar på mycket nära håll, detta gjorde hans dag fulländad.

IMG_8626

Det är så värt för hela familjen att få sådana här guldkantade stunder. Vi gör nåt tillsammans, här och nu, utan distraktion från något annat. Och min övertygelse är att alla mår bra av att komma ut i naturen; Därför vill jag ge några ”basicöverlevnadsutflyktinaturentips”:

  1. Mitt viktigaste tips är att bara gör det; Gå ut! Allt är ju spännande för en tvååring och en femåring. Det behöver inte alls vara Bamses värld eller ens en 4H gård. En myrstack räcker liksom.
  2. Upptäck naturen runt knuten. Vi bor ju typ mellan en åker och en skog, så visst har vi det lite förspänt när det gäller naturnära upplevelser. Men när vi bodde i Uppsala då var det mest exotiska von Bahrska häcken – ett elljuspår med lite växtlighet runtom. Så då började vi beta av alla naturreservat runt Uppsala. Coolt att uppleva hur naturen runt en stad kan ha så olika karaktär fast det bara skiljer någon eller några mil mellan platserna. Tror kanske att vi satte rekord bland studentvännerna i naturreservatsupptäckande…. För er som inte har superkoll på vad naturreservat är så är det ett område där det finns särskilda arter, djur eller växter eller både och. Dessa har länsstyrelsen och ibland kommunen utsett att vara lite extra skyddade. Där finns ofta en skylt med info. om vad som är särskilt sevärt. I Sverige finns över 3000 naturreservat – har du koll på var dessa finns i din närhet? Om inte – googla och åk dit!
  3. Ta med mat/fika/något ätbart. Alltid trevligt att äta och nödvändigt för barn (samt vuxna med lågt blodsocker) att regelbundet intaga energi för att det ska vara trevligt. Men det behöver verkligen INTE vara någon avancerad matsäck som planerats två dagar innan. Frukt, vatten och lite knäckebröd smakar hur gott som helst bara en är på utflykt.
  4. Se till att ha kläder efter väder. Ofta är vi bra på att klä barnen. Men själv har jag ofta stått där och frusit, blivit sur och velat åka hem, medan ungarna har hur kul som helst.
  5. Ha inte för höga krav.  Var nöjd med att ha lyckats komma ut – det är ju åtminstone alltid skönt att komma in efter att en har varit ute…

Hoppas detta kan inspirera någon till att bli en ”naturutflykstnörd”, eller åtminstone pröva på lite då och då…

1 kommentar

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *