Måndagstips – lässpecial

Sommartider är ju också tiden för bokslukning. Så underbart att ge sig ut på äventyr i tid och rum och få lära känna nya människor utan att behöva åka någonstans. Det är en av de bästa känslorna, tycker jag, när man är mitt inne i en berättelse och liksom bara finns där.

”Åh, jag hinner inte läsa sen jag blev mamma” är någonting jag hör titt som tätt. Men det är väl inte riktigt sant väl, man är ju ofta hemma mer än förut. Men vad som är sant är att det blivit vansinnigt mycket svårare, ungefär som att det blivit vansinnigt mycket svårare att sova.

Dagens måndagstips handlar om läsning. Att komma igång med sommarläsningen. Och om att läsa med småbarn i huset.

 1. Ställ om tempot
  Våra hjärnor är svårt skadade, eller åtminstone präglade av hur vi tar till oss information genom internet. Snabbt, snabbt, snabbt – ska det gå, annars flackar vi med blicken. För att ställa om och komma in i en läsfas behöver jag då och då ta några dagars paus från skärmar. Bristen på lättillgänglig underhållning hjälper mig att vända mig till boken, och att fastna i den.

2. En kvart om dagen

Nu har jag varit från den ett tag, men min hållning är egentligen ”en kvart om dagen”. Lite       som skolbarn har det. Läser man minst en kvart om dagen så håller man liv i det, man är kvar i en handling. Och en kvart hinner man med! Antingen när småbarn sover, stora barn hoppar studsmatta eller precis när alla somnat. Det gäller bara att sätta det högt på sin prioriteringslista. Jag är en sån som läser. Punkt.

 

3. Mjukstart

Även om det är roligt att ta sig an klassiker eller tegelstenar så sätt inte ribban för högt. Börja mjukt och få upp tempot i läsningen. Läs gärna någon ungdomsbok som Sandra Beijers ”Det handlar om dig” eller igenkänningslitteratur som Malin Wollins En mamma bli till” . När man väl börjar mjukt är det lätt hänt att man fastnar i någon slags chic-littfälla, mysiga, lättlästa böcker. Det är ju helt ok, men testa på att utmana intellektet. När du är inne i läsningen så våga ge dig på någon sån där bok som man ”ska” ha läst, känslan är sen så härlig när man lyssnar på p1 och experterna hänvisar till något från just den boken…

4. Hålla fokus-blicken

Jag var en sån som alltid hade svårt att komma till ro och somna. Det kan jag fortfarande ha ibland, men jag är så fascinerad över hur kroppen liksom lärt sig att tjoff somna, eftersom den är i desperat behov av det. På samma sätt har jag lärt mig att man faktiskt kan läsa, även om man blir störd hela tiden. Det är inte samma njutning kanske, men man kan hänga med i en bok (om den inte är för svårläst) även om barnen leker bredvid en. Dessutom gillar jag tanken på att mina barn ser mig läsa.

5. Parallell-läsning

När man väl är inne i att läsa så älskar jag att parallell-läsa två eller flera böcker samtidigt. Det är som att kasta sig mellan olika världar. Och ofta blandar jag någon riktigt tung bok där man läser en sida och sedan behöver begrunda det med riktiga bladvändare. Åh, i juli ska jag vara där!

6. Sommartema

Ett tips som jag kommit på är väldigt mysigt är att sätta ett lästema för sommaren. Antingen en bokserie, en viss författare eller någon epok, plats eller en historisk händelse som man läser allt om. Det är härligt att titta tillbaka och minnas en sommar tillsammans med dess tema.

Nu har vi en utmaning tillsammans! Läs, och kommentera gärna med tips i bloggen!

Åh, och här kommer en så stark spontant sjungen lovsång. Öppna ditt hjärta och ta emot!

/Elisabet

4 kommentarer

 1. Åh vad bra! Jag är ju en sån som är såååå dålig på att läsa, har alltid haft svårt att hitta ron till det. Men har också sen barnen kommit till världen känt mer behov av det. Ska försöka hitta lite gobitar och lägga dem lättillgängligt denna sommar!

 2. Har du någon riktigt bra bok att rekommendera? Någon roman alltså, kristna böcker har jag en hel uppsjö att läsa men jag gillar att blanda.

  1. Svår fråga, vet ju inte alls vad du gillar! Senaste åren har jag mest uppskattat ”jag heter inte Miriam” av Majgull Axelsson, Stad – eposet av Fogelström, Allt med Jonas Hassen Khmiri.

   1. Jag har läst Miriam-boken, och den gillade jag väldigt mycket. Jag gillar den typen av böcker lite, romaner som också berättar något viktigt, typ samhällskritik, eller berättar en oberättad historia (jag gillar Chimamanda Ngozi Adichie eller hur hon nu stavar, hennes böcker i all fall, och särskilt Americanah). Men jag har faktiskt tänkt läsa Allt jag inte minns i sommar.
    Mina drömmars stad läste jag i gymnasiet, kanske dags att återvända och läsa de andra böckerna också. 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *