Mirjam Ronja

 

IMG_9079_Fotor

Alltså den här lilla människan. Min yngsta dotter. Hon är lika gullig som hon är bestämd. Hennes namn är Mirjam. Det satt långt inne att hitta ett namn till henne men plötsligt en dag, bara några dagar innan hon föddes var det bara självklart att det var Mirjam som var rätt.

För oss har namnen vi valt till vår barn varit väldigt viktiga, vilket jag tror det är för de flesta föräldrar. När vi valde namn var det särskilt viktigt med namnets betydelse förutom att det skulle vara ett vackert namn som vi tyckte om. Ord är viktiga för oss och hur viktigt är då inte vårt namn som är en sådan stor del av vår identitet? Vårt namnval på detta lilla flickebarn har verkat stämma väl överens med den hon är och har utvecklats till under de år som vi fått lära känna henne.

Mirjam är ett namn med hebreiskt ursprung. Då man gått tillbaka för att se på ordets ursprung har man tolkat det till att betyda ”efterlängtat barn”. Och det är hon. Hon är ett bevis på att rädslor, ångest och depression går att ta sig igenom. Efter att ha haft en väldigt tuff spädbarnstid med min äldsta dotter var det inte alls självklart att jag skulle våga bli med barn igen. Så att vi vågade och ville det var stort bara det. När vi väl blev gravida kändes det bara så häftigt, ja som ett underverk, att vi faktiskt skulle få bli föräldrar en gång till. Så hon är efterlängtad vår Mirjam.

Mirjam är en person som finns med i Bibelns historia. Hon finns med i Gamla testamentet i berättelsen om Mose. Det är Mose syster, hon som är med när hennes lillebror Mose sätts i floden i en korg och som ser till att faraos dotter adopterar barnet. Det måste ha varit en rätt modig och rättfram person den där Mirjam. Men hon beskrivs också som trotsig och ifrågasättande. Namnet ska faktiskt betyda just trotsig. Och det är hon också, vår Mirjam. Inte bara på grund av trotsåldern även om det förstås gör sitt till. Men hon har liksom varit bestämd och haft en väldigt tydlig vilja redan från början. Om hon vill gå, ja då kan hon gå vart och hur långt som helst. Igår på vår utflykt då hon besteg Glumslövs backar sa hon: ”Mamma jag har karka ben”, det vill säga ”Mamma jag har starka ben”. Ja, visst har hon det, hon är stark. Stark på alla möjliga och omöjliga sätt.

Och Ronja då? Ja, det är hennes andranamn. Det är min mans favoritnamn men jag tyckte inte att det passade som tilltalsnamn. Det blev alltså någon typ av kompromiss, ett andranamn. Och Patrik är glad att det ändå är ett av våra barn som faktiskt heter Ronja. Ronja är ju ett namn som Astrid Lindgren hittade på till sin bok Ronja Rövardotter.  Hon hittade inspirationen till namnet i en bilatlas (!), det är taget från namnet på en norrländsk sjö; Juronjaure. Även namnet Ronja har hebreiskt ursprung och är en skandinaviserad form av namnet Ronyah som betyder Guds glädje.

Vår dotter är i sanning en riktig rövarunge alltså. Hon hittar på så otroligt mycket grejer och kan till exempel springa åt rakt motsatt håll i full fart, då vi ropar på henne och vill att hon ska komma. Hon är orädd och bestämd, precis som Astrids Ronja. Men ger verkligen stor glädje. Det ryms mycket humor och spexigheter i denna lilla människa. Många gånger är det svårt att hålla sig för skratt även om vi egentligen är arga på något nytt upptåg som hon är i färd med att fullfölja.

Vi älskar dig, du lilla efterlängtade och trotsiga unge.

Hur har ni tänkt när ni funderat och valt namn till ert/era barn?

IMG_9082_Fotor

13 kommentarer

 1. Våra namn är inte alls särskilt genomtänkta. Vi bara gillade namnen! Men mellannamnen på båda är noga utvalda istället. Och där finns ju både roligheter och släktnamn, så det var nog så vi gjorde helt enkelt ☺️

  1. Okej. Hur hittade ni namnen då? Sökte på namn? Kollade almanackan? Eller nåt annat sätt? Era tjejers namn är ju rätt ovanliga och fina. En bra kombo ??

   1. Elysia hittade vi på nån namnsida och fastnade vid det innan vi visste att det var en hon. Elma hade ett par kompisar på lut sen tog dom inte det och vi gillade det, eller Elmer om det skulle bli en pöjk 🙂

 2. Vi tänkte olika länge på barnens namn, men vi ville ha ovanliga, fina namn. Ett kristet, ett släktnamn o ett som.vi själva älskar. Sen blev det av en slump att alla barn har samma begynnelsebokstav på tredje namnet.

 3. Våra barn heter Rebecca, Daniel och Isak. När jag var au-pair i U.S.A (1988-1989) så hette en av flickorna i den familjen Rebecca. Jag hade en väldigt speciell relation med henne och jag minns att jag då tänkte, att om jag någon gång fick en dotter så skulle jag föreslå för pappan att vi gav henne namnet Rebecca.
  Daniel var bara att namn som vi tyckte mycket om. Ingen särskild from tanke med det namnvalet, bara att det är så himla fint. Fint namn valdes till en fin pojk so to speak. Sedan att det betyder typ ”Gud hör bön” på hebreiska är ju som en prick över i:et.
  Isak var det lite speciellt med. Vi hade pratat om flera olika namn och fastnat lite extra för just Isak. Det lutade mest mot att vi skulle välja det om vi fick en pojke. Vi behöll våra olika namnförslag hemligt för alla. En kväll, ca 3 v innan beräknad förlossning hälsade vi på ett par som vi är nära vänner med. Kvinnan i den familjen drömmer ofta drömmar som har betydelse. När vi för 12 år sedan satt där hemma hos dem, vid deras köksbord och drack te så säger kvinnan: Vet ni, jag drömde en dröm om er häromnatten, jag drömde att ni skulle få en pojke. Han hade långt guldlockigt hår och han skrattade mycket. Och så hette han Isak! (vilket på f.ö på hebreiska betyder typ ”den som skrattar”)
  Oj. Min man och jag tittade på varandra och log. Isak! Woow, vad coolt. En liten bekräftelse på vårt namnförslag kanske? Det får bli en Isak!
  När så dagen kom, då vårt tredje barn föddes så var det en pojke som kom ut. Han hade guldfärgat hår redan vid födseln och med tiden, ju äldre pojken Isak blev så växte håret och blev lockigare än lockigast, ljust, blont och guldfärgat. Vår pojk är dessutom en glad en som skrattar mycket och gärna. ?
  Lite fränt med drömmen ändå, eller hur!
  /C

 4. Ja, hur tänkte vi egentligen? Vi ville ha fina namn, vanliga eller ovanliga har vi inte tänkt så mycket på, mer på betydelse, eller att det inte ska betyda något knäppt (som mitt: vek och späd…). Tjejnamn har vi haft en lång lista medan Joel var i stort sett det enda killnamn och jag gick o väntade på att det perfekta skulle dyka upp. Nu är Joel perfekt, och betyder Jag är Gud. Till Märta hade vi en rad namn innan hon föddes, sen trodde jag att vi på förlossningsrummet bestämt Märta så jag kallade henne det under natten, men det var nog jag o lustgasen som bestämt det. Emil gick med på det. Märta betyder pärla, precis som ett av hennes andranamn, Margareta, gör. Hoppsan! Båda barnen har ytterligare två namn, ett släktnamn från vår sida.
  Joel får ofta höra att han heter Emil, och tvärtom. Och i efterhand minns jag att jag kallade Emil för Joel när vi just träffats, så den namnkombon var kanske inte den bästa… men ändå!

  1. Släktnamn verkar vara viktigt för många – det är fint att få bära namn vidare. Joel är ju verkligen superfint tycker jag ?? och Märta är ju ett retronamn som kommit igen-coolt namn!

 5. Jag älskar också namn! Och får höra hur folk tänkt är fantastiskt.

  Sixten var speciellt. Så hette ju han som gav oss en hälsning om att vi skulle få barn, när vårt eget hopp var ute. Och så betyder det seger. Så fick han farfars namn Willy och så ett bibliskt på det; Natanael som betyder Guds gåva.

  Ture tyckte vi bara var snyggt och coolt och passade bra ihop med Sixten. Han heter även efter sin farbror Fredrik (fridsfurste) och morbror Daniel (Gud hör bön) som vi tycker så mycket om.

  Bo hängde mest på att det vart en snygg knorr på Sixten, Ture och… Han heter även efter morfar Jörgen och så ett bibliskt; Emanuel – Gud med oss.

  1. Ja, just det den storyn om Sixten tror jag att jag hört. Så fint.
   Ture passar verkligen på honom tycker jag, så cool liksom.
   Fint med släktnamn och hebreiska namn också. Genomtänkt och rättvist att alla fått tre namn ? så fint med Bo också. Det passar ju verkligen ihop med de övriga tre.

 6. Mirjam Ronja – denna lilla, underbara tjej! Så glad över att jag får vara fadder till dig och en del av ditt liv.
  ??

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *