Att avslöja lögner

I skyltfönstret hänger en duvblå blus med guldiga knappar. Jag har aldrig tänkt på en sån, men just nu ter det sig självklart. Den måste jag ha! Jag går in i butiken. Känner på tyget med fingrarna. Det är glansigt och faller sådär snyggt. De där marinblå byxorna till va? Som är snyggt tighta nedtill. Jag plockar på mig galjarna och beger mig till provhytten.

I mitt inre hörs två röster. En röst, den som hörs tydligast, säger till mig: Om jag köper det här setet, kanske med ett läderbälte till, så kommer jag i september att trippa runt på Kungsholmen i Stockholm med en latte i handen på väg till mitt kontor. Jag kommer vara ren och kläderna välstrukna och jag kommer ha en högt uppsatt och välkammad hästsvans. Jag kommer ha det stressigt med många möten som jag får springa ifrån på lunchen för att hinna med ett spinningpass innan jag är tillbaka igen för att göra presentationer på min stora ipad pro. Efter jobbet möter jag upp ett par vänner på en pub för att sedan strosa hem till min stora, fräscha, rena, perfekta lägenhet (utan kladd). Den andra rösten är tyst och hörs under alltsammans: Elisabet. Finaste Elisabet. Du vet att det är lögn va? Du vet att jag vill ge dig allt du behöver och ingenting du köper kan göra dig mer hel, mer lycklig eller mer fri.

Jag kommer in i provhytten, sätter på mig kläderna, blir lite svettig av proceduren och dessutom rufsig i håret. Och här har någonting hänt. Här har jag lärt mig att stanna upp. Genomskåda lögnerna. Behöver jag det här? På riktigt? För mig har det varit en mognadsprocess, skulle jag vilja kalla det. Tidigare lät jag det gå snabbt – så att rösten om vad inköpet skulle göra för mig aldrig fick chans att bli avbruten.

Rösten av lögn, som spelar på våra svagheter, våra komplex och ljuger till oss om vad vi saknar, vad vi innerst inne längtar efter – den behöver vi öva oss på att inte lyssna på.

Herren är vår försörjare. Han är generös och god. Och Han vet vad vi behöver, mer än vi själva, det är Honom vi behöver öva oss i att lyssna på.

/Elisabet

 

7 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *