Äntligen Fredag! Då fyller vi glaset. Eller?

Nu så ska jag försöka mig på ett ämne som blivit något av en ”frikyrkomarkör”. Om du är på middag eller partaj och inte vill dricka alkohol, ja då är du troligen ”religiös” eller gravid. Men sanningen är att långt ifrån alla kristna eller ens alla ”frireligiösa” är nykterister. Här finns idag inga lika-med-tecken mellan kristen och nykterist. Men nykterheten har under historien varit och är fortfarande en viktig markör inom frikyrkorörelsen. Men det är inte pga. det som jag skriver det här. Egentligen är det väl det här med vår relation eller icke-relation till alkoholen ingen ”frikyrkogrej”. Det är främst det här med drickandet och vår relation till det när vi blir föräldrar och/eller umgås med barn som jag tycker är viktigt att fundera lite kring.

Alla har vi någon typ av relation till alkoholen. Kanske är din relation bekymmersfri och okomplicerad. Gött. Eller så finns det någon typ av komplikation och svårighet i din eller din familjs ”alkoholhistoria”. Inte lika gött.

Jag vill skriva något om hur vi tänker och gör i vår familj. Du, kära läsare, behöver inte göra som vi. Men jag vill ändå skriva något kring detta. Sedan tänker inte jag komma med några pekfingrar eller övervakningskameror till era hem. Men som alla andra ämnen tycker jag att det är viktigt att samtalet ska få finnas även när det kommer till alkohol.

Okej. Så här tänker jag. När man som jag har vuxit upp med ett alkoholmissbruk i familjen då blir du en så kallad medberoende. Vare sig du vill det eller inte. Detta gör att du blir väldigt känslig och bra på att läsa av när det finns ett risk- eller missbruk. Särskilt känslig är jag när det är kalas och det finns barn i närheten. Och nej, jag är inte emot alkohol på fester, några öl på en fredagkväll nej inte ens ett glas vin på en helt vanligt tisdag. Men däremot är jag väldigt känslig för hur vuxna dricker när det finns barn i närheten. Varför det? Jo, därför att barn är experter på att läsa av sina föräldrar. En dokumentär som gjordes för några år sedan hade temat ”barn och alkohol”. Då handlade det inte främst om barn till alkoholister utan barn till helt vanliga ”svenne-drickare”. Sådana som tar sig ett glas vin på fredagen, några drinkar på kalaset och kanske lite snaps till högtidligare tillfällen. I den dokumentären hade TV-teamet intervjuat massor av barn och frågat: ”Hur mycket kan mamma/pappa dricka innan du märker någon förändring?”. Ett vanligt svar var: ”Ett glas vin.” Efter ett glas vin blev mammorna och papporna kanske lite gladare, lite pratigare, lite tröttare eller ja bara lite annorlunda. Dom flesta av oss tycker nog inte att ett glas vin är något direkt riskbruk. Men barn är som sagt experter på att läsa av sina föräldrar och dom vill att deras förälder ska vara som vanligt. Det är ett barns högsta önskan att föräldrar ska vara som vanligt, då blir livet tryggt och hanterbart.

Sedan jag själv fick barn har jag blivit oerhört restriktiv med alkoholen. Min man dricker ingenting, han gillar helt enkelt inga alkoholhaltiga drycker. Jag däremot kan tänka mig både ett glas vin eller en öl. Jag tycker det är både trevligt och gott. Rent moraliskt så är det för mig inte ”fel” att ta ett glas vin på helgen men vi har valt att väldigt sällan ha alkohol hemma. På grund av den enkla anledningen att för oss ska inte helg och kalas vara lika med alkohol. Vi kan ha kalas, helg och firande även utan. För mig är det väldigt viktigt. Alkoholen ska inte vara en självklar del av livet. Men ibland då vi har gäster, äter ute eller är på galej så kan jag absolut ta mig ett glas eller två. Men det är inte en självklar del av vårt hem eller vår vardag. Bara för att det är fredag måste jag inte ta mig ett glas vin även om det kan vara både trevligt och gott. Så tänker jag.

Den här fredagen startar jag upp Ungdomsgruppen i kyrkan så då är det absolut inget glas rosé. Då kör jag blandsaft och kaffe.  Det är också fint det. Inte blandat, men var för sig.

Ha en fin helg!

// Jennie

2 kommentarer

  1. Det är så många som tror att man inte kan ha roligt utan alkohol. Men jag har haft som roligast i kyrkan just på UG, där får man vara sig själv och det är så skönt. Fler människor behöver sådana miljöer där de kan slappna av och tokflabba eller gråta om de känner för det, inte miljöer där de känner att de behöver dricka för att ha det trevligt.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *