När det blir uppenbart att en inte är rojalist…

När vi tittade på Lilla Prinsessan igår (är inte det ett så tråkigt program?) så utbrast Sixten ”Mamma, finns det en kung i Sverige på riktigt?”

Statsvetaren i mig vaknade till liv och det blev ett härligt samtal om makt, att bestämma och jag lanserade även begreppet demokrati. Vi tittade på bilder på Stefan Löfvén och på kungafamiljen. ”Titta det finns små prinsessor i er ålder” sa jag och pekade på bilden. Efter samtalet tittade jag lite närmare och insåg att… det var den här kungafamiljen jag presenterat för killarna:

img_1493

Men same, same.

Få saker tycker jag verkar vara så känsliga att diskutera än rojalismen. Alltså allvarligt, det är smidigare att prata om Gud än om kungen. Ändå vill jag ha det sagt. Jag tycker det är helt sjuuuukt. Ingen ska behöva födas in i en position, hur priviligerad den än är. Friheten att få välja sitt liv tycker jag står så mycket högre än bevarandet av gamla traditioner. Släpp kungahuset fria! Och låt oss slippa se ett enda bröllop eller dop till på svtplay.

/Elisabet

8 kommentarer

  1. Du har förstås rätt i sak, men jag gillar kungafamiljen för mycket för att hålla med. Vilar alltså helt på känsloargument vilket jag kan förstå att man kan förakta. Men på något sätt känns det också så befriande att det finns personer med makt som inte kämpat för den. De har inget att vinna på att köra maktspel, och hade de varit dumma hade de säkerligen blivit avsatta (som en mängd kungar blivit genom historien). Nu verkar de ha en genuin önskan att göra gott med det som har anförtrotts till dem. Tyvärr känns det mer som regel än undantag att personer med stort inflytande (speciellt i politiken) är där de är för att de inte är riktigt hederliga, och inte drar sig för att armbåga sig fram och köra med diverse spel.

  2. Tack för din input! Det verkar som att de allra allra flesta tycker som du. Alltså intellektuellt tycker det är fel men känslomässigt inte kan stå emot. Jag gillar också dem. Jättefina människor verkar det vara. Men. Samtidigt kräks jag på det och får lite panik samtidigt. =)

  3. Kan bara hålla med. Fattar inte att vi fortfarande har kung, drottning, prinsar och prinsessor år 2016. Borde rimligtvis ha försvunnit i samband med demokratiseringen av Sverige.

      1. Det ser ut som nån popstjärna på shoppingrunda sprungit på Bashar Al Assad…
        Man undrar vilka som är inburade, familjen eller folket bakom?!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *