Ge mig era favoriter!

Jag är sugen på att safta, sylta och ta hand om all frukt i vår trädgård! Det har jag inte varit på flera år (vi hade äppelträd i vårt förra hus också). Jag är så glad att jag har lust igen! Det är ett hälsotecken tänker jag. Varje gång man har ork att göra det man älskar, men inte orkat på ett tag… Har livet blivit lite luftigare? Eller är det bara ett ryck?

Hur som helst. Nu får ni hjälpa mig med era bästa recept! De behöver inte vara så hippa ”ingefärs-marmelad” och sånt, jag vet inte hur många burkar av sådana specialare som möglat bort i vårt kylskåp genom åren.

Nej det jag önskar är vardagsgrejer, mos och saft och sånt. Gärna bröd. Hit me!

Ps. Det är alltså äpplen och päron vi har massor av!

/Elisabet

img_1597

img_1430-1

4 kommentarer

 1. Snabbt äppelmos: skölj äpplena (6-8st tex), picka några hål i skalen med tandpetare, ställ på en tallrik i micron & kör 10 min på full effekt. Pressa genom potatispress. Blanda ner strösocker efter smak. Klart! Behöver inte skala etc. Förvaras i frysen.

 2. Lite krångligare äppelmos än ovan recept, men sjukt smidigt om man gör mycket.

  Pilla väck flugan (om man inte vill ha en massa svarta prickar i mosen, smakar inget) på äpplena, skär bort stötskador o liknande, ta bort pinnen (frivilligt) dela i mindre bitar. (JAg brukar ta äppelklyftaren, skära bort fluga o pinne o hai allt annat i grytan, om äpplena lätt blir bruna kan man ha i vatten o citronsyra, detta får man i så fall häll ut innan nästa steg)
  Lägg i en STOR vid gryta o tillsätt ½-1 dl vatten. Koka o rör runt ofta, tills det blir ett hyffsat mosigt gojs i grytan.
  Häll gojset i en assistent (Huskvarnas gamla eller Ankarum som den heter numera) med passertillsats. Ut kommer mos för sig o gojset för sig. Om det är ont om frukt eller det kommer ut mycket mos blandat med gojset kan man köra det en gång till – det får lite mindre hållbarhet så då får man äta upp det först, eller ha i atamon eller frysa det.
  Sen väger eller mäter man mängden mos o kokar med socker. Vi brukar ta typ 300-400 g socker per kilo mos eller per liter, jag kommer inte riktigt ihåg, vi brukar googla eller kolla i en gammal receptbok, där står det 500 g, men det tycker vi blir på tok för sött.
  Koka mosen, så den blir riktigt varm o småputtrar, ha i sockret. Här är det bra med grytvantar med långt skaft, typ grillvantar, för det skvätter o har sig när sockret kommer i o det är sjukt lätt att få brännsår av det varma moset. När moset ser blankt o glansigt ut är det färdigt. Moset får en lätt grynig konsistent, jag har läst att det går att köra med elvisp om man vill få det helt superslätt, men det har vi aldrig pallat att göra. Om man vill ha i konserveringsmedel är det dags att ha i det typ nu, vi har haft atamon ibland, då måste moset svalna lite först, det ska fortfarande vara varmt men inte kokande. Häll upp så burken blir tokfull o sätt på locket (man kan skölja burkarna med vatten blandat med atamon för bättre hållbarhet, då blir det minimalt med konserveringsämne i moset, men ändock bra hållbarhet) om man ställer burkarna upp o ner täpper moset till om det mot förmodan skulle vara så att vaccumet släpper.
  Om man fryser får man inte fylla till brädden, för då svämmar det över när det fryser o det är sjukt galet jobbigt att städa bort då.
  Om man gör flera satser som man kokar o passerar innan man kokar i sockret kan man strö lite socker ovanpå moset, så behåller det sin färg o det blir inget skinn på moset.

  Man kan göra på samma sätt med päronen, barnen o maken gillade det, men inte jag.
  Päronmarmelad är tokgott däremot o ganska enkelt. Jag googlade på Päronmarmelad o blogg. Min erfarenhet säger att de flesta som lägger upp recept i sina bloggar har bäst recept, där kan man dessutom hitta recept utan syltsocker.

  Inlagda päron och päronmarmelad provade vi att göra, de inlagda har vi inte smakat ännu, men marmeladen blev sjukt god.

  Vi brukar även göra en kallrörd äppeldryck, men det receptet tror jag är hemligt (ska kolla med maken eller svärmor, kan återkomma för det är sjukt smidigt recept), däremot saftmaja, den kör vi med ibland, också väldigt lätt.
  Varva socker o äppel/päron/bär ja helt enkelt det man vill göra saft på, brukar följa med receptbok, sen är det bara tappa upp på flaskor direkt. Skal, kärnhus osv kan vara kvar.
  Päronsaften vi gjorde i år blev väldigt lam i smaken o fick blandas 1+2 men äppelsaften vi gjort brukar bli toppengod. Det går att köra ”gojset” som blir över i assistenten för o få mer mos, men det är inte lika mycket smak i den mosen o oftast tråkigare färg.

 3. Jag brukar göra äppelmos såhär: dela äpplen (allt kan vara kvar förutom skadade grejer), koka i kastrull med lite vatten. Häll igenom en mosvagga (jag hittade min på Erikshjälpen). Sockra inte om det är gott ändå!!!

  Och så gjorde jag en päronkaka med flädergrädde härom veckan, kolla Underbaraclaras. De päron som går åt i en sån kaka gör dock inte så mycket för själva åtgången ( fast man kan ju göra sjukt många kakor!!!) men den var hemskt god!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *