Vänta inte med sex? Eller vadå?

Jag läste ett debattinlägg i tidningen Dagen. Det handlar om att det är värt att vänta med sex tills du gift dig. Och jag förstår verkligen att skribenten ifråga menar väl, men jag kan inte annat än vilja ifrågasätta denna artikel.
Det jag först och främst undrar är, varför är allting fortfarande så svart och vitt i våra kyrkor? Att det skulle innebära guld och glimmer och rosa moln, om du väntar med sex tills du hittat din livspartner och DÅ, ja då belönas du med fantastiskt sex bara sådär. Automatiskt. Det säger inte skribenten, men det är så jag läser det, eftersom hon också påpekar att du slipper onödiga aborter, val mellan preventivmedel, du behöver inte hoppa av skolan för plötsligt föräldraskap samt du får dela det finaste som finns med någon du älskar.

Förstå mig rätt här, jag är all in för att vänta med sex. Visst tänker jag också att det nog inte är så sunt att ligga rung och använda sex som någon slags tröst, precis som det är dumt att använda sig av mat, shopping och porr som någon slags tröst.
Men att du skulle slippa välja bland alla preventivmedel bara för att du väntat med sex? Eh, näe. Då står du ju plötsligt där, tre dagar innan bröllopsnatten (?) och förstår ingenting av alla preventivmedel.
Att abort definitivt skulle räknas bort bara för att du väntat med sex? Skulle inte tro det. Det finns många gifta par som gör abort för att barn kom oväntat. Det är förmodligen lika jobbigt och tufft för det.
Och snälla nån, att väntande, förälskade, nygifta par väntar med sex och skulle få uppleva livets ljus i sitt sexliv det första som händer?! Jag tycker inte man får säga så! Det finns väl inga par som får till sexlivet på första ligget? Varken gift eller ogift. Varken erfaren eller oerfaren. Sex är något som tar tid och som får lov att ta tid. Sex är en kommunikation mellan två parter som älskar varandra, och ja, om jag fick önska, som valde att dela hela livet.

Att prata om i kyrkorna, och tidningarna uppenbarligen, som man gjorde förr i tiden, att vänta med sex! Det är värt det! Du slipper preventivmedelval och aborter, du får rosa skimmer och fantastiska orgasmer på bröllopsnatten; det är ju som att vi skulle säga att livet med Jesus är den enklaste vägen. Paulus råder oss att göra det som är nyttigt. Det är inte så svårt att tänka själv; är sex med varenda snygging värt? Kanske inte. Är sex med den person jag vill leva livet med värt? Förmodligen. Men var innebär det? Jo, det innebär att du, även om du är en kristen själ, behöver ha kunskap kring ämnet. Du behöver så småningom veta var du har dina intima delar på kroppen, vad som är skönt och oskönt, vad som är härligt och inte och alla praktiska saker som preventivmedel, det är faktiskt upp till dig. Även om du är en Jesu lärjunge.

Jag uppmuntrar gärna alla unga, härliga fräscha ungdomar, och alla singlar på alla ålderskategorier, att vänta med sex. Men då måste vi också prata om varför det är värt, varför, på riktigt. Och diskutera det. Gå djupare. Inte bara hota med att bidra till dålig svensk statisk eller tråkiga aborter. Så funkar inte det kristna livet, tycker jag.

/Filippa

7 kommentarer

  1. Orkar inte läsa hela debattartikeln men jag tycker: skriv detta i ett svar på artikeln så fler få läsa!!! (Vill inte se ner på er blogg men kanske Dagen debatt har ett par-tre fler läsare.)
    Jättebra och viktigt sagt ju!!?????

  2. Bra. Sant. Viktigt. Vi måste ha arenor och stunder där vi pratar om sex på ett vettigt och balanserat sätt. Skrämselpropaganda känns rätt mycket 1800-tal för mig…

  3. Bra skrivet, men apropå skrämselpropaganda är det en sak jag tycker är sorgligt idag och det är att knappt någon vet att livmoderhalscancer orsakas av en sexuellt överförbar virussjukdom. Man vill vaccinera alla småtjejer men inte berätta i skolan att man skyddar sig bäst mot livmoderhalscancer genom att begränsa antalet sexpartners. Jag antar att man inte vill shama de som drabbats, men det finns ju verkligen uppenbara risker med att ha flera sexpartners och det är ju något som är bra att veta om.

  4. Jättebra Filippa!! Vi behöver prata om sex för vad det är! Inte linda in det i något glamoröst skimmer, eller fy så hemskt, snuskigt…..
    Skicka in det du skrivit tiil Dagen och gärna andra kristna tidningar.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *