Är det viktigt att vara viktig?

Det slår mig när jag hör och läser om kvinnor världen över. Det finns kvinnor som är viktiga, sedan finns det kvinnor som är så sjuuuukt viktiga. Det behöver inte vara någon kändis. Det kan vara en bekant, en kollega, en kär vän, en släkting. En del är ju helt enkelt viktigare än andra, om man säger så.
Och med det tänker jag inte så mycket på titel. Inte så mycket på karriärhopp eller persona. Nej, här pratar vi prestation. SOM. VANLIGT.
Och hur galet trött jag kan bli på det. Prestation hit och prestation dit. Kvinnor som presterar, kvinnor som presterar bättre än andra och så KVINNOR som PRESTERAR. Amen typ så.
En bekant jag träffar på ibland berättade om sin separation med sin partner. Och precis som Elisabets inlägg i förra veckan sade oss; det är så sorgligt. Så tråkigt. Och vad hade hänt? Jo, prestation kom i vägen. Karriärhoppet, den fantastiska karriären. Inte nog med det; den fantastiska, stora familjen som började bildas, den fantastiska kroppen som formats och ja, jag vet egentligen inte detta, men kanske hade hemmets fantastiska inredning också fått sig ett prestationslyft.
Allt var fantastiskt. Tills de stannade upp och insåg att de glömt varandra i all denna prestation – som framför allt stod för kvinnan.
För x antal år sedan var kvinnan hemmafru. Jag säger inte att jag vill dit igen, det är verkligen inte det jag menar. Men precis allt som hanns då, ska även hinnas nu. Fast då arbetar kvinnan OCH mannen ca 100% var. Jag får, har aldrig fått och kommer heller aldrig få ihop den ekvationen. Och jag har sedan länge bestämt att aldrig leva så.
Jag struntar i vad ni andra presterar, jag gör verkligen det. Jag är väldigt nöjd med mig själv och min prestation, eller min icke-prestation kanske. Jag gör verkligen inga hopp i min karriär just nu, och visst, det gnager mig. Jag önskar jag hade tid och ork och vara lika grym som mina kollegor och andra vänner jag har.
Jag låter inte mina barn vara med på alla aktiviteter och drakars lekland och leoland och allt vad det heter, det går inte in i vår livsstil att jag ska hålla på och köra dem hit och dit och knappt hinna andas. Jag tänker inte hetsträna och jag tänker aldrig någonsin ge upp att äta det godaste jag vet. Aldrig. Jag älskar ju att äta goda saker.
Och jag är inte särskilt viktig heller, och vet ni vad, det gör mig absolut ingenting. Jag är inte superviktig, inte underviktig heller. Jag är lagomviktig helt enkelt.
Så sjukt nöjd med det just nu.

/Filippa

5 kommentarer

 1. Alltså det känns som jag spammar er blogg men det är ju så bra!
  Att båda jobbar på ett sätt som man inte gjorde förr är en bra påminnelse!

  En gång när min fina svärmor var här kom vi att prata om skärmar, som ganska ofta. Vi har lätt att fastna i våra skärmar och så går en kväll och allt känns jättedumt.
  Jag frågade vad hon brukade göra om kvällarna förr. ”Stryka handdukar.”
  ???!!!???!!!??!
  Då kände jag att det verkligen kan vara okej att fastna o skärmen o göra ingenting (då och då) om man höll på med såna icke-sysslor som att stryka handdukar (???!!!!!???!!?!!!) förr om åren.

  1. ÄLSKAR att du spammar, fortsätt så! 😀

   Men jag måste säga att jag tycker det låter så härligt. Tänk, stryka handdukar var kvällens syssla liksom. Men det är kanske för mig som är en sån stressig typ, skulle behöva nån sån icke-syssla utan massa intryck. Får ta till mig den! Och sen får man ju ta det som man själv behöver och kan!

   1. Vet du? Jag har precis vikt ihop torktumlade kökshanddukar och överväger faktiskt att ta ner dom i tvättstugan o stryka dom ?
    Men jag menade nog att: kritiken av att sitta framför en skärm o gilla saker inte är sååå mycket mer ovärt än stryka handdukar!

    Ah, vi får se vart det slutar!

    1. Jamen jag är heeelt med dig! Jag själv fastande nog bara på att ”fy vad mysigt och bara stå och stryka handdukar” 😀 Återkom med resultat 😀

 2. Du är viktig för din man och barn och för oss som står dig nära ! Vi är så glada om du inte blir viktig på nåt annat sätt ?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *