Tacksamheten

Vi har en två sidors A4 på kylskåpet med saker vi vill renovera och förändra i vårt hus på sikt. Det är lätt att fastna i tankar kring alla förändringar, hur fint det där skulle vara, och ännu oftare – hur fula saker är just nu. Jag drabbades av nöd över mina tankar för någon månad sen – så förmätet att fokusera på dessa ”problem” när världen ser ut som den gör, när det finns saker som VERKLIGEN behöver förändras. Efter det uppvaknandet har jag aktivt jobbat med att vara tacksam för vårt hem. Tänk! Att jag får bo i ett stort och varmt hus. Jag har glatt mig över det som är fint och bara låtit bli (i den mån jag kunnat) att tänka på det jag inte gillar.

Tacksamhet gör hela skillnaden. November blir så mycket härligare (eller åtminstone mer uthärdlig) när en inte går och småklagar hela tiden utan gläder sig åt det lilla. Vi lever, idag! Vi har mat på bordet! Vilken god kopp te!

Det kan tyckas smått och nästintill fånigt. Men jag skulle vilja hävda att tacksamhet är något kraftfullt. Det kan förändra hela livssynen. Och jag menar inte att det innebär att ta på sig skygglappar och att blunda för alla problem och svårigheter. Vi behöver bryta ihop ibland. Förkrossade över all skit som är. Men det är småpyset vi behöver bli av med. Det som smittar ner oss själva och vår omgivning med missunnsamhet och ger allt en grå och fadd smak.

Idag vill jag vara tacksam över alla underbara sidor min man har och inte fokusera på allt han är dålig på. Idag vill jag vara tacksam över mina barn, över att de finns, över att jag får ha dem – och inte fokusera på hur jobbiga de kan vara. Idag vill jag vara tacksam för mig själv, mitt utseende, mina egenskaper – och inte fokusera på alla mina brister och svagheter.

 

4 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *