Måndagstips – feminism special

En ny vecka! Det får bli lite feministiska tips på det!

BOK

Jag håller på att läsa den här. Feminism och kyrkan – på spaning efter jämställdheten med Lina Mattebo som redaktör. Varför har det så ofta kännts som att ens kristna tro och feminismen krockat, när det egentligen inte alls borde göra det. Bibeln är ju as-radikal med sitt nu är det inte längre man eller kvinna, alla är vi ett i Kristus. Den här boken är ett gott inlägg i samtalet och väldigt befriande!

EVENT

På lördag ska jag ta med min folkhögskoleklass och gå på detta roliga! En heldag i Göteborg med samtal och diskussioner om kristen feminism. Jag ska gå på ett seminarium om feministiskt föräldraskap som jag ser särskilt fram emot. Häng med om möjlighet finns, vetja!

Elisabet ryter ifrån

Ja alltså, jag måste bara säga stopp! (som vi lär barnen). Jag har för hundrade gången hört någon medsyster säga ”asså min man är så dålig på att städa, han bara fastnar och gör saker alldeles för noggrant, så det blir aldrig färdigt”. Att städa är inte hjärnkirurgi! Det kan inte sitta genetiskt att på en avgränsad tid kunna få det hyfsat fräscht i ett hem. Den viktigaste egenskapen är ju typ överblick och det måste väl många män ha eftersom det också behövs i något annat de gör så himla ofta – är chefer. Eller? Nu räcker det. Sluta sortera tops och axelvaddar när ni egentligen ska röja undan leksaker och dammsuga.

ARTIKEL

Igår sprang jag på den här artikeln om samtycke som verkligen var en ögonöppnare. Den är skriven av David Wong och heter 7 reasons so many guys don’t understand sexual consent. Wong går igenom hur populärkulturen fostrar män i att om man vill vara attraktiv som man ska man vara påflugen, tvingande och inte acceptera ett nej. Han börjar i Star Wars och går vidare genom filmer och tv-serier och ger exempel på hur han själv blivit programmerad med en mansbild som sitter djupt rotad i identiteten. Artikeln är ganska matig men har du en stund över är den väl värd att läsa.

PRYL

Nej, jag slutar inte tjata! Har du inte provat menskoppen är det dags nu. I won’t take no for an answer. På den här sidan kan du läsa ett långt menskoppstest – så du vet vilken variant du ska testa. Do it!

Ha en fin vecka hörrni!

KRAM Elisabet

12 kommentarer

 1. Vilken spännande bok! Den måste jag spana in alltså.

  Men jag säger NEJ till menskopp alltså! 😛 Hahaha 😀

  1. Ameh Filippa!! Har du testat eller? Läs åtminstone reportaget, för hon är ganska skeptisk till en början men så blir hon övertygad när hon väl testar. Och jag har hört en miljon sånna berättelser. Bästa som finns. En glömmer att en har mens!

   1. Haha NEJ och jag kommer aldrig göra det!!! Alltså, jag har hört recensionerna från kompisar – som är lika frälsta som du alltså – och det de alla berättar är att ”i början kan det ju vara lite svårt att få ut den…” ”en gång satt jag på toa i två timmar och fick inte ut den”. Alltså bara jag tänker på det får jag en begynnande panikångestattack!!! Haha. Att jag ens vågar ha tampong efter mina traumatiska barnafödlsar är ett under 😉

 2. Är Christian bra på att städa eller? ? Jag tror det där med städning är ingen liten grej. Om man skriver in ”bråk om” på Google så föreslås ”bråk om pengar” och ”bråk om hushållssysslor”. Vi har nästan aldrig bråkat om pengar, aldrig några riktiga bråk iaf men säkert några känsliga situationer då och då. Däremot har vi bråkat mycket om hushållssysslor och städning genom åren. Och det verkar verkligen som att sådant kan driva isär folk. Sen tycker jag inte hur man gör det är det viktigaste men man går nog lätt varann på nerverna om man inte är ett team kring det och överens om hur det ska prioriteras. Förresten, vilka är det du ryter ifrån till? Trodde först det var till oss kvinnor men det kanske var till männen?

  1. Hej! Christian är helt ok på att städa, vi bråkar inte jättemycket om det – vi har väldigt tydliga ”regler” om vem som ska städa och när. Jag vet inte riktigt vem jag ryter till, båda kanske. Män behöver sluta nörda ner när de ska städa och ja kvinnor behöver sluta fnissa åt det och ta huvudansvaret, eller tycker du jag är ute och cyklar?

   1. Men, vad menar du nu Elisabet? Ska vi kvinnor ta huvudansvaret för städningen? Då hade inget blivit rent på riktigt hemma hos oss kan jag säga, haha… Emanuel är bäst på att göra RENT, jag är bra på skjuta-under-matta-städning 😉

   2. Jag tycker tvärtom om hemma hos oss. Jag ser allt och vill ta itu med allt när jag väl börjar städa och kan hålla på tills jag blir grön och ändå inte bli nöjd. Josef är egentligen redan nöjd innan vi börjat städa. ?

    1. Skönt att ni har det så Josefine! Självklart finns det undantag, men det är sjukt ofta jag hör att det är på andra hållet.

 3. Tack för superbra inlägg! Älskar att du boostar menskoppen, den har revolutionerat min och massor av andras mensupplevelse och fortfarande är det folk som aldrig hört talas om den. Mer menskopp åt folket! 🙂

 4. Upptäckte menskoppen när jag började jobba här i Asien – kan säga att den räddar hela min hygienplanering. Vem vill byta tamponger på en toalett i Indien t.ex…?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *