Sustainable fashion my ass!

mahatma-gandhi

Jag blir så frustrerad. Och nu vill jag prata om det. Jag vet att antalet modeintresserade här kanske inte är så stort, men miljöintresserade? Det finns kanske fler?

Det hela började med att västvärlden, denna rikemansvärld, egocentriska plats, bestämde sig för att producera tonvis med kläder. Men inte här i väst, nej, låt de fattiga, stackarna borta i öst arbeta. De behöver ändå pengar. De gör säkert allt för pengar, tänkte man. Och det gör man väl? Om man inte har några menar jag.

Så västvärlden präglades under slutet av 90-talet och fram tills nu, av så galet mycket (billiga!) kläder. Helt sjukt.

Vad jag tycker värre är nu, det är att kedjor men även de stora modehusen, påstår att de börjar prata om och göra ”sustainble fashion”.

– Dessa originaljeansen här, de behöver 11 000 liter vatten för att skapas. Välj hellre dessa, de är gjorda av ett denimtyg som inte behöver lika mycket.

Vadå ”inte lika mycket”? Så kan man inte säga! Menar ni 10 000 liter vatten? Eller 10 liter vatten? Det är så himla sneaky och tråkigt när de gör sådär. Liksom lurar in kunder utan att faktiskt säga hela sanningen. De menar att de gör allt bättre nu. Att de ”kommit längre”. Men vad katten MENAR NI?! Jag blir så trött på det!

Jag ÄLSKAR kläder, and you know it. Min fristad är Pinterest, en stor second hand-butik och tillslut min egen garderob. Jag älskar mode! Jag älskar att gotta ner mig i fashion weeks all over the world men jag är så trött på den icke-kritiska, det egocentriska tänket och allt däromkring.

Om jag fick önska fritt. Då skulle jag utmana de stora modeprofilerna i att endast handla second hand en månad (eller vad som nu skulle utmana dem). Jag vill ha Emilia de Poret, Ebba von Sydow och Frida Fahrman med mig, och visa dem att det visst går att tänka sustainble fashion på annat sätt. Att ha en klassisk garderob – visst. Men är man, som jag, intresserad av kläder så VILL man ha nya grejer! Då handlar man ändå.

Urk. Bara för det ska jag plöja alla second hand-butiker i min väg idag. Så trött på världens slit-och-släng och ego-tänkande idag.

/Filippa, the sustainble fashionista for realz. Eller?

PS. Ber om ursäkt för opeppande inlägg. Haha. Glad lördag!

8 kommentarer

 1. Ja, som jag skrev på facebook har jag också gått i sådan här nöd de senaste dagarna. Kanske pga black friday då allt bara blir perverst och äckligt. Låt oss köra en serie! Jag återkommer!

 2. Jag tycker ändå det är olika saker – konsumtion å ena sidan, vilket ju sker oavsett om man handlar nytt eller second hand. Sen miljö/hållbarhet och såklart produktionsled.
  Själv har jag jättesvårt att hitta kläder secondhand som passar i stl och dessutom är någorlunda vad jag tycker om (även om jag gärna skulle handla mer secondhand hand pga miljö och att det ofta går till något bra).
  Det jag gillar med Ebba och Emilia som du ju nämner här, är att de pekar på att hitta en basgarderob där man inte måste handla hela tiden, utan det blir kul att klä sig för att man har införskaffat bra plagg. Alltså klädglädje utan ständig konsumtion. Sen är ju det bästa om det man köper har en sjysst produktion bakom sig, självklart.
  Tack för en fin blogg!

  1. Ja, för mig handlar nog inte just det här inlägget om konsumtion i sig. Jag konsumerar ju säkert like crazy, men i en annan tanke när jag handlar second hand 🙂
   Jag tror vi tänker olika bara, och det är ju tillåtet! 😀 Jag tänker på oss som älskar att shoppa och vilken frihet det är att få använda sig av något så miljövänligt som second hand istället för de läskiga nyproducerade.
   Men, agree to disagree är bra tycker jag! I alla lägen! 🙂

 3. Jaa! Håller med!
  Trenden nu är att det är ”miljövänligt” att ge bort sina gamla kläder till second hand och sedan med gott samvete köpa nya. Helst ”investera” i dyra märkeskläder som ska hålla länge – men det måste väl ändå vara bättre att först slita ut de kläder man faktiskt har?
  Jag gillar att handla second hand, men det är ju inte lika enkelt som att köpa nytt och därför tror jag många gärna skänker kläder men aldrig handlar begagnat. Att man gör en god gärning blir alibi för att få köpa nytt. Men jag tycker inte att det är någon ”god gärning” att bara skänka grejer till second hand, man måste också handla där om det ska gå runt och bli vinst för både välgörenhet och miljö.
  Tack för att du inspirerar till second hand-shopping! Det behövs!

  1. Haha, jaa, jag håller med dig 🙂 Slita ut eller ge bort – utan att få ”rätt” att köpa nytt kanske?

   Det ÄR verkligen inte lika enkelt, och ibland blir jag jättetrött på det! Att man liksom måste leta så mycket innan man hittar något. Men för mig har just den delen varit så bra också, för det blir inte mycket spontanköp för min del längre, eftersom allt tar längre tid.

   Tack för din pepp, den behövs också! 😀 Kram!!!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *