Ju mer jag lär mig om miljön desto mer hopp får jag

Är rubriken en lögn? Vi har lärt oss att det är tvärtom. Att tänka på miljön, framtiden och den globala uppvärmningen brukar få oss tyngda av skuld, oro och känslan av att allt är kört.

Ni vet, jag jobbar som lärare och undervisar bland annat om miljöfrågor. Det senaste halvåret har jag läst in mig på ämnet, förkovrat mig. Och vet ni, det ser ju inte alls bra ut. Det barkar hän i helt fel riktning. Forskarna är eniga – det kommer behövas en total omställning, en revolution om man så vill.

Men varje revolution börjar ju med folket. Underifrån. Med dig och med mig. Och det är här retoriken behöver förändras. Jag känner att min viktigaste uppgift är att förmedla hopp kring detta. Vi behöver räta upp våra ryggar. Släppa taget om skulden – nej ingen kan göra allt. Men vi ska känna i magen att allt räknas. Varje beslut i rätt riktning är ett viktigt beslut.

För framförallt handlar det ju om vår livsstil. Vi kan inte fortsätta konsumera jorden. Vårt uppdrag är att vårda den. Så dunka dig själv i ryggen. Välj bort något idag. Ät en vegetarisk måltid, boka semesterstuga i Sverige i sommar istället för tusentals flygmil bort, cykla till jobbet. Allt räknas, allt är viktigt. Tillsammans gör vi en total omställning av det system som vi vuxit upp med och som vi blivit indoktrinerade är det enda möjliga.

Ps. För den som har svårt att motivera sig och tänker meh, jorden går ändå mot sitt slut. Tänk på din nästa. Din nästa som bor i Bangladesh, Haiti eller på Filippinerna. Där är den globala uppvärmningen ingen småmysig ”fniss fniss har det inte varit ovanligt ljummet i vinter”. Där har den konsekvenser som skördar liv redan idag, och som ger mängder av människor fruktansvärda levnadsvillkor just nu. Det är för dem du väljer bort saker. Det är för din nästa på Haiti som du ändrar livsstil.

/Elisabet

6 kommentarer

 1. Å så viktig påminnelse!
  Och ditt lilla ”p.s” tycker jag är ett starkt argument, för mig mer trängande än att ”om 250 år så kanske…. i Sverige… tänk på barnbarnsbarnen . ” (såklart viktigt det med, men blir det diffust och avlägset).
  Men vetskapenom att en mamma JUST NU inte kan ge sitt barn mat pga missväxt, torka, översvämningar, MILJÖFÖRSTÖRING – det går knappt att slå bort fr tanken.

  Sen blir utmaningen (f mig) att inte endast fastna i dåligt samvete, men att förvandla vetskapen t små vardagliga handlingar (precis som du säger!).

  1. Ja det är samma för mig, det är det argumentet som biter på mig när jag inte pallar. Tack för att du kommenterar frida, coolt att höra din röst från så långt håll! =)

 2. Uschamej jag tycker det här ämnet är så jobbigt. Inte för att jag vill blunda och inte ”pallar” utan för att det är så himla hemskt! Och speciellt som du skriver, när man tänker på sin nästa. Helt ärligt, när jag inte orkar sortera plasten där hemma och är grymt nära på att bah slänga ner det i vanliga soporna, så kan jag (IBLAND, bara) slås av jag kan visst ta lite extra tid för någon annan. Alltså genom att lägga det rätt, och inte bah slänga.
  Nä fy. Men du har helt rätt, och tack för pepp och hopp! Lite får vi faktiskt fortsätta göra, aldrig sluta helt enkelt!

 3. Det absolut bästa och mest effektiva sättet att hjälpa planeten och alla dess invånare är att välja en vegansk livsstil. Både jag och min man är veganer, inte för att vi bara tycker synd om djuren men framförallt för att 51% av alla globala utsläppen av växthusgaser kommer från köttindustrin och dess djurhållning – detta är mer än all transport (bilar, bussar, tåg, flygplan, osv) kombinerat som bara står för 13%.
  Samtidigt skyfflas regnskogar ner för att ge plats åt kor och deras mat. All mat som odlas åt korna kunde istället sätta stopp på all världens svält, tillexempel. Läs gärna mer på http://www.cowspiracy.com/facts 🙂

  1. Fint att ni hittat ett sätt att engagera er. För att välja en vegansk livsstil behöver en verkligen vara överlåten, ha mycket kunskap och ett stort driv. Jag tror inte alla hallelujamorsornas läsare (eller ens jag) skulle ha möjlighet att leva så strikt. Men i inlägget vill jag uppmuntra att varje litet steg är viktigt. Att välja bort kött en dag i veckan är bättre än ingenting.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *