”Stora inlägget om klädvård” eller ”Min crazy spot”

Först. Jag vill bara klargöra: Jag och Christian har rörigare i vårt hem än de flesta jag känner. Vi ligger ofta närmare kaos än ordning.

Men jag har ett område som jag sköter minutiöst. Och ja, jag skäms för att erkänna det, men Christian är inte välkommen där. Det handlar om barnens kläder.

Och ska vi psykoanalysera mig så har jag många barndomsminnen där jag fick vara med och hjälpa mamma i tvättstugan och det frambringar en stark känsla av någonting mysigt. Och jag minns att när vi hade svårt att få barn så var en del av sorgen och en bild som levde i mig – ett klädstreck med barnkläder.

Så nu vet ni. Och här lite om hur jag sköter barnens kläder. Helt ointressant för många. Kanske ett eller annat tips för någon.

IMG_2677

Vi har ingen festlig tvättstuga i vårt nya hus. Men väl ett eget rum för det. På sikt ska det förhoppningsvis köpas in nyare mer miljövänliga maskiner. Vi har ingen torktumlare men jag tycker det är ganska meditativt att hänga tvätt. Jag tar max med mig ett barn ner i tvättstugan (när det är möjligt förstås) och det blir ofta en lite lugn och mysig stund.

IMG_2678

I vår familj samlas det ihop tvätt för nästan en maskin om dagen. Jag tvättar därför dagligen, är jag borta en dag blir det två dagen efter. Jag tycker det känns lugnare än att samla på hög, det blir som en del av vardagsrutinen – borta tänderna, tvätta. Har jag en ledig dag kan jag köra på för att tömma alla tvättkorgar, jag tycker det är en skön känsla när det är helt tomt. Jag samlar barnens kläder i den här korgen. Ett smidigt sätt att bära alla små strumpor och kalsonger utan att de ramlar bort.

IMG_2676

Strumpor verkar vara ett gissel för de flesta. Hela denna korgen är fylld av uddisar. Varje gång vi hittar en ensam strumpa i huset ska de slängas i tvättkorgen, så de kommer in i maskineriet och kan hitta sin kompis.

Sedan vi flyttade till Rimforsa har Christians faster Inga-Lena erbjudit sig att laga våra trasiga kläder. Därför har jag även en korg för sådant som är trasigt. Hon levererar sedan så fina kassar med lappade och lagade saker <3

IMG_2681

I pojkarnas garderober har jag alltid en kasse för sådant som är urvuxet. Sixten och Ture ligger precis storlekarna bredvid varandra så de skulle kunna ha allting gemensamt. Men jag tycker det verkar viktigt för dem att ha sina egna kläder (eller är det för mig det är viktigt?)och därför låter jag saker från Sixten ligga i kassen en stund och ”neutraliseras” innan det flyttar in i Tures garderob. De har så olika stil och jag tycker det är festligt att se att det är helt andra plagg som blir favoriter för Ture än de som var Sixtens.

IMG_2680

I källaren (ja, vi har mycket utrymme!) har jag kassar för varje storlek som ligger och väntar på nästa barn som ska bära dem…

Ja, såhär gör jag. Lite knäppt jag vet. Hur gör ni? Har ni några bra tips?

11 kommentarer

  1. Mysigt inlägg! 🙂
    Jag kan ju tipsa om hur jag gör med fläckar. Om jag köper TaBort-flaskor går de åt alldeles för fort. Har en sprayflaska som jag fyller med vatten och sen yes diskmedel. Kanske en tiondel yes. Det sprayar jag med på alla fläckar. Billigt och effektivt. De enda fläckar som kan vara lite jobbiga att få bort helt är om det är stora fläckar från nån tomatsås/ketchup. Men de kan man hänga ut i solen efter tvätt så försvinner dem. Magiskt bra! Kram!

  2. Ja, mysigt vardagsinlägg. Det jag tycker är svårt med tvätten är att man ibland måste ”samla ihop” olika färger. Jag har allt för många gånger missfärgat kläder. Lika tråkigt varje gång. Hur gör du med färgerna? Hemma hos oss brukar det bli: ljust 40, mörkt 40, ljust 60, mörkt 60 och så rosa/rött 40 (ja, det sticker faktiskt mig i ögonen, men en sån hög finns lite motvilligt hos oss med två döttrar).

    1. Jag är faktiskt inte så noggrann med sorteringen… Vi har nästan bara färgglada kläder så jag tvättar allt tillsammans i 40 förutom lakan och någon vit t-shirt som får tvättas i 60. Kan det inte vara så att små sk. ”tjejkläder” ofta är mer delikata? Alltså typ spets och volanger och sånt, vi har liksom inga ömtåliga plagg – är det pga att jag har killar?

    2. Kläder färgar bara av sig de första kanske fem tvättarna. Så om man har välanvända plagg blir det väldigt sällan något problem. Man får bara vara extra försiktig med nyare plagg.

  3. Så roligt att läsa, jag gör nästan precis som du! Och kan också verkligen njuta av att tvätta även om det ibland känns alltför trångt i vår lilla tvättstuga då vi har en stortvättardag. Dock är nog den tråkigaste biten att förflytta den vikta tvätten från korgar intill respektive garderob/byrå… Det skulle jag gärna slippa.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *