Palak Paneér

När jag äter på en indisk restaurang har jag svårt att välja något annat än Palak Paneér, för det är något av det godaste jag vet. För den oinvigde så är det en spenat och gräddsås med en god ost i, det smakar ingefära, koriander, spiskummin och framförallt nam nam!

Osten är lite pillig att göra. Men det är värt det. Det är absolut inte svårt!

Här kommer ett recept på den perfekta vegetariska helgmiddagen. Receptet kommer från Sara Asks och Lisa Bjärbos eminenta bok Ännu mera vego (jag har tidigare testat några olika recept från internet, men detta tycker jag är bäst!)

Till osten behövs:

2 liter gammaldagsmjölk (ca 4% fett), 1 dl yoghurt (ca 10% fett) och saften av en citron.

Koka upp mjölken och yoghurten. Rör så att den inte bränner fast! När mjölken börjar koka så tillsätt citronsaften och ta av från plattan. Rör om medan mjölken klumpar sig. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag och häll över ostmassan. Låt rinna av i minst en halvtimme och tryck till den ibland så att det blir en klump.

Till grytan behövs:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
en bit färsk ingefära, motsvarande 3 msk hackad
1 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
0,5 tsk kardemumma
400 g fryst bladspenat
1 burk krossad tomat
3 dl grädde
2 tomater
färsk koriander

Hacka lök, vitlök och ingefära fint. Bryn i olja och tillsätt alla kryddorna (utom salt), ha rejält med olja i. Fräs några minuter. Tillsätt spenaten och tina den i pannan. Häll över tomatkross och grädde. Låt puttra. Ju längre tid desto godare, men det funkar även med en kort stund. Precis före servering häller du på de tärnade tomaterna och den tärnade osten. Smaka av med salt. Och klipp färsk koriander över.

Servera med ris och naanbröd (finns att köpa färdigt vid typ kokosmjölken i affären).

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *