Snart börjar fastan!

På onsdag börjar kyrkoårets fasta. 40 dagar kvar till påsk.

Fastan blir viktigare och viktigare för mig. En chans att plocka fram sin längtan mitt i allt livspusslande. Att avstå någonting blir ett konkret sätt att markera för mig själv att jag längtar efter mer av Kristus i mitt liv.

Eleonore Gustafsson delar här med sig av en kort undervisning samt en bibelläsningsplan inför fastan. Såhär skriver hon:

Att fasta innebär att man avstår från något som påverkar sinnena, t.ex. mat, sömn, sexualitet, relationer, tal, hörsel, syn. Under fastan påminner vi oss om att vi skall söka Guds rike först. Vi övar oss i att avstå från något som vi vanligtvis njuter av, för att träna vår självbehärskning så att vi allt mer kan följa Jesus. Man bör vara noggrann med att vara måttfull i sin fasta. Våra ambitiösa fasteprojekt gör oss bara högmodiga, och högmodet stänger vårt hjärta för påskens evangelium. Det är bättre att fasta från något litet som håller i fyrtio dagar och som gör mitt hjärta mjukt än att fasta från något stort som kanske ändå inte håller i längden. Man kan t.ex. fasta från att ha sylt på gröten, från att använda facebook, att lyssna på musik när man kör bil, från kött på fredagar, exemplen är otaliga – var kreativ!

 

9 kommentarer

  1. Det känns ju som en poäng i fastan att inte ”skryta” om det och sådär, så därför tycker jag det är svårt att skriva ut mer konkret. Men de senaste åren har en del av min fasta alltid handlat om någon typ av skärmanvändning. Förra året fastade jag från instagram och det tyckte jag var mycket jobbigare än jag trodde. Sen brukar jag även alltid fasta från något litet matmässigt mest för själva påminnelsen om att göra sig redo inför påsken. Men inget jättestort, mest i linje med ”ta bort lingonen från gröten”.

   1. Ja, den fattar jag och många verkar känna så, med all rätt! 🙂 Jag önskar att fler delade med sig mer för att jag själv skulle få lite inspiration! Inte alls som skryt, men det är kanske hur man tolkar det. Alltså, jag själv tolkar inte det som skryt eftersom jag letar inspo, men självklart kommer någon annan säkerligen ta det så.
    Just nu letar jag människor som vill diskutera fastan just för att jag är så osäker på vad jag borde göra och tänka osv. Vi pratade om det på gudstjänsten igår, tycker det är oerhört intressant!
    Men tack för att du delar 😀

 1. Vill man ta det kring mat finns många tips. Vanligast är nog matfasta från godis, kakor och läsk. Onödigt socker helt enkelt. Eller kaffe/te, vilket man nu föredrar att avstå ifrån. Andra tips är att hoppa över rött kött, eller kött helt och hållet. Slopa frukostägget, sluta röka.
  Facebook, tv, Netflix, Hemnet är väl några förslag på andra saker att fasta från.
  Och sen – att fastan inte gäller söndagar utan varje söndag är en liten påskdag, dagen då Jesus uppstod. Festdagarna på söndagar gäller inte fastan. Om man inte vill.

 2. Bra grej! På ett seminarium på barnledarkonferensen i Stockholm för några veckor sedan så tog Maria Furusand upp tanken att lyfta, förklara och fira de kristna högtiderna med sina barn. Jag hade egentligen inte tänkt äta semlor idag eftersom det är tisdag och vi åt semlor i lördags men så kom jag att tänka på det där Maria sagt och bestämde mig för semlefika och en stund med prat kring semmeldagen fastan och påsken. Vilka barn kommer veta varför vi har våra högtider om inte vi kristna firar dem och förmedlar dem vidare ?! Så nu vill jag peppa er andra att vara med och fira på ( särskilt pingst , Kristi himmelsfärd och lite mer ouppmärksammade helger) kram

  1. Har också tänkt mkt på det efter hon sa det! Och vi ska också göra en grej av själva påskhelgen sen har vi tänkt, känns kul! Har liksom aldrig uppmärksammat det särskilt mkt tidigare. Det hon delade var bra!

 3. Har också funderat på att fasta flera gånger men har alltid fastnat vid tanken på att meningen med fastan är att komma närmare Gud och om jag inte spenderar mer tid med Gud när jag fastar, varför ska jag då fasta? Det här.med självbehärskning har jag aldrig hört tidigare. Intressant tanke. Och att prata o fundera med barnen. Kanske vi också gör, så kan vi tillsammans bestämma något att fasta från, fast kanske inte under em eller två veckor i år o sen utvidga det vecka för vecka. Hmmm…..

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *