Perspektiv och Melloyra

Det är ungefär två år sedan som jag var i Etiopien för första gången. Att resa ger en ofta nya perspektiv men den här resan var överväldigande. Dofter, intryck, människor och platser som överrumplade mina sinnen. Kvinnor och möten som för alltid har etsat sig fast i mitt minne. Därför blev jag kanske extra berörd av dokumentären: Rebellkirurgen

dr-erichesen-rebellkirurgen-a-1920-jpg

Mannen på bilden är Erik Erichsen. Efter att ha jobbat 30 år i Sverige som kirurg lämnade han och frun Sennait den kalla norden och flyttade till Etiopien. De jobbade tillsammans på Aira sjukhus där de allra fattigaste och enklaste människor får sjukvård. Ungefär 400 patienter/dag har Erik fått möta. Med de medel som finns har han lyckats att behandla ett otal människor och hjälpt dom till ett nytt liv. Det är inga feta pengar att vara kirurg på Aira och varje dag möttes de av nya utmaningar. Något som särskilt fastnade hos mig var Eriks jämförelse mellan Etiopiens landsbygd och det svenska samhället:

Den andliga nöden i Sverige är större än den materiella nöden i Etiopien. Det är mycket vi kan lära oss av den här kulturen.

Dokumentären är skapad av Erik Gandini som även gjort den magnifika The Swedish theory of love om vårt individualistiska samhälle och hur annorlunda det svenska samhället och kulturen är jämfört med många andra länder i världen.

Nhela

I den möter du också ovanstående Erik samt min mans kollega; Nhela som arbetar med integration i Valdemarsvik och Gusum. Dom människor som kommer hit från andra länder tycker faktiskt att vi svenskar är rätt skumma… Men det är inte så konstigt när vi knappt hälsar på folk som vi möter. Vem är det som är normal eller norm egentligen?

Yes, där har du två rätt tunga dokumentärtips för helgen som komplement till melloyran. 

Min topp 3 inför finalen ser ut såhär:

nano

 1. Nano – Hold on
 2. Viktoria – As I lay me down
 3. Robin Bengtsson – I can´t go on

Jag älskar gospelkänslan och den pampiga produktionen samt Nanos säregna röst! HEJA!

Hur kommer ni rösta därhemma i stugorna?

3 kommentarer

 1. Å! Vi lyckades också ÄNTLIGEN se Rebellkirurgen på SVT igår! Så gripande! (Även jag tänkte rekommendera den på bloggen). Älskar bilden du har på Erik här ovan. 🙂 Och jag älskar avslutningen på filmen – otippad! Jag hade ingen aning om vad han och Senait gjort de senaste tre åren… och hans val är ju fantastiskt!
  Ska fortsätta m försöken att ladda ner The Swedish theory of love.

  Mellon vet jag dock inget om. 🙂

  1. Är det fortf blockerat på vissa sajter? Eller är nätet bara segt?
   Visst var det ett härligt slut.

   1. Jo, vissa sajter är fortfarande blockerade (dock ej SVT) och nätet är dessutom periodvis seeegt (skiftar väldigt). Men just när det gäller The swedish theory Of Love så har SVT bara den tillgänglig f dem i Sverige. Så jag får nog vänta t sommarens Sverigebesök. 🙂

    EFS har ju just fått hit ett nytt missionärspar som ska till just Aira, känner du dem?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *