Om det osunda pillerstigmat

pills-tablets-1-1524568

Något av de värsta ord jag vet är ”lyckopiller”. Det är märkligt, hur otroligt stort stigma det fortfarande finns och hur många fördomar som florerar kring medicin när det handlar om psykisk ohälsa. Det är som att det inte är riktigt okej att ta medicin när du är deprimerad eller har ångest. Helst ska du försöka bli frisk och självläka med promenader, meditation och redigt med samtalsterapi.

Men den människan som har den åsikten kan aldrig ha lidit av stark och gastkramande ångest eller varit i depressionens mörker. Jag lovar dig att när du mår som sämst då kommer du inte ut på promenad. Meditation eller bön verkar som ett skämt för dina tankar är totalt förmörkade. Och samtalsterapi är suveränt men den kan aldrig hjälpa din kemiska obalans i hjärnan.

Själv äter jag ett av de vanligaste SSRI-preparaten: Sertralin. Samt ångestdämpande medicin: Lergigan, vid behov. Utan medicin hade jag, när det var som sämst, inte tagit mig utanför dörren. Jag hade aldrig gått till affären. Det hade varit omöjligt att fungera som mamma. Medicinen löser inte alla mina problem men det gör att jag får lugnet som behövs för att orka ta itu med de vardagliga saker som livet handlar om, som att handla mat, städa eller leka med mina barn.

Liksom med alla sjukdomar är det ju självklart att jag hundratusen gånger hellre hade varit frisk så jag hade sluppit medicinerna. Men nu har jag dom här nedsättningarna i min varelse och då är jag jätteglad att jag har möjlighet att få medicin som hjälper mig.

Även om jag anser att det är otroligt bra med medicin så tycker jag ändå att det i mötet med vissa människor är skämmigt att säga att jag äter ”lyckopiller” eller ”lugnande”. Att det vore lite finare om jag klarade av livet utan hjälp för ”mina svaga nerver”… Dumt, eller hur? Men så är det. Vi har fortfarande mycket att jobba på när det handlar om hur vi talar om och hanterar psykisk ohälsa.

Många av er känner nog till bloggdrottningen, entreprenören och opinionsbildaren Clara Lidström aka. UnderbaraClara. Hon beskriver i sin pod hur hon tog emot beskedet att hennes diagnos var depression och hur hon upplevde det att bli erbjuden medicin. Tänk att hon uttrycker att hon så mycket hellre först ville ha en ”fysisk sjukdom”, det hade liksom känts mer okej. Och att det inte stämde med hennes självbild att vare ”en sån där” som äter antidepressiva. Men hennes läkare förklarade att depression är ändå en bättre sjukdom att ha än de andra åkommor som Clara misstänkt. Samt att depression faktiskt beror på en kemisk obalans i hjärnan. Och den obalansen finns möjlighet att åtgärd med hjälp av medicin.

Ja, lyssna gärna på den här podden. Den förklarar väldigt bra hur depression upplevs, t.ex. att den upplevs som väldigt fysisk. Samt hur mottagandet av en diagnos och erbjudandet av medicin kan upplevas. Men också vilken stor hjälp det faktiskt är att få rätt diagnos och medicin!

En underbar pod – om depression

0-j0jqjojr

7 kommentarer

  1. Så bra skrivet! Vi behöver den hjälp som finns att få! Till halsfluss -penicillin , depression – setralin inget att diskutera där! Tack för att du delar med dig ❤️❤️

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *