Pengar; Det är en världslig sak!?

Pengar x56

Kärlek x29

Hopp x26

Om du söker på ovanstående ord i Nya testamentet på Bibeln.se får du detta resultat. Vi kan tänka att ord som kärlek och hopp är hyfsat relevanta när det handlar om ett kristet liv. Och ja, det är viktigt. Hopp och kärlek är två av de mest centrala begrepp som finns i den kristna tron. Men att just kärlek och hopp är grundläggande det tror jag de flesta av oss, hur mycket kristen eller inte du nu än definierar dig som, kan begripa. Att just pengar är ett så frekvent använt ord i det som Jesus undervisar, och det som de första kristna sen behöver deala med rätt mycket, det verkar kanske lite väl värdsligt?

Jovisst, pengar det är en värdslig sak, som Karlsson på taket skulle ha uttryckt det. Och det är väl kanske precis just därför som Jesus snackar så mycket om pengar, för han vet att människor är rätt upptagna av världsliga ting. Jesus vet att pengar är en väldigt viktig del i människors liv och dom upptar en stor del av deras tankar.

Det räcker ju med att gå till mig själv för att inse att pengar upptar min tankeverksamhet emellanåt. Oavsett hur lite eller hur mycket pengar jag än haft på lönespecifikationen eller på sparkontot kommer ofta tanken: ”Vad gött det ändå vore att ha lite mer för då skulle jag ju kunna…” Pengar är ju en sån där grej som öppnar dörrar i livet. Du kan köpa dig hus, semestrar och upplevelser. Rikedom och dyra prylar är högstatus i vår värld. Och med mycket pengar på sparkontot så anses du ha en god säkerhet, en trygghet i livet.

money-man-3-1190250

Så vad är min relation till slantarna, cashen och pengarna? De första åren av mitt liv levde vi ett relativt tryggt ekonomiskt liv. Mina föräldrar arbetade bägge två med klassiska ”arbetaryrken”, undersköterska och takläggare. Inga stora, feta lönekuvert till extravaganser men vi bodde i villa, med vovve och Volvo plus en Saab.

När mina föräldrar sedan separerade och då min pappa dog blev det ekonomiska läget plötsligt väldigt annorlunda. Den fina, topprenoverade villan, såldes mitt under 90-talets lågkonjunktur för en rätt billig peng. Vi flyttade till hyresrätt och det fanns typ inga pengar på kontot. Åren fram till att jag sedan flyttade hemifrån var min mamma sjukskriven i perioder. Alltså läget var då: Sjukskriven, ensamstående mamma med två tonåringar. Den ekonomiska situationen kan ni kanske ana, var inte helt optimal.

Jag minns inte om det var Filippa (hallelujamorsan) och jag, eller om det var någon annan, som samtalade om det här med pålägg och pengar. Alltså smörgåspålägg och ekonomi. Vi var en sån där familj som oftast bara hade en sorts pålägg hemma, det fanns ost. Om du är uppvuxen med bara ett pålägg till frukostmackan, då är det en indikation på en rätt tajt budget (eller en förnöjsam inställning till pålägg). I slutet av månaden, sista veckan innan barnbidraget kom då var det rätt ofta så att det inte fanns pålägg. Kylen var faktiskt rätt tom. Nej, jag gick aldrig hungrig som barn. Vi hade alltid mat men det fanns inte möjlighet att köpa vad som helst i affären. Det var därför alltid en stor händelse då vi fick pengar igen. Då fick vi åtminstone en gång i månaden köpa, nästan, precis vilken mat vi ville! Så en gång varje månad då var kylskåpet fullt.

Det här har självklart påverkat min relation och min syn på pengar. Jag vill inte att mina barn ska behöva fundera på hur långt det är kvar tills vi får pengar igen. Dom ska inte behöva ha koll på vilket datum barnbidraget kommer in på kontot så vi kan handla mat som vanligt. Och någon gång ibland vill jag också kunna åka utomlands på en resa. Ja, jag vet det är fånig lyxkonsumtion, men för mig har det blivit något viktigt. För en av mina första sommarjobbslöner från åkte jag på restresa till Zakynthos i Grekland. Det var frihet och lycka. En oförglömlig resa, av många fler skäl än att jag betalade själv.

Nu så är jag då alltså vuxen. Har haft en gemensam ekonomi med min man i snart 10 år. Vi började vårt äktenskap som studenter. Sedan föräldraledig och student. Därefter jobbade vi båda halvtid fram tills att Liv fyllde två år för vi ville att hon skulle få vara hemma. Sen lite mer jobb innan Mirjam kom. När sedan Mirjam började förskolan, då hon fyllde två hade vi vår ”rikaste” period i livet. Patrik arbetade 50% och jag arbetade 85%. Vi har alltså aldrig, av olika anledningar, haft någon period i vårt liv där vi båda har arbetet heltid. För oss har det varit bra och i vissa perioder även nödvändigt att leva så för att vi ska funka som människor och familj. Nu när jag blev sjuk och blev av med min sjukpenning då är jag faktiskt inte så rädd för att ha lite pengar. Självklart suger det att bli missförstådd av F-kassan! Men det är mer det att bli misstrodd än att förlora inkomst som gjort mig upprörd och ledsen.

Jag skrev i mitt förra inlägg att vi fått ett oväntat tillskott i kassan nyss. Den här gången var det några personer i vårt distrikt (området vi är anställda i) som anonymt ville ge oss tionde (10%) av sin inkomst. Det kanske låter konstigt. Men för oss är det så som livet har funkat. Det är inte första gången som det händer att vi får en gåva från ett oväntat håll. Oftast i precis rätt stund. Ibland från någon/några som vi känner väl och ibland har vi fått en rejäl slant på kontot eller i brevlådan (!) från någon vi mest känner till. Visst, det är inte varje månad som dessa under sker, men oftare än normalt för att detta skulle vara en ren slump. Jag är övertygad om att när jag lagt mitt liv och våra liv i Guds händer, då är Gud med också i att ta hand om vår ekonomi. Gud har omsorg om allt. Min uppgift i livet är att lära mig, träna mig på, att lita på Guds omsorg. Både i framgång och motgång så går Gud med.

Och visst, ibland är det så att det inte har gått ihop sig och då har vi fått låna av familj eller vännner. Det är också en del av vår ekonomiska verklighet. Men om det är något som jag lärt mig så mycket mer under våra år här på Vikbolandet, då är det att inte oroa mig så mycket för pengar. Det har liksom varit nödvändigt.Jag vet, att detta är så mycket lättare sagt  än gjort. Men jag tänker att vi får hjälpas åt med vår relation till pengar. Oavsett om du har överflöd, medel eller om kontot ekar tomt har du en relation till dom där pengarna eller icke-befintliga-pengarna.Men ju mer du lägger ner av din tanke och energi på att fundera över vad du ska göra eller vad du inte kan göra pga. av pengar desto mindre tid och kraft har du för mer väsentliga saker i livet.Pengar är faktiskt en världslig sak. Det är bara du som kan bestämma hur mycket av dig som du låter upptas av pengarna. Jag vet att det låter klyschigt, men det är sant, det finns faktiskt långt viktigare som är mycket viktigare att investera i.

Jag gillar ju Jesus, det han sa är sånt som fortfarande håller. Här är en sån grej som han sa, just angående vart vi investerar vårt liv och vart vi har vårt hjärta:

… där din skatt är där kommer också ditt hjärta att vara.

Låt oss hjälpas åt med här! Hur gör ni i vardagen för att inte oroa er eller låta era tankar upptas av pengar eller alla materiella värden?

IMG_1468
Att vara med dom här är ändå det mest värdefulla. Det vill jag alltid försöka hålla fast vid. Oavsett stora eller små slantar på kontot. (Foto: Käringön, sommaren 2015)

 

4 kommentarer

  1. Också ett bra inlägg ! Det är trots allt nyttigt att fånlöra sug att lita på Gud i alla livets förhållanden ! Historien upprepar sig på olika sätt, men Gud är alltid trofast!
    Heja er hallelujamorsor som delar med er av livet!!

  2. Vet att detta kan låta lite pretto, men när vi hade det tight med pengar gav vi tionde till församlingen. Och så bad vi att Gud skulle välsigna våra pengar. Och trots att våra utgifter var högre än våra inkomster när vi såg på kontot, fanns det alltid pengar över. Vi fattar inte hur det kan gå ihop och säger helt visst o säkert övertygade att det var Guds omsorg.
    (säger inte att man ska/måste/bör ge tioende, bara att det funkade för oss, jag hade aldrig gjort det innan jag blev ihop med min man utan mer typ, hur mycket har jag i plånboken, hur mycket kan jag undvara, nu vände vi på det o betalade tionde först o räkningarna sist.)

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *