Uppdatera dig om psyket!

Dom senaste veckorna har det här varit mitt liv: Flyttlådor, tomt, gapande möbler och högar av junk som jag inte vet flyttvart jag ska göra av…

Därför har vettiga poddar kommit att bli mitt bästa sällskap.

Med tanke på året som gått så känns det rätt vettigt att uppdatera sig lite om hur det här med utmattning och depression egentligen funkar?

Vilka drabbas? Varför? Vad finns det för verktyg för att ta sig genom? Och hur ser framtidsprognosen egentligen ut för en sån som mig?

Även om du själv inte är drabbad så har du säkert någon i din närhet som lider av depression eller som har nått utmattningens rand. Oavsett om du själv är drabbad eller om du har någon i din närhet som kämpar med psykisk ohälsa så är det ALLTID bra med kunskap. Det finns så absurt mycket fördomar både om både depression och utmattningssyndrom. Har du någon fått höra någon av de här ”härliga” kommentarerna?;

”Det är väl bara att bita ihop!!”

”Försök att tänka positivt!”

”Om du vilar lite ska du se att det blir bättre.”

Både depression och utmattningssyndrom är sjukdomar. Jag skriver det igen: Både depression och och utmattningssyndrom är SJUKDOMAR! Undrar om någon med diabetes får ovanstående kommentarer lika ofta?

För att kunna bemöta fördomar och andra människors okloka kommentarer så vill jag att du uppdaterar dig lite om psyket. Här kommer därför mina tips på några riktigt bra poddar, där jag även listar några särskilda avsnitt som är mina toppnoteringar:

sinnesSinnessjukt – en podcast om psykisk ohälsa med Christian Dahlström

Christian Dahlström har skrivit den bäst säljande boken i Sverige om depression och ångest: ”Panikångest och depression”. Jag har själv inte läst den, men utifrån min podd-lyssning kan jag tänka mig att den är riktigt bra. Christian har själv varit sjuk i flera omgångar och har därför reell erfarenhet av vad ett liv med depression kan innebära. I sin podd intervjuar han personer som har en professionell kompetens kring något specifikt ämne som rör psykisk ohälsa. Eller så intervjuar han en person som själv varit eller är sjuk. Mina favoritavsnitt är följande:

 1. Intervjuerna med Pia Dellson om stress och utmattning – Psykiatrikern som gick in i ”väggen” berättar om varför hon blev sjuk, sin sjukdomstid och den långa vägen tillbaka. Och hur kan en prioritera och planera för att inte drabbas igen?
 2. Vardagsångest – Läkaren Pär Höglund och Christian försöker genom olika ljudklipp att visa hur ångest uppstår i deras vardagsliv. Det är på riktigt och visar verkligen hur ångest funkar. Så modigt av Christian att dela med sig av dom här sköra livssituationerna.
 3. Intervjuerna med Marie Åsberg om utmattningssyndrom, utmattningsdepression och utbrändhet – Marie Åsberg är en av världens främsta forskare om utmattningsdepression. Men det här är en forskare som går att förstå sig på; Enkelt, tydligt och mycket lärorikt! Lyssna!

psyketPsyket i P3

Alla människor har en psykisk hälsa. Ibland mår vi sämre och ibland bättre. I Psyket träffar Emmy Rasper kända personer och pratar om hur de mår och har mått i huvudet.

Så beskrivs podden på P3:s egen hemsida. Emmy Rasper har även hon lidit av depression och ångest under olika perioder. Hon möter och intervjuar kända svenskar på ett nära och ärligt sätt. Här är mina favoritavsnitt:

 1. Clara Lidström ”Undebara Clara” – Är jag en psykiskt störd människa? – Clara Lidström berättar om sin depression och utmattning. Hon beskriver även sin skepsis då läkaren föreslog att hon äta antidepressiva och hur förstod vilka fördomar hon själv hade.
 1. Cissi Wallin om ADHD, OCD och mediciner – ”Det är som att vara en rund boll som ska ner i ett fyrkantigt hål.” – Så beskriver bloggaren och journalisten Cissi hur det är leva ett vardagsliv med ADHD. Och såhär beskriver Cissi hur hon ser på medicinering:

– Det är så många som är okunniga och inte heller vill läsa på om psykisk ohälsa. Till exempel folk som tror att man kan yoga, gå i skratterapi, eller gå på en diet, så blir det bättre. Det kanske funkar för några, men har man en kronisk obalans av kemiprylar i huvudet så funkar inte det. Och många får ju ett betydligt värdigare liv av att äta medicin, så varför ska man skämmas över det?

 1. Samtal om: ”Vad blir bättre för att vi pratar om psykisk ohälsa?” – Ett äkta samtal om hur förståelse och kunskap kring psykisk ohälsa kan hjälpa dig och andra runtomkring dig.

Detta var då mina tips inför helgen. Hoppas du hinner lyssna igenom någon av ovanstående tips så du blir lite uppdaterad om ditt och andras psyke.

9 kommentarer

 1. Bra tips! Detta har blivit mer relevant för mig den senaste tiden, inte personligen men i min omgivning. Ska lyssna! Så bra med lite tips, det blir ju inte lättare att veta vad man ska lyssna på nu när det finns så mycket att välja bland!

  (Jag fick diabetes typ 1 i somras och jag har inte fått någon av de där kommentarerna, däremot tror en av mina arbetskamrater att jag helt säkert drabbades för att jag är ”så högpresterande”. Det är en skrattretande kommertar, ändå blir jag så irriterad över att ha fått höra det!)

  1. Nä, du det finns mycket att lyssna på! Allt håller ju inte riktigt samma kvalitet…

   Oj, diabetes typ 1 i vuxen ålder; Måste vara rätt ovanligt? Hoppas du fått god hjälp så att du får må ok!

   Allt gott!

 2. Tack finaste Jennie! Jag vill verkligen lyssna på dina tips (fast det får nog vänta till jullovet ?), jag känner mig väldigt okunnig om psykisk ohälsa och är rädd för att säga något stötande. Fast jag levt ganska länge så har jag svårt att greppa vad ångest är.

  1. Vad bra att du hushållet med dina resurser och sparar lyssning tills du har tid och ork. Jag har aldrig uppfattat något ”dumt” från dig, du är så genomsnäll och klok så du vet nog ändå vad du kan säga 🙂 Men ny info. är alltid bra tycker jag! Jag har beskrivit hur jag upplever ångest i några tidigare inlägg om du vill läsa min beskrivning. <3

 3. Kan verkligen rekommendera Pia Dellsons bok ”väggen” också. Den är lättläst med korta avsnitt, så även om man inte orkar läsa så mycket kan man få ut något av den.

  1. Ja, jag har förstått att hon har skrivit den för att även den som är sjuk ska orka läsa. Uppskattade verkligen hennes tankar!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *