Elcykel, SMS-lån och julefrid?

Veckans nyhet är alltså att elcykeln är utlyst till årets julklapp av HuI (Handelns utrednings institut). Svårt att ta in denna nyhet på ett seriöst sätt. Vem i hela friden köper en elcykel i julklapp?. Vad kostar en elcykel liksom?

z3-stad-elektrisk-cykel-24-tum-morkbla-9e3Den billigaste jag hittade, när jag sökte på Prisjakt.se, var denna skönhet för endast 5399:- (5495:- inkl. frakt). Vem vet det kanske är ett fynd?  Slå till vettja!

Eller inte.

Missförstå mig rätt nu. Jag är alltså inte emot elcyklar, det är ju ett superbt fortskaffningsmedel på alla sätt och vis. Miljövänligt och smidigt.

Nej, grejen är det här med julklappshysterin . Och budgeten som en ”normal” svensk förväntas ha för att kunna köpa en elcykel till gubben och ungarna sina i julklapp. Inte konstigt om SMS:en till snabblåns-företagen duggar tätt såhär i julstökets tidevarv. Det är nämligen så att julen även är SMS-lånens högtid.

Vi hallelujamorsor snackade en hel del om julklappar då vi sågs sist. Förväntningarna, kraven och även glädjen i att ge. För visst är det kul att få ge en julklapp till någon som blir riktigt glad för att det är en uttänkt och fin present som den behöver. Men i ärlighetens namn, så blir många julklappar ett impulsköp för att det ska köpas nåt; en tröja från ett stort klädföretag, en tvålkopp eller en liten kul dekoration till adventsljusstaken.

Nu efter vår flytt och mastodontrensning så har vi tänkt till med barnen och deras grejer. Om en grej kommer in i hushållet då ska åtminstone en sak ut. Enkel matematik. Så lugn våra barn kommer få julklappar. Men i år kommer jag, liksom min kära bloggkollega Filippa, försöka att bli en strukturerad secondhand-shoppare. (Hoppas och tror att Filippa kanske skriver mer om sina bästa tips och trix då det lackar mot jul.) Jag har redan, via Tradera, införskaffat världens finaste playmobil-grej till en av döttrarna, för typ inga pengar och utan att mer energi läggs på tillverkning av plastiga leksaker.

Enligt en undersökning av Svensk handel så önskar sig de flesta svenskar: INGENTING. Och de flesta tycker att det är roligare att ge än att få. Om du är en sån som tycker om att ge så finns det ju en mängd organisationer som du kan supporta med en slant eller två, och så får du ett gåvobevis att ge i julklapp. Då blir julklappens mottagare glad – i dubbel bemärkelse.

Några tips på sidor där du kan köpa en ”dubbelverkande” julkapp: Röda korset, Diakonia, EFS internationella arbete, PMU, eller Svenska kyrkans internationelle arbete.

Detta är bara några förslag. Säkert känner till flera andra som gör ett suveränt bra jobb. Men ge gärna en julklapp till någon eller något vettigt den här julen. Givandets glädje är en riktigt skön och viktig glädje att ta till vara på.

Så ta det lugnt med klapparna, det blir nog jul ändå.

5 kommentarer

  1. Så rätt tänkt. Vem har en sån julklappsbudget? Inte jag.

    Jag brukar önska mig den där duschtvålen som jag vill använda men som jag ibland tycker är lite för dyr. Förra julen fick jag flera stycken så jag hade lyxig duschtvål långt fram mot sommaren utan att behöva köpa själv. Och de i min närhet som ville ge bort ett reellt paket och inte bara ett presentkort blev också nöjda.

    Kramar från Småland!

    1. Det är sådant som jag också uppskattar, ”förbrukningsvaror”, som lyxig tvål eller bodylotion som en inte unnar sig själv 🙂 kram

  2. Bra! Tycker det är lite illamåendeframkallande hur mycket pengar vi lägger på julklappar. När vi firar jul i min ursprungsfamilj har vi ett system att de vuxna får en person att köpa till för ca 300 kr. En kompromiss mellan att ta bort helt och att alla ger till alla som vi hade förut. Sen ger jag och min man något till varandra men det behöver inte vara stort. Våra barn får en julklapp var från oss och en del från deras mormor och farmor men iaf mormorn köper secondhand.

    Tycker det är fint att både få och ge men det känns ganska lagom att få av en och ge till en. Kanske skalar vi ner ännu mer i framtiden, men nu tycker vi det är ok som det är.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *