Valårs-manualen

Valår i år alltså. Och det verkar som att de allra flesta vill dra täcket över huvudet och säga; väck mig när det är över.

Och det är inte som att jag njuter heller. Det finns så många och djupa diken att falla i. Jag måste djupandas och citera psaltarpsalmer för att inte helt tappa hoppet.

Det är lätt att snacka skit om politikerna och politiken. Det är så mycket som är skevt, falskt och trögt.

Men det här inlägget handlar inte om det. Utan om att gjuta mod i oss. Och peppa igång oss. Som vuxna invånare i det här landet har vi stort ansvar. Vi väljer makthavare och vi påverkar våra vänner och bekanta genom hur vi pratar och vad vi delar i sociala medier. Valåret handlar inte bara om den där ödesdigra septembersöndagen. Den handlar om vägen dit, nivån på samtalen och vilka frågor vi väljer att prioritera.

SÅ, ELISABETS 7 TIPS FÖR ETT VETTIGT VALÅR:

  1. Hitta din politik-Yoda. En faster eller en arbetskollega. Den där som alltid är insatt och vet vad som hänt i riksdagen det senaste dygnet och vad ledarna i de stora tidningarna skrev om idag. Be den personen att prata politik med dig under det här året. Säg till den att du vill bli mer insatt – sådana personer älskar att dela med sig av sin kunskap. Och jag lovar, hen finns där någonstans. Sök så ska du finna!

2. Bestäm dig för att hänga med i nyheterna i år – mer än att klicka in på aftonbladet. Ha några enkla regler tex. Alltid se en kort sändning med aktuellt före du får titta på serier. Eller en halvtimmes P1 innan du får lyssna på annat.

3. Rannsaka dina egna politiska åsikter. Gör en liten kartläggning – vad har jag fått med mig hemifrån? I vad tycker jag annorlunda än mina föräldrar? Vilka politiska frågor är viktigast för mig? Hur röstade jag i de senaste valen?

4. Bestäm dig för att ta reda på mer. Välj ut åtminstone de tre partier du är mest intresserad av och gå in på deras hemsidor. De har alla lättillgänglig information för att se vad de vill prioritera. Vill du ha ännu mer kött på benen så läs deras partiprogram, de är inte så mastiga som en kan tänka utan till för att användas och läsas.

5. Intressera dig för lokalpolitiken. Om du bor i en mindre kommun kanske du känner någon som är engagerad politiskt. Be hen att uppdatera dig om vad som händer i kommunen. Vilka är de heta potatisarna i kommunfullmäktige? Hela tiden fattas viktiga beslut om skolor och arbetsplatser som rör dig som invånare. När det väl är dags att rösta väljer jag ofta ett annat parti i kommunvalet än för riksdagen. Kanske kryssar jag någon jag har förtroende för eller så röstar jag på det parti som driver en för mig viktig lokal fråga.

6. Börja prata om politik. Här gör du skillnad. Bara genom att inte polarisera eller snacka skit så lyfter du nivån på samtalet.

7. Dela positiva eller tankeväckande saker i sociala medier. Det räcker med pajkastning nu va? Jag tror heller inte att någon annan än SD tjänar på att vi målar upp en mörk bild av hur fruktansvärt det är i Sverige. Självklart ska du dela det du känner att du vill dela, men glöm inte bort att ibland lyfta goda exempel och positiva krafter.

 

Yes. Där har vi något att utgå ifrån iallafall. Har ni fler tips?

7 kommentarer

  1. Så himla bra tips! Jag är verkligen sämst på det här området men känner nu att jag faktiskt ska ta reda på mer. Mer politik hos Hallelujamorsorna!!! ?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *