The true cost – inte bara pengar utan liv också (Diskussion!)

social_facebook_post_large

När jag såg The true cost (som ni hade i läxa tills idag, hehe) hade jag så otroligt många känslor efteråt. Jag hade dock ingen att prata med. Inte för att människor i min närhet inte vill prata om sånt här kanske, men jag kände att jag direkt skulle råka skuldbelägga alla människor. Och det är inte det det ska handla om, tänker jag.
Vad tänker ni att det ska handla om när man ser en sådan här dokumentär?

Jag grät, skrattade, kände mig som en usel svennebanan och samtidigt som en bra en. Jag grät när fabriken hade rasat, trots att de som ägde stället visste att det var riktigt illa och att ingen borde vistats där. Jag grät när tjejen vi får följa mest, tagit med sitt barn till fabriken hon jobbade på, fastän hon vet att det är jättefarliga grejer och kemikalier där för just barn.

Det som det gör med mig är att jag inte vill leva sådär. Sådär som någon av de andra säger, som ”att vi tror att vi är rika bara för att vi kan köpa tio plagg för tusen kronor” (på exempelvis H&M). Det fick mig att fundera. Är det verkligen så viktigt för oss här i västvärlden, att känna oss rika? Att vara rika. För det är ju precis det är vi är, det får vi veta svart på vitt när vi ser den här dokumentären. Hur tänker ni här? Är det viktigt? Och varför är det ens det? 

Visst är jag ganska safe, det kan jag ju erkänna. Jag köper kanske fem nyproducerade plagg per år och jag ÄLSKAR kläder. Kläder är mitt absolut största intresse på denna jord (i samma klass som att ta en fika). För den som inte är särskilt intresserad av mode eller kläder eller stil, är inte det här något stort problem. Precis som för den som inte gillar kött, är det inte ett problem att bli vegetarian.
Det är alltså vi som har det stora, feta intresset för kläder, det är ju oss allt ligger på. Och det är bra! Tycker jag. Det ÄR vi som ska tänka till och ta bättre beslut.

Så hur kan vi ta bättre beslut? Har ni tips och idéer och konkreta grejer ni gör, snälla skriv i kommentarerna! Kanske har du redan kommit på en världsbra grej, dela med dig! Jag älskar att höra sånt här.

Mina tips är, trots allt, att handla på second hand. Men precis som vi också ser i The true cost, så är det inte alltid det enda rätta. Det gäller att även på second hand shoppa medvetet. Hur gör man det då?
Det är faktiskt inte så svårt i teorin, men i praktiken. Ungefär tjugo gånger behöver du fråga dig själv: BEHÖVER JAG DEN HÄR?! Innan du slår till. Oftast gör vi inte det, och då kan vi lämna plagget. Ibland var det precis en sådan där grej du gått och önskat dig ett tag, eller precis en sån där grej som skulle piffa till ditt stilsäkra liv lite. Och då är det en bra grej att slå till.

Medveten shopping kan också göras i din garderob och det finns ju massvis med tips på hur man kan göra. Om det är någon som är intresserad kan jag skriva ett enskilt inlägg om det, skriv en kommentar så jag vet 🙂

Nu önskar jag att höra era tankar. Och såklart era idéer. Eller frustrationer. Jag hoppas på en härlig diskussion här nedan nu!
/Filippa

Ps. Nu är det ju så att jag älskar kläder, så därför handlar det här inlägget om just kläder. Det finns såklart tusen andra sätt att förändra världen på!

10 kommentarer

 1. Hej! Jag har inte sett filmen ännu. Jag har nästan slutat konsumera och är så trött på slit och släng. Satsar på att uppleva naturen, umgås med vänner och hänga på biblioteket istället.
  Ha det bäst!
  Kram!

 2. Hej!
  Jag har inte sett filmen men jag dristar mig att kommentera ändå. Tänker mycket på sånt där. Köper det mesta på second hand och kör ibland på köpstopp MEN ibland tänker jag att det större problemet är att man ska ha nya outfits jämt. När man håller liv i konsumtionskarusellen genom att ha mycket nytt, även om man köpt det på second hand. Alla vet ju inte att man köpt på second hand. De signaler man sänder ut är kanske mest att man ska ha en stor garderob. Många olika kombinationer. Och även om man då köpt något miljösnällt själv så kanske det göder en kultur som INTE är miljö- och människosnäll.

  Jag vet att det är lite hårt och det är riktat mot mig själv. Jag tycker det är väldigt kul med kläder och jag köper definitivt mer än jag behöver (även om det ofta är på second hand). Det är ett sätt att uttrycka person och stil, osv. Jag skulle hellre vilja att miljö och människor var så viktigt för mig att jag bara hade ett minimum av ombyten, även om det fick mig att se mindre kreativ och snygg ut. Det vore en juste prioritering känns det som. Men det är svårt att bryta med kulturen där tycker jag. Man ÄR så mycket det man ser ut. Man är rolig om man har roliga kläder, kreativ om man har kreativa sådana osv. Tråkig om man har samma för ofta?

  Fast jag borde ju rimligen kunna stå ut med att se mer tråkig och mindre kreativ ut om det gynnade världen. Eller?! 🙂

  1. Jag håller HELT med dig! Verkligen! Jag har kanske lite samma ”problem”. Det ser ut som jag lägger multum med pengar på kläder, kanske… Jag lägger absolut mina pengar PÅ kläder, det ska inte stickas under stol med 🙂 Däremot är jag ingen storkonsument i annat och då kan jag ju alltid försvara mig med det, haha. Vilket också känns så dumt!
   Det är nog mycket det jag tänker också, precis som du, att jag som också handlar i princip allt på second hand, också måste bli en medveten konsument där! Jag har ju ett instagram-konto där jag lägger upp ”dagens outfit” typ och alltid påpekar att i princip allt är seocnd hand, alltid! Det är nog så alla mina vänner vet att jag konsumerar där 🙂
   Men min tanke för mig själv under våren går ändå till att bli mer medveten konsument. Och också som du skriver, att våga vara ”tråkig”. Eller, ha en säker och klassisk stil funkar ju också 🙂
   Svårt det där alltså! Jag tänker kanske också att man måste fokusera på sina grejer i allt. Det finns SÅ MYCKET vi skulle behöva göra överallt, så man blir alldeles matt. Men börja nånstains liksom 🙂
   Tack för dina tankar, jag diggar!!

 3. Förr handlade jag så mycket secondhand, det var enkelt och roligt när vi bodde i Malmö med stort utbud och kroppen var lättare att klä innan den födde barn.

  Efter att ha sett dokumentären mådde jag fysiskt illa och kände mig äcklad. Vill verkligen bli bra på att shoppa secondhand igen. Jag är egentligen ingen stor konsument och köper sällan om vi inte faktiskt behöver kläder. I grunden har ju jag också ett stort klädintresse men det har minskat drastiskt när inget suttit bra. Att hitta snygga plagg i lite större storlekar på secondhand är svårt.

  Det här med hållbarhet fick mig att tänka till. Tycker ofta att det är så dyrt att köpa märkeskläder men om man lägger ihop kostnaden för alla billiga kläder som slits ut fort så blir det kanske samma kostnad.

  Hojta till innan nästa secondhandrunda så hänger jag med! Kram

  1. Ja, visst mådde man kasst av den?! Jag hade verkligen mycket känslor alltså.
   Sen gäller det ju att hitta RÄTT dyrkläder som man vet håller 🙂 Men jag börjar lära mig mer och mer om allt det där också, det känns kul.
   Jag ska absolut hojta nästa gång!!!

 4. Så bra att du tar upp detta!
  Har inte heller sett filmen än, kanske ska vänta ett tag med det. Blir så otroligt berörd av sånt… men tänker mycket på konsumtion och vad det är att vara ”rik”, samt hur jag lever ett liv där jag snarare hjälper människor, än väljer handlingar som skadar någon annan. Så svårt idag om man tänker i stort, många olika delar. Kläder är ett viktigt område, men kanske också att göra det vi kan för miljön för att inte skapa klimatflyktingar… många delar.

  Jag tänker att jag vill leva ett liv som inte skadar någon annan, och det går stegvis framåt. Utan att gräva ner sig i skuld, utan snarare tänka att jag får bli mer och mer hel i hur jag tänker och är…

  Några beslut är att köpa mycket på secondhand eller begagnat även om det kostar på ”stilen”. Egentligen tycker jag inte att allt är super fint, men ändå. Ränsa och skänka grejer som andra kan ha nytta av. Köpa hållbart så långt det går, saker jag kommer vilja använda länge som håller och är bra tillverkade… ofta på rea. Köpa hållbart och giftfritt till köket. Senaste grejen jag stör mig på är alla plastpåsar som finns på allt man köper. Ett tips om man är kreativ är att söka inspiration på vad man kan återbruka, eller köpa secondhand. Ett annat sätt är att försöka köpa saker och kläder som också för med sig goda verkningar, som Toms även om det är nyproduktion. Låna av vänner, byta kläder eller hitta andra saker och sätt att umgås. Eller kanske hitta ett gemensamt mål och lägga alla ”onödiga inköps pengar” till det ist. Kanske en semester eller en grej som förgyller livet ist för många små som kanske glöms snabbt.
  Såklart kan man ju skänka pengar också, eller fundera över om det är
  Att jobba 100% man vill, eller kanske hitta en annan budget och gå ner i arbetstid. Mycket som hänger ihop som jag ser det…

  Bra att tänka på! Följer gärna fler funderingarnoxh tips! 🙂

  1. Håller med dig i allt du skriver 🙂 Förutom kanske att second hand kan kosta på stilen, men där är jag ju en nörd av dess like 🙂
   Men jag håller helt med, allt liksom hänger ihop! Och jag tror det är så superviktigt att börja bli medveten, börja där liksom. Behöver jag verkligen detta? Vill jag verkligen detta? Finns så många sätt att göra världen bättre på! 😀

 5. Tack för filmtipset! Den berörde verkligen! Jag tycker inte att jag lägger så mycket pengar på shopping eftersom jag är en hejare på reor, gärna halva reapriset.. Men det kan å andra sidan göra att man konsumerar mer än nödvändigt + att det man shoppar inte håller så länge. Å andra sidan har jag testat olika prisnivåer på barnens skor och kläder och tycker att de nöter sönder det mesta oavsett märke. Hur som helst ska jag försöka bli bättre. Har svårt för att köpa secondhandkläder för att jag tycker det är svårt att hitta storlekar och stilar när det bara finns en av varje… Dessutom verkar det tidskrävande. Skulle nog behöva en coach. ? Jag blev i alla fall inspirerad och har gått igenom delar av garderoben idag för att få bättre koll på vad jag har och försöka använda mer av alla olika plagg som blivit liggande. Några kommer dock hamna på vår Secondhandbutik… Tack för inspirationen!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *