Nästa steg – #metoo

1tkftV0f-7M_KK2L0eU5zjM2TxA
Bild lånad av Jonas Ekströmer/TT

Igår på Guldbaggegalan tog starka och modiga kvinnor nästa steg i #metoo kampanjen #tystnadtagning.

De skred fram på röda mattan i tystnad, klädda i svart, utan att posera eller bli objekt. Så starkt.

Sedan gjordes en manifestation med ett helt fantastiskt tal,

nedskrivet av retotrikexperten Elaine Eksvärd.

elaine

Här är talet i sin helhet:

Nästa steg

Det var längesen man satt i den där tuperade luggen och tittade på filmen Tillbaka till framtiden. Det var 80-tal. Science fiction var flygande bilar och trådlösa telefoner. Helt otänkbart, men delar av det finns idag. Idag är det fortfarande science fiction att kvinnor får samma förutsättningar som sina manliga kollegor, hälften av replikerna på jobbmöten och i filmerna. Det är till och med science fiction att kunna gå trygg på en öde gata. Framtiden, hur vill vi att den ska se ut? Vi vill ta nästa steg. Men de finns dem som säger att vi har gått för långt…

Inte du min bror utan den kränkte. Dom som tycker att kvinnors kamp för att bryta tystnaden har gått för långt. Han som tar illa upp för att han kan förknippas med en förövare för att de är av samma kön. Han som istället borde ta illa vid sig för att kvinnor blir utsatta på gatorna, på sina jobb, i sina hem. Kära bror be dessa människor vara tysta, be dem lyssna gör det för vår skull. Låt oss ta nästa steg tillsammans in i framtiden.

Kära Bror. Kära syster, vi väljer inte färgen på vår hud och vi väljer inte vårt kön. Ändå kommer dessa med orättvisa. Vi missunnar inte våra bröder pengar, en trygg promenad på en öde gata eller ordet på ett jobbmöte. Vi unnar bara våra systrar samma sak. Det steget vill vi ta mot framtiden.

Kära dotter. Förlåt för denna bransch, förlåt denna värld. Det är inte alltid så lätt att stå rakryggad när ansedda män förtrycker en. Där kladdiga kommentarer märker ens kropp och man fått svälja förnedring av rädsla för att förlora jobbet. Men nu ska vi ta nästa steg. Vi ska ta det för dig. Vi ska inte släta över dåliga stämningar vi ska låta dem hänga kvar. Vi ska inte fnissa bort olämpliga skämt vi ska sätta gränsen, med ord, för dig. Vi ska inte sitta tysta, vi ska bryta tystnaden så världen förstår att konsekvensen av sexuella ofredanden, inte längre är tystnad utan tal. Tala är guld. Det är vårt nästa steg. Du är guld kära dotter trots att det inte syns i din plånbok.  Men vi ska regissera en värld, framtiden. Den kommer ha gator där du går trygg. Din plånbok kommer väga lika mycket som din brors. Sexism förpassas till museet som en dammig och för längesen utdöd företeelse. Du kommer inte ha ett bäst före datum utan kan också blomma efter 50 år.

Kära son. Du ska få vara dig själv. Sårbar ska inte vara svagt, det ska vara mänskligt. På en öde gata ska du inte antas vara en förövare utan en vän. Vår vän. Vi ska ta nästa steg mot denna värld för att era steg ska får vara lätta.

Låt oss göra det här tillsammans för dom som gått före oss och för dom som kommer efter. Våra söner och våra döttrar.

Låt oss börja idag. Tystnad tagning. Varsågod börja.

Talet framfördes av Mia Skäringer, Angelika Prick och Ingela Olsson.

Här kan du se talet på SVT.

 

Jag hoppas och tror att den här höstens #metoo kampanj kan få bli början på nåt stort.

En revolution.
Det måste bli så.
För det finns ingen väg tillbaka.
Bara vägen framåt.
Där vi tar steg för steg.
Tillsammans.
Tack, alla skådespelare och Elaine för en fantastisk manifestation ni ingjuter mod och hopp för oss andra att ta nästa steg!

2 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *