#slowfashionutmaningen

Det finns något som heter slow fashion och något som heter fast fashion. Jag antar att man kan gissa sig till vad det handlar om, men för att vara helt säker; slow fashion handlar om reflektion, hållbarhet ändå in i märgen och något gott för miljön.

Fast fashion handlar om alla de människor ni eventuellt såg i The true cost. Om allt slit och släng i vårt samhälle och om vårt habegär. Det klingar illa, det må jag säga.

Johanna Nilsson driver Slowfashion.nu och har nu startat Slowfashionutmaningen. Såhär beskriver hon det:

Första månaden

Januari månads utmaning är att definiera vad man vill förändra med sitt klädmässiga konsumtionsmönster. Förslag från Johanna är till exempel:

  • Endast handla utifrån Slow fashions principer
  • Helt sluta handla Fast fashion
  • Konsumera mindre eller inte alls. Kanske är ett totalt köpstopp något som peppar dig? Eller bara köpa ex ett plagg i månaden?
  • Endast handla second hand.

Mina tankar

Det här året vill jag reflektera mer över min klädshopping. Jag handlar redan i princip enbart på second hand och det är klart det är bra. Men man kan alltid gå vidare, utveckla och fördjupa.
Jag har bestämt att jag ska ha en viss summa pengar att shoppa för varje månad. Vet jag att större inköp behöver göras snart (ex träningsskor, vinterjacka, ullunderställ) då behöver dessa pengar också sparas.

Jag ska också sälja mina kläder och grejer jag inte använder. Hellre till lägre pris så att de säljs och jag vet att någon använder det. En del godbitar ger jag bort till sköna vänner också.

Jag vill gärna låna eller byta mer kläder också. Det här har jag varit dålig på (förutom att jag lånar av mor min, men de kläderna råkar ofta stanna kvar i min garderob, hrrrm). Jag har till exempel två svägerskor med otroligt bra (och olika) smak där jag tänkte rota lite. Åtminstone vid speciellt tillfällen kan det vara kul att göra så.

Jag ska också se till att vårda mina kläder ännu bättre. Jag är redan rätt bra på den biten också kan jag känna; vädrar, tvättar enbart fläckar eller på 30-graders. Men senaste i måndags vågade jag mig på att sy in två par byxor som jag köpt på second hand och tänkte just det; de ska sys in. Men sedan vågar jag inte! Tillslut så! Och det känns som jag fått två hela nya plagg ju!

Till barnen SKA jag i år komma iväg på varenda barnloppis i stan, tills vi fyllt de behov vi har. I höstas orkade jag inte, men jag känner att rent ekonomiskt och eko-hållbart behöver jag komma iväg.

Så, är ni med? Vad tänker ni?
Vill ni också haka på #slowfashionutmaningen? Det vore kul att höra vad ni tänker och tycker!

6 kommentarer

  1. Yes och äntligen! Härligt att mer och fler sådana här initiativ kommer och att vi kan synliggöra dem här på bloggen!

  2. När vår tvättmaskin gick sönder med en ettåring i hemmet insåg vi hur mycket vi tvättar i onödan. Om vi blir bättre att skydda kläderna från att få fläckar och att försöka ta bort fläckarna för hand kan vi spara mycket tvätt, och miljön.

  3. Jag tycker det här är så roligt! Jag har utmaningen att jag försöker att mer och mer sortera ut de kläder som är mest utfyllnad och sedan verkligen satsa på den stilen jag gillar och trivs i. Men de kläderna är oftast dyra nya och svåra att hitta på secondhand i mina storlekar. Men jag försöker handla på rea och sådant som jag märker att jag behöver i takt med att jag sorterar ut annat. Och i övrigt försöker jag ha köpstopp på ”småshopping” typ sånt jag gärna går och plockar på mig på netto som egentligen mest är skräp. Där försöker jag verkligen att bara köpa secondhand. Och samma med kläder till barnen. Ca 95% av barnens leksaker och kläder i vinter har varit från secondhand eller loppis och det har känts så bra!

  4. Jag vill egentligen haka på men kanske inte går ett riktigt lika hårt ut för jag har fler punkter att förbättra än du. Men jag ska absolut försöka bli mer medveten. Jag handlar redan mycket secondhand men det blir ändå kläder som räknas som fast fashion fast köpta av mig på loppis. Vi får diskutera när vi ses på secondhandrundan!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *