Flyg

Det har ju hänt något det senaste halvåret, har det inte det? Plötsligt har det här med flygandet kommit upp i samtal och media. Funkar det att fortsätta hålla på såhär, eller måste vi tänka om?

Vi lägger ner det här med att skamma va? Alla får väga sina val själva. Men det som inte går längre, det är att låta bli att reflektera.

För mig har det blivit ett uppvaknande. Jag har rest oreflekterat fram till nu. Satt mig på ett plan till Gran canaria utan att tänka på konsekvenserna.

Men nu går det inte att blunda mer. Isarna smälter så hiskeligt fort just nu och vi måste göra allt vi kan.

Här är en liten saklig film om flygandets miljöpåverkan, se den för att informera dig.

https://www.tv4play.se/iframe/video/3961402?autoload=true

Jag säger inte att jag aldrig mer ska flyga. Men när jag gör det vill jag verkligen ha tänkt igenom det, sett att syftet med resan uppväger miljöpåverkan på nåt sätt.

Just nu är jag (fortfarande) på tågresan hem från Belgrad. Det är bara fint att se att det går, vi kan resa och semestra på andra sätt. Men så som vi fostrats; att hela världen är ett smörgåsbord för oss att ta del av, det funkar inte längre.

Hur tänker ni?

3 kommentarer

  1. Jag har medvetet inte flugit på flera år utan med en dåres envishet åkt tåg i Europa. Jo, det tar ett och ett halvt dygn till England och det är knepigt att hitta nattåg när de inte längre går från Köpenhamn vidare ut i Europa. Jag säger inte heller att jag aldrig mer ska flyga, men jag ska tänka mig för innan. Och att klimatkompensera flyget är som avlatsbrev ungefär. Rent trams, alltså!

  2. Håller verkligen med, jätteviktigt att reflektera över. Vi undviker flyget i möjligaste mån. För två år sen i sommar flög vi till England på bröllop och i år kanske det blir en flygresa till Holland på ett annat bröllop. Långa tågresor med små barn känns inte alls lockande så det vi valt och väljer mellan är att avstå vissa resor eller flyga. MEN med det sagt finns det ju många resor man kan göra utan att förstöra miljön så mycket. Förra året tog vi bilen till en kompis stuga i norska fjällen, i år blir det troligen svenska fjällen med tåg. För ett par år sedan reste vi till Gotland – en av de bästa semestrarna vi gjort. Det finns mycket att upptäcka som man inte behöver flyga till. Jag ser det inte som en rättighet att få resa vart jag vill i världen.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *