Sexlivet och skärmtiden

Du vet kanske redan att regelbundet sex har många goda hälsoeffekter. Att vi får bättre immunförsvar, hjärtat håller igång längre, minskar stress och ångest och såklart fördjupar det din relation till din partner. Det är alltså viktigt att ha sex regelbundet.

Något jag snappat upp på sistone, när jag läst och hört mig för, är att undersökningar visar att sexlusten minskat ganska mycket de senaste åren. Dessa undersökningar har jag ju inte själv gjort, även om det hade varit roligt, hehe.

En del sexologer här på internet (har helt tappat källorna, men googla lite ni om ni vill ha det säkert) menar att det nu görs forskning på det här med skärmtid. Det finns två aspekter i det. Den ena har funnits med länge, bara det att den på senare år blivit så sjukt mycket mer tillgänglig.
Det är porrsurfandet på skärmen. 77% män har porrsurfat och det gör de då ensamma, utan sin partner. Säga vad man vill om porr, min personliga åsikt är att jag inte gillar det alls, men enligt studier gör porrsurfandet något med även den andra parten. För partnern som inte porrsurfar känner sig alltså ofta undanskyffad, förbisedd och kan inte på något vis alls känna någon större lust att ha sex med den porrsurfande personen.
Tipset är att prata om det. Varför porrsurfar du? Kan vi göra något åt detta tillsammans? 
Jag är tyvärr inte så insatt i ämnet så därför lämnar jag det nu.

Sexlusten kan också lätt minska för att vi själva sitter med skärmen. Inte porrsurfande då, utan bara sitter och flippar, läser, instagrammar, chattar och så vidare. Det här kan göra att vi faktiskt inte hinner tänka på eller fantisera om vårt egna sexliv. De flesta människor behöver någon form av betänketid när det kommer till sex, och den försvinner om vi sitter med en skärm som ger information på information hela tiden. Kanske kan det hjälpa att lägga bort skärmen några timmar varje vecka för att enbart fundera på sexlivet? Det vore ju något. För oftast börjar det i tanken och sedan kan vad som helst hända (hehe).

Jag är själv oerhört positiv till skärm och internet, men det här kan bli ett stort problem. Det viktiga med all typ av skärm är att ha kontroll så att det faktiskt inte förstör, till exempel kärleksrelationer och sexliv.

Det bästa man kan göra, som vanligt, är att kommunicera. Hur vill vi ha det? Ska vi ha en bestämd kväll när skärmen är ifrånlagd och vi bara tänker och pratar om sex? Får det förekomma porrsurf i vårt hem? Varför, varför inte?

En sexolog berättade att hennes 80-åriga patienter kan ha mer sexlust än hennes unga 30-åringar. Jag menar inte att det var bättre förr, ABSOLUT inte, och inte hon heller. Utan att det är mer saker som cirkulerar i folks liv, hjärnor och skärmar nu för tiden, det är helt enkelt viktigt att lära sig hantera det och förhålla sig till det på ett bra sätt.

Lycka till nu då! (hihi)

4 kommentarer

  1. Toppenviktigt ämne! Håller med föregående kommentator – bra att ni lyfter detta då och då. Det finns så mycket att läsa om ämnet, fast inte skrivet ur ett kristet perspektiv. Eller finns det det? Tar gärna emot tips i så fall!

    1. Dagen har en sida som heter ”Fixa kärleken”, där kan det eventuellt ibland skrivas lite också 🙂 Om inte annat om kärlek!
      Tack för pepp också! 😀

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *