Föräldraforum

Här sitter ett gäng föräldrar från vår kyrka och posar lagom avslappnat!

Tidigare har jag berättat att vi startat något som vi kallar för Föräldraforum i vår kyrka. Det var några som undrade hur det gick till och sådär, så det tänkte jag dela med mig av idag.

Det hela började med en väldigt stark längtan från mitt håll, som jag vet bäst eftersom jag är jag (det kan ju varit fler som längtat menar jag), att få dela livet som förälder på ett icke-dömande sätt. Jag hade varit på ett seminarie där det pratades om, hur vi hjälper våra barn att behålla/få en tro. Jag var väldigt besviken efteråt då jag tyckte att personen som ledde det inte lät problemen komma fram, utan visade upp en perfekt familj på något vis. Det slog mig då att, även om jag gör att allt hon gjort, är det inte alls säkert att just mina barn vill följa med till kyrkan och få sin egna tro.

I alla fall. Jag bad mycket för det under våren, orkade verkligen inte starta upp något. Jag pratade lite med våra pastorer (mina vänner ju) om det, och då sa den ena att jag borde hitta några till i församlingen som vill prata såhär, så att jag inte drar i något helt själv. Jag frågade då fyra personer och alla sa ja! Det var en sån himla glädje för mig bara det. Det var längesen jag fick sådant gehör på en av mina starta-upp-idéer (jag har haft måååånga). Då kändes det också som att det blev bekräftat att det här är verkligen en bra grej!

Vi hade ett planeringsmöte vi fem, och pratade om vad vi vill kunna prata om. Ämnen som:
– Hur kan jag hjälpa mitt barn att tro på Jesus? (snodd rakt av liksom)
– Digitala världen
– Individualismen och dagens föräldraskap
– Vad händer om mitt barn slutar tro? (förebilder får prata)

Vi har nu betat av tre av dessa och haft tre väldigt givande träffar. Vi ses kl 10-12 en lördag. Hittills har det varit två gånger den här terminen och vi kommer ha en träff till precis innan sommarlovet börjar. Någon av oss fem köper och fixar fika och vi diskar tillsammans. Jag har lett två av gångerna och en gång kom mina föräldrar och pratade. När vi nu senast, se bilden, pratade om den digitala världen hade jag snappat upp massa bra grejer från Petra Krantz Lindgren. Vi satt i två grupper och diskuterade och sen kort i storgrupp. De andra gångerna har vi alla suttit tillsammans och pratat.

Det känns verkligen som en av de bästa grejerna jag engagerar mig i just nu. Något jag gärna ger av min tid till. Det ger både mig själv och min familj bra grejer att jag gör det liksom. Det är jätteskönt att ha det här forumet! Nu råkar det vara ett gäng som jag känner ganska bra och har känt länge, men ändå har vi aldrig suttit och pratat som gör på just de här träffarna.

Har ni andra liknande, givande grejer som ni gör och kan dela med er av? Det är alltid gött med nya idéer eller lite nytänkande till de redan existerande.

/Filippa

8 kommentarer

  1. Vi har precis startat upp en en-gång-i-månaden-grupp för unga par och småbarnsföräldrar. Det är så värdefullt! Att få och ge uppmuntran i föräldraskapet. Vi äter brunch och samtalar och nästa gång kör vi på kyrkfix och grill.

  2. Alltså det här skulle jag tycka va så bra om vi också hade i Immanuel. Kanske du vill komma och leda utifrån samma material ?? eller kan vi sno materialet så kan jag kanske hålla i träffarna här… var håller barnen hus under tiden?

    1. Vi har ”anlitat” några äldre barn som passar de mindre. Så de hänger i kyrkan under tiden, på nederplan men leker tillsammans med äldre kids.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *