Ofräscht gubbvälde och en blå manslem

På med knytblusen, det är uppmaningen till den som vill stötta och ställa sig bakom Sara Danius. Om jag hade en knytblus så skulle jag ta på den idag. Den här gamla ärorika institutionen som Svenska akademin ska representera verkar ju ha tappat det helt nu. Som en kvinna sa i ett TV-program: ”Nu sitter dom nakna i sandlådan.”

Dessa högutbildade och välformulerade personer som enligt sin käcka slogan ska representera ”snille och smak” har förlorat skärpa och klarsynthet. De agerar i affekt och avsätter en mycket kompetent kvinna: Sara Danius. En stark kvinna som stod för förnyelse och gav framtidstro för en inrättning i det svenska samhället som representerar litterär skärpa och intellekt såväl nationellt som internationellt.

Men tydligen var det alltför skrämmande med en stark kvinna som ledare. Vi har sett det förr, starka kvinnor får gå och bära hundhuvudet när det blir grus i maskineriet. Medan gubbarna sitter tryggt i båten.

Kungen är ytterst ansvarig för Svenska akademin (!), och nu är det alltså hans uppdrag att fila på stadgarna för att få ordning på den här krisen: Jag säger lycka till kungen och akademien. Det framstår i nuläget mest som ett ofräscht och sunkigt gubbvälde där luften tagit slut. Högst oklart om det finns en framtid med ett förtroende de arderton efter denna härdsmälta.

Som parantes och tillägg till orden ofräscht och gubbvälde menar en kulturjournalist på tidningen Expressen att ”Nu står konsten stark i Stockholm”. Detta handlar om en konstmässa som bland annat  består av en enorm, blå erigerad penis på en vägg i centrala stan. Är detta fortfarande symbolen för styrka och bra konst år 2018? Även detta måste ju betraktas som högst oklart.

Nej, nu tar vi helg på detta och hoppas på fräscha vårvindar som blåser rent hus. Öppna dörrarna och in med nytt syre!

 

4 kommentarer

  1. Ja det har verkligen blivit en konstig grej detta. Känns verkligen ofräscht att 2018 går två kvinnor när det handlade om män. Det känns så förlegat att man blir mållös!

  2. Ja, käre värld, jag har varit förbannad i flera timmar. Jag stöttar med röda läppar idag eftersom jag också saknar knytblus.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *