Vilka svenska akademier har du befunnit dig i?

På en av veckans lektioner på folkhögskolan där jag jobbar så går vi igenom ”veckans nyhet” och ”veckans virala”. Jag tycker det är viktigt att öva sig i att hålla sig uppdaterad med vad som händer i samhället. Och att tillgodogöra sig sitt flöde med kritisk blick men också med öppet hjärta, i samklang med att vara en efterföljare till Jesus liksom.

I dag har vi såklart pratat om Svenska akademien. Och samtalet blev spännande och vidgade vårt perspektiv när vi ställde frågan vilka svenska akadmier har du befunnit dig i? Med det menade vi platser där kulturen varit unken och ofräsch och spelreglerna inte helt rättfärdiga. Tyvärr är det inte sällan som kyrkan kan vara just en sån plats. Även om tillvägagångssättet på ytan ser demokratiskt och fint ut så kan där finnas osynliga strukturer som styr vad som är ok att säga eller tänka.

Och det behöver kanske inte alltid vara sådär grovt eller stort. Ibland kan en underliggande kultur av ”det går aldrig” eller ”dom där är så och så” – vara nog så svår att bryta.

Då kan det vara läge att knyta sin knytblus ett extra varv, viska kom helige ande och gå rakryggad i det man tror är rätt och sant.

Vi ska inte kuva oss under ofräscha strukturer eller negativa kulturer. Vi är ljus och hopp-bärare, eller hur?! Och ibland lyser vi i godan ro. Men ibland behöver vi strida och kämpa för ljuset också i våra sammanhang.

1 kommentar

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *