Bilderboksfavoriter

En rolig sak med att ha barn är alla barnböcker en får lära känna! Vad många dåliga det finns! Dåligt översatta från engelska och formulerade högt över huvudet på barnen. Men så finns det ju många bra också! Idag tipsar jag om mina favoritbarnförfattare till bilderböcker.

Kapitelböcker är en ny värld för mig. Har precis läst Bröderna Lejonhjärta för Sixten. Alltså wow, Astrid! Vilken kung hon är! Men det känns ännu som okänd mark för mig, det där med kapitelböcker. Jag tar gärna emot tips, det mesta vi läst hittills går ut på någon slags deckargåta (typ Lassemaja) och jag tycker det är lite grabbigt och dåligt, ingen vidare litterär kvalitet iallafall- om jag får gnälla.

Min absoluta favorit är däremot Pija Lindebaum. Jag älskar alla hennes barnböcker. Hon har hittat en ton som går rakt in i barnens värld. Även om det ofta är helt galet ur ett vuxenperspektiv så verkar det alltid gå rätt in till barnen. Ofta har berättelserna djup och tar upp svåra frågor utan att ge svar eller vara moraliserande. Min favorit är nog…

… När Åkes mamma glömde bort som på ett genialt sätt tar upp psykisk ohälsa och gör det begripligt för ett barn. Mamma förvandlades till en krokodil en dag, förstås och får gå till doktorn och få medicin men sen blir hon sig själv igen.

Jag uppskattar verkligen även Ulf Nilssons böcker. Berättelserna är varma och mustiga i språket och tar ofta upp svåra ämnen som rädsla, sjukdom och död. Älskade lilla gris är en favorit hemma hos oss och så otroligt fint berättad.

Även Barbro Lindgren är en av mina favoritförfattare. Hon skriver för ganska små barn men lyckas ändå rymma så mycket i varje enkel liten mening. Det är ofta lite rim och ofta en stor varm glimt i ögat.

Ja det var några tips på våra favoriter! Ta en sväng förbi biblioteket vet ja!

8 kommentarer

 1. Ska läsa mer pija då!
  Jag hittade en rolig på bibblan senast: Lisa väntar på bussen, av Sven Nordqvist. Den smygattackerar oss föräldrar på ett rart sätt…

 2. Älskar Pija! Men mina ungar börjar också bli lite stora för dem. Kan rekommendera Världen på vinden av Lotta Olsson. Åt det filosofiska hållet, och festlig! Om ett gäng avlagda leksaker som bor på en vind. Vinden är den enda värld de vet existerar, men någon av dem börjar fundera på om det inte finns nåt mer…

 3. Sparar gärna de här tipsen till lite senare. Tack!
  Vi läser mycket olika – lånar mycket på biblioteket – gärna med rim. Slår även ett slag för ljudböcker! Har hittills lånat både paddnington och whinnie the poo som går varma i bilen och de är SÅ mysiga och har ett härligt språk. Härliga att somna till också 😉

 4. Allt av Maria Nilson Thore! Både det som hon både skrivit och illustrerat men även det hon bara illustrerat. Helt fantastiska! ”Livet enligt Dunne”-serien av Lagercrantz är en toppenserie. Fislandet, Selma-sagor-böckerna, ”Veckan före barnbidrag”, ”Tilly som trodde att..” är också toppenböcker! Lyssna på podden Bladen brinner för mer tips om barnböcker. Så bra!

  1. Allt av Rose Lagercrantz är perfekt kapitelboksläsning. Roald Dahl har också skrivit många bra böcker för lite olika åldrar.

 5. Eddie-böckerna av Viveca Lärn Sundvall rekommenderas! Kapitelbok som både jag och sonen, 7 år älskar. Rikt språk. Svårigheter blandat med mycket humor och värme.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *