Sommarschemat

Vår förra sommar var i ärlighetens namn väldigt jobbig. Barnen bråkade SÅ mycket och intensiteten var super-hög. När augusti kom och semestern var slut så pustade vi ut… Så vill en ju inte ha det. Och samtidigt förstår vi att om man får barn så tätt som vi fått så kan man heller inte räkna med en soft räkmacka.

Så började vår semester förra måndagen och vi bara kände… åh nej! Samma oro och rörighet. Och vi var helt slut när kvällen kom. Vi kände att vi bara måste testa något. Och jag fick en idé. Struktur och rutiner. Även på sommaren. Eftersom de allra flesta barn älskar det. Struktur och rutiner.

Så sedan dagen efter har våra hemmadagar sett ut såhär. Exakt såhär. Förutom att aktiviteterna på eftermiddagarna alternerat mellan lek med kompis/gå till badplatsen/göra nåt med mamma/hjälpa till i trädgården. Varje barn har sin färg att följa.

Och så händer det otroliga! Lugnet lägger sig. Alla följer det som står och vår senaste vecka har varit toppenfin.

Yes, jag får utvärdera det här mer i augusti. Vad har ni för tips att dela med er av om hur man får sommaren att bli behaglig tillsammans med barnen?

10 kommentarer

  1. Men wow! Sjukt impad över er struktur alltså. Jag minns inte de somrarna så jag antar att det var fullt upp i skallen hehe. Nu för tiden är det annorlunda och softare ju, men de börjar ju bli riktkgt stora i det här huset!

  2. Ett av våra fyra barn skulle behöva exakt ett sådant schema… Kanske dags att genomföra snart. Problemet är bara att mamman i huset (jag) är så osugen på schema när semestern kommer…

  3. Jag är föräldraledig med 1-åring och 3-åring. Och jag skulle inte klara dagarna utan någon slags rutiner och struktur. Än så länge hänger mycket på lillans sovtider. Men mellan de två sovtillfällena, dvs timmarna mitt på dagen måste vi nästan iväg, ut från huset, för det blir så intensivt att vara inne/hemma, plus att jag blir stressad över att se allt jag inte hinner göra när båda är vakna. Med så små barn behöver det ju inte vara mycket som händer, idag cyklade vi och hämtade ett paket på posten, och köpte tuschpennor (och lite annat). Vips så hade två timmar gått, barnen älskar att åka cykel, jag fick röra på mig, och fick lite uträttat. Alla tre var vi nöjda och glada (nästan) hela tiden.

    1. Ja men precis, föräldraledighet är ju verkligen den här ”massan av tid” gånger hundra. Du ska veta att en glömmer bort det så fort det är slut. Och då kommer sommaren som en chock varje år. Det fina med de riktigt små barnen är att, som du skriver, de riktigt små sakerna kan vara nog så spännande aktiviteter. jag minns att vi ofta gick ut och tittade vid tågövergången som dagens händelse.

  4. Wow! Sjukt bra! Kan du inte berätta mer om hur det där med att barnen har varsin färg funkar??

    1. Det är helt enkelt så att de tittar på sin färg för att se vad de ska göra på eftermiddagen. En nyckel för att det ska funka är att de två största är med och planerar vad de ska göra kommande dag – så att de faktiskt vill göra det som kommer att hända. Annars hade det nog inte funkat.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *