Familjen Svahns nya rutiner

Min vän och kollega skrattade åt mig igår när jag vid lunchen berättade om familjens nya rutiner för hösten. Men du kommer ju vid varje terminsstart med nya rutiner!

Japp, det gör jag! Vi skrattar åt oss själva också, så det är lugnt. Men i början av varje termin försöker jag och Christian åtgärda det som fungerade sämst under föregående år genom att hitta en ultimat rutin. Vi har levt ihop i 11 år nu och lika många år har vi varit på jakt efter den perfekta städrutinen.

Vanligtvis testar vi något i några veckor och sedan rinner det ut i sanden. Men vi tycker inte att det är onödigt för det. Vi har ju höjt ribban i några veckor. Och när något fungerat riktigt bra – då behåller vi förstås den rutinen.

Utmaningen är ju alltid att inte gå ut för hårt, så att en inte orkar hålla i. Men samtidigt inte ha för låg ambitionsnivå heller så att förbättringen inte märks.

Höstens förbättring rör främst två områden. På det personliga planet handlar det om att få till en morgonandakt. Efter att barnen kommit har jag aldrig riktigt fått styr på detta. Och nu kände jag att det är dags. Hur svårt ska det få vara?

Rutinen ser ut såhär: Gå upp en kvart tidigare än i våras. Efter att jag och barnen ätit frukost tar jag med mig min andra kopp kaffe till en speciell fåtölj. Tid med Gud-fåtöljen. Där ignorerar jag alla som ropar på mig och läser ett kort stycke i Bibeln och tar några minuter i bön.

Det lilla ska jag försöka få till i höst.

Andra rutinen rör förstås städning. Och nu ska ni få höra – vi ska prova någonting helt nytt för oss! Jag har hittat inspirationen på pinterest (förstås) och skapat en egen variant av detta upplägg:

Alltså ett städområde varje dag i veckan, utom på söndagen. Fördelarna jag ser är att man benar ner huset till att inte bli så orimligt stort (vi bor stort!) utan att man fokuserar på en grej om dagen. Att man får in daglig städning som en del av vardagen. Vi tvättar ju varje dag så det känns inte helt orimligt.
Men är ni alltid hemma då? Jo men någon av oss är faktiskt nästan alltid hemma på kvällen. Vi får turas om helt enkelt.

Vi får se hur det går! Jag lovar att hålla er uppdaterade!

Vad har ni för nya rutiner?

10 kommentarer

 1. Heja er! Vi har nog ganska låga krav på städningen hos oss. Borde man alltså byta lakan varje vecka? ? Som om man inte tvättar nog som det är…
  Bädda gör vi inte hos oss. Är ändå inte i sovrummet på dagen och när man går och lägger sig gör det ju inget om det är obäddat…
  Härligt med morgonandakt. Jag ska nog försöka få till kvällsandakter i höst. Det är svårt men morgnar är värre…

  1. Vi har alltså gjort en egen variant av den bilden i inlägget. Så nej, vi kommer tex inte byta lakan varje vecka. Vi har väldigt låga krav på städningen egentligen. Men känt att vi vill höja oss lite eftersom vi inte mår riktigt bra av att ha det så grisigt omkring oss som vi haft det.

 2. Jag tycker precis som du, det är ju superbra och även viktigt att försöka sig på nya rutiner! Ibland blir det sämre, ibland bättre. Just era två känns ju som det bara kan bli bättre, så bra!
  Vi skapade ju en så bra rutin på maten som varit ett himla ok tidigare. Det ser jag fram emot att starta upp nästa vecka. Sen måste vi alltid invänta scheman innan vi kan se vad som behöver ändras och sådär. Men jag gillar det! Ska definitivt inspirias ordentligt av din andaktsrutin där. Det behöver jag!

 3. Nyfiken på hur den egna varianten ser ut!? Jag gillar idén men tycker också om när allt är rent samtidigt, typ till helgen. Minns när jag var barn (större än dina då) o pappa fördelade sysslorna för veckostädningen, typ ”du dammsuger uppe, du tar toan, du dammsuger nere”. Inte populärt då precis, men nu tycker jag det är rätt trevligt att städa (om man får tid). Lycka tillbedjan rutinerna! Alltid roligare om man styr upp saker lite!

  1. Vi hade också sådana städdagar som du beskriver och iefterhand är de fina minnen tycker jag. Det vill jag nog testa när barnen är lite större.

   Vår variant är ganska lik den på bilden fast lite förenklad. Vi byter inte lakan varje vecka eller våttorkar golv överallt hela tiden. Men indelningen av ett rum i taget kvarstår. Och lediga söndagar.

 4. Älskar såna här inlägg; hur folk styr upp sina liv inspirerar mig! Jag funderar också på det där med en stunds bön på morgonen, och den eviga frågan om när/hur barnet borde/kan somna på kvällarna.

 5. Roligt att läsa!
  Berätta gärna hur det går! 🙂

  Vi är också proffs på att sätta upp nya rutiner – framförallt såhär inför en ny termin! Tyvär också proffs på att bryta dem efter 5 – 6 dagar….

  Våra läggningar brukar dock funka bra. Eller alltså – det kan bli kaotiskt, men vi brukar i varjefall fortsätta försöka!
  4-åringen börjar vi lägga kl 18:30 och han ska vara ”färdiglagd” kl 19:00.
  7-åringen börjar vi lägga kl 19:00 och vi lämnar honom kl 19:30.
  8-åringen lägger vi mellan kl 19.30-20:00.
  På så sätt får alla 30 minuters ensamtid och en vuxen klarar av läggningarna själv om den andra är borta. Brukar funka så vi fortsätter så.

  Skärmtid har ballar ut i sommar och vi har strukturerat om reglerna inför hösten. Söndagar är ”skärmdag”, då de får kolla/spela så mkt de vill (avbrott för kyrka å mat etc). Och så ytterligare en valfri timme en annan dag.
  Får se om vi kan hålla detta!

  För oss har dock det svåraste alltid varit att få till lugna måltider!!! Vanligtvis är det stress, skrik och runtstudsande från åtminstone två personer. Verkligen galet ibland!!!
  Men från och med IGÅR ska vi lägga till en växel och förändra middagsstämningen!!!
  Innan vi börjar äta går vi ett varv runt och alla får dela ngt roligt/bra från dagen. De som vill får också dela ngt tråkigt/jobbigt. Sedan läser vi ngt kort från Bibeln (bara ngn vers) och sedan ber vi f det vi pratat om.
  Sedan äter vi.
  ALLA måste sitta kvar minst tio minuter. Helst PÅ stolen! Och är det svensk mat så ska man inte äta med händerna…
  Efter tio minuter får man gå ifrån om alla barn är färdiga.
  I två dagar har detta funkat utmärkt! Blivit bra samtal (och inte bara stoj och tjim) och lugnare.
  Vi VILL verkligen att det håller i sig!!
  Får se hur det går….

  Egen tid m Gud vill jag också få bättre rutin på!! Tack f inspo!!
  Att tänka att jag ska smyga upp innan barnen vaknar går inte… de lyckas ALLTD vakna först eller samtidigt som mig oavsett när jag sätter klockan…
  Kanske borde testa din grej!! Eller en helt annan tid. Nu blir det mer ”när det blir” och därför ibland inte alls…

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *