Öva sig i en generös livsstil

Jag tillhör dem som avskyr postkodlotteriet. Usch och fy. Men vaddå?! De ger ju massa till välgörenhet, ägna dig åt att avsky värre saker istället. Jo det är sant, men det jag avskyr är detta: att man arbetar in ett tankemönster där man ger till välgörenhet för att kunna vinna på det själv. Ja, det är något i mig som vrider sig av det där. Ge för att ge. Punkt. Inte för att kunna vinna pengar till en själv.

På samma tema; jag är SÅ glad över samhällsutvecklingen att vi börjat återanvända många fler saker. Second hand, tradera, loppis, blocket och alla otaliga facebookgrupper hjälper till att förmedla ägare av prylar på ett smidigt sätt.

Men. Dagens lilla tanke från mig. Bara för att man kan sälja sina saker så måste man inte just sälja sina saker. Man kan ge också. Gamla cyklar, barnkläder och soffor. Det går att välsigna människor med dem utan att behöva vinna på det själv.

Vi får alla öva oss i att ha en generös livsstil. Ett sätt att öva sig i att leva generöst är att faktiskt ge bort saker, bara sådär. Ge, utan att få något tillbaka.

Måndagstipset från mig. Ge.

 

5 kommentarer

  1. Påminner mig om när en mycket pratsam konfirmand jag en gång hade försökte kränga bingolotter till mig på ortens butik. Hans argument att pengarna gick till bra saker bet inte utan jag förklarade tålmodigt att jag gav utan lotter. Till sist började hans argument sina och han utbrast: men pengarna då, då vill väl i alla fall åt pengarna! När jag då svarade att jag inte var intresserad av eventuella vinstchanser så blev han helt tyst för första och enda gången under det läsåret…

  2. Bra! Det går verkligen att öva sig i, generositet. I perioder i livet när jag antingen haft lite, eller som nu när vi försöker spara till insats som ska betalas nästa år, då kan det verkligen ta emot att ge. Men så viktigt ändå.

  3. Ja ja ja! I lördags predikade Magnus Persson från United i Malmö här i Piteå och sa (bland annat) exakt det: Ge för att ge. Älska för att älska. Att ge utan baktanke hör till evangeliet.

    Så tack för ännu en påminnelse och spark i baken!

  4. Ge är kul. Jag brukar lägga ut saker på den lokala anslagstavlan, alltid gratis mot avhämtning. Förutom att det är kul att glädja andra blir en också av med sakerna ruggigt snabbt. Extra kul är det att lägga ut saker jag vet att jag kan få en del pengar för. Min förhoppning – egentligen – är att de som har det lite sämre är de som får grejerna, men vet ju samtidigt att det tyvärr inte är de.
    Giving people är också härligt. Svenskar gillar att ge; vi behöver ofta bara lite hjälp med formerna.
    Jag ger gärna hundralappar till tiggare också. Jag brukar säga till barnen (som ser det som helt självklart att ge, något har jag gjort rätt uppenbarligen) att vi tar hand om tiggarna utanför våra affärer så får de i innerstan ta hand om sina. Vi hjälps åt liksom. Det är fint.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *