Alltid dessa nya rutiner som om livet är helt nytt

Jag vet ju inte hur det är på andra jobb, men i skolvärlden är det aldrig detsamma att komma tillbaka efter sommarlovet. Vi vet inte ens vilka våra ramtider (början- och sluttider) är och får som i vårt fall vänta tills två veckor gått. Det låter kanske lite, men för mig är det rätt så jobbigt. Jag behöver veta saker, ha koll och jag mår bra av att följa scheman. Kanske därför läraryrket resten av året passar mig?

Men det är inte bara ett helt nytt liv för oss, Emanuel och mig. Han jobbar ju också i skolan så dessa första veckor blir lite enerverande när man inte har koll.
Båda våra barn börjar också nytt. Även om vår äldsta gått på skolan i två år är det ändå nya grejer. Det kan vara nya lärare (inte i vårt fall, men kanske för någon annan där ute), nya dagar för gympan, plötsligt ska de simma (okej, det vet vi, men alla vet inte sånt), ny sluttid för dagen, nya fritidslärare och ny (fantastisk!!!!) musiklärare. Elma börjar f-klass och för henne är allt nytt, förutom att några kompisar följer med över staketet (förskolan ligger, ja, bakom staketet). Där ÄR det ju helt nytt och det är man väl medveten om.

Det jag inte vet, om alla ni som också är skolföräldrar vet, är att våra barn, och mina elever, kan må rätt dåligt av skolstart. Det kan vara tårar och ilska hemma, och kanske känner de sig rädda, kan inte somna om kvällarna, vill inte äta eller försvinner iväg på sitt rum och det går inte att få kontakt. Mina elever är ofta av en annan karaktär och lever ut allt sånt här i skolan, eftersom skolan är deras trygghet.

Det är så viktigt att komma ihåg allt sånt här tror jag. Jag menar, för min egen del men också för mina barns. Det ÄR kaos i barnens huvuden nu. Det ÄR jobbigt, för allt är helt nytt! Och har inget av ovan förändrats för barnen så är barnen ändå förändrade. Det har liksom gått nio veckor utan att de varit i skolan! Jag kanske bara vill påminna mig själv egentligen, kanske någon av er också kan slappna av i det. Låt dom vara. Lyssna på dom. Krama dom extra och gör lite extra roliga saker, om de känner sig nere. Det får liksom vara okej. Köp nya inneskor även om det går emot dina principer att alltid handla second hand (ja okej, det var mig jag pratade med där). Fika gott och mysläs böcker på kvällarna. Sånt där som barn kan behöva såhär i skolstarttider.

/Filippa

7 kommentarer

 1. För mig är jobbet i princip samma året runt. Men vardagen är helt annorlunda. Inga aktiviteter på sommaren men på läsåret fylls kvällarna upp av allt möjligt. Jag vet vad som gäller men att hitta tillbaka till rutinerna med att vissa dagar behöva gå tidigt från jobbet, ibland äta innan aktiviteten, ibland efter, fortfarande hinna med träning osv. gör det ganska rörigt nu ett par veckor. Sen landar rutinerna och rullar på fram till juni.

 2. Är också lärare och har en egen dotter som börjat F-klass.
  Det jag & min man försöker göra är att verkligen låta henne landa i allt detta nya. Vi försöker vara hemma så mycket vi kan när hon kommer hem från skola/fritids. Det är många nya intryck som ska sorteras, så för vår dotter är lugnet hemma ett måste nu i början. Förra året gick hon på gymnastik en kväll i veckan, det har vi tagit bort nu. En sak i taget, gympan kan hon börja med i vår igen:)
  Så tänker vi. (Sen har vi en mycket hemkär dotter?).

  1. Ja, precis så tror jag också är viktigt att tänka. Låta allt ta tid, känna in osv. Härligt med en hemkär dotter ju! 😀

 3. Så sant och så bra att du sätter ord på det! Påminner om att vi som föräldrar får ha lite extra tålamod under en period! Kanske till o med planera in lite extra mystid.
  Våra killar älskar skolan och det går galant där, även f lillen som är helt ny i både skolvärden och med engelskan och med grupptillvaron. Han älskar det (!), men åååå så trött han blir efter skolan! Och trött = ytterst retsam, massor av spring (och hopp och kullerbyttor) i benen. Och gråt. Och gapskratt. Och vill ligga nära, nära, nära på natten! Puh!! ?

  Lycka till med din skolstart! Mycket på en ggr!

  1. Ja, alla dessa känslor va?!? Haha, håller helt med! Tårar sprutar och skratten flödar. Det är härligt även om man kan bli lite smått förvirrad också!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *