Den magnifika kvinnokroppen, del II

Vi är ju hjärntvättade till att tro att vi inte duger.

SVT:s nya serie om”Kroppshets” med Mia Skäringer lanserades idag på SVTplay. En naken serie, i ordets sanna bemärkelse. Äkta naken. Det är äkta kroppar och äkta människor som berättar. Dom sörjer den osunda kroppshetsen och är beredda att ta fajten för en ny tid; en tid där vanliga kroppar får finnas! Det är inte hopplöst, det finns faktiskt saker vi kan göra. Här är några exempel:

  • I norska Trondheim har kommunen förbjudit retuscherade kroppar på billboards och plakat i stan. Ja, vi elsker dette landet!!
  • I Londons tunnelbana är ”kroppshetsande” reklam förbjuden sedan två år tillbaka. (Vem vill se nakna, halvt utsvultna kroppar, medan en sippar på sin morgonlatte anyway???!!!)
  • Modebranschen är en seg och envis som en gammelgädda men undersökningar visar att de klädföretag som använder bilder av människor i olika former och färger säljer bättre! Hörde det nu, ni det alla sega modeorakel på alla stora modehus???
Oretuscherad bikinibild från amerikanska klädkedjan Target

När jag hängde med mina gymnasiekompisar i helgen kom vi fram till att vi alla tre hade haft komplex för våra bröst under tonåren. Någon ansåg sig ha för små, någon för stora och någon konstiga vårtgårdar. Vad vi håller på! Nu när vi alla passerat de trettio med den äran, klämt ur varsin unge och gett den mat så hade vi alla försonats med våra bröst. Ska en behöva få barn och fylla trettio för att tycka att en duger? Jag har haft komplex för att jag har håriga armar, haft dålig hy, tjocka lår, för stor rumpa, för stora bröst, akne på ryggen, för bred näsa etcetera… Orka!

Och en lite skämsig grej från nyligen är att jag medvetet valde bort en bikinibild från i somras för att jag hade en valk på ryggen. Jag tyckte liksom inte det var en tillräckligt snygg bild på mig! Men det är ju för i allsindar så jag ser ut!!! Jag är inte van att se mig själv i bikini på bild utan endast retuscherade modeller i nittonårsåldern. Jag kan ju liksom inte jämföra mig med dem! Så här kommer den, min bikinikropp:

 

Jo, jag är faktiskt (egentligen) nöjd med mig själv. Min kropp är en fantastisk skapelse som tar mig fram, för mig dit jag behöver ta mig och klarar så galet mycket mer än jag tror.

Jag säger som Mia Skäringer:

Nu har jag inte längre lust eller ork att lägga en enda fucking, jävla liten timma till på tankar om kropp, mat eller träning. (…) Negativa tankar om mig själv.

Alltså pissat på det materialet jag blev tilldelad att leva mitt liv med här på jorden. (…) Är det rimligt att lägga såhär stor del av livet på den här skiten. NEJ, det är det inte. Det är inte rimligt.

 

4 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *