Cykeln

Jag är inne i en fas där jag reflekterar mycket över min menscykel. Jag funderar över hur stor roll hormonerna faktiskt har när det gäller mitt mående och dagsform.

Jag har börjat skriva cykel-loggbok. En liten anteckning varje dag om vilken dag i menscykeln jag är i och hur jag mår. Resultatet är slående. Såhär kan man sammanfatta mina veckor utifrån menscykeln.

Vecka 1 – Mens. Ont, mycket smärta i tre fyra dagar. Trött, håglös och mer tystlåten än jag brukar vara. I slutet av veckan börjar energin komma tillbaka.

Vecka 2 – Pigg. Glad. Energisk.

Vecka 3 – Pigg. Glad. Energisk

Vecka 4 – Trött. Känslig. Saker känns övermäktiga, små saker blir väldigt stora. Jag blir ledsen och arg omvartannat.

Och såhär går det runt. Och jag blir lite ledsen när jag ser det såhär svart på vitt – halva mitt liv ägnas ju åt att må dåligt pga mensen. Inte ok.

Tyvärr har jag inte möjligheten att ta p-piller eller annat som ev skulle kunna hjälpa mig. Att tillsätta hormoner är no-no för mig eftersom min sjukdom jag dras med handlar just om hormoner som flippar och det är fantastiskt att läkarna hittat rätt medicinering bara för att hålla de hormonerna i schack. Jag vågar inte jinxa med det.

Men det jag testar just nu är att äta och träna i förhållande till min menscykel. Jag har läst på lite och det verkar som att detta kan hjälpa. Veckan före mens är jag alltid som mest sugen på sött och gott och sådant som faktiskt får blocksockret att svaja. Tanken är att vara extra noga med att avhålla sig från sådant vecka 4. För att dämpa svängarna något. Och träna mjukare och softare före och under mens och hårdare mellanveckorna.

Jag testar, utvärderar, återkommer. Ge mig jättegärna alla era tips. Hur mycket förhåller ni er till menscykeln i ert liv?

1 kommentar

  1. Låter klokt och en redig utmaning! Spännande att följa? Är så sjukt opepp på att träna när jag har mens och är som tröttast men nu när kommit igång ordentligt med träningen försöker jag iaf springa en gång under mensveckan. Men det är verkligen så att jag får tvinga mig ut! ?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *