Den oupplysta och arga mamman

När min bror och jag var små då visste vi att när mamma var extra ”rirriterad” så skulle hon snart ha mens. Sen dess har jag vetat: Ilska och pms hör ihop, det var lika självklart som att korv med bröd, Pettson och Findus samt popcorn och fredagsmys var oskiljaktiga par.

Den arga kvinnan känner vi ju alla till som en slags sinnebild för PMS, här är vi alla upplysta. Men att det finns en uppsjö av andra härliga symtom som kan uppträda veckan innan mens här saknas kunskap, i alla fall gjorde det i min kunskapsbank. PMS har flera symtom som jag aldrig hade hört talas om förrän jag hade passerat 30 och klämt ut två ungar. Är det rimligt? Vi lever väl ändå i ett hyfsat upplyst och jämlikt samhälle? Eller?

Mina känslor vid PMS är inte så mycket ilska och aggression utan mer depressiva och ångestladdade känslor. Allmänt låg och lättrörd. Ser allting lite i grått eller svart. Men att dessa känslor hade med hormoner att göra förstod jag inte förrän jag ramlade över Karin Adelskölds blogg Livet med pms. Jag hade läst en artikel om Karin och hennes kamp mot PMS.en och via den hittat hennes blogg och där stod det svart på vitt att ångest är ett av symtomen som kan drabba en veckan innan mens. Jag var inte galen eller bipolär bara lite premenstruell…

En nära vän till mig började i 30-årsåldern att månatligen drabbas av magsjukesymtom. Och om en får det vill en ju liksom inte träffa andra människor av medmänskliga skäl därför stannade hon hemma från jobb och aktiviteter. Men efter en tid insåg hon att detta var ju alltid veckan innan mens, la ihop 1 + 1 och kom fram till: Tada PMS! Denna kunskap är inte heller något som är allmängods så att säga men om det funnits mer info kanske min vän kunnat spara in lite pengar och lidande genom att inte sjukskriva sig så ofta pga. rädsla för magsjuka som visade sig vara helt ”ofarlig” PMS.

Från livetmedpms.se

Som kvinna ska en liksom googla sig fram till kunskap som kan vara rätt bra att ha med sig för att ha lite förståelse för sin egen kropp. Icke okej. Jag vet inte hur er ”Sex och samlevnadsundervisning” i skolan såg ut men jag fick minsann inte höra ett enda ord om PMS! INTE-ETT-ORD! Några väl valda ord skulle väl kanske ändå vara på sin plats då typ halva befolkningen påverkas av detta och den andra halvan i någon mån liksom arbetar eller lever med kvinnor. Vore ju fint om kvinnokroppen och hormonerna kunde få lite mer space i skolan. Det jag minns om mens från skolans undervisning är typ: ”Som tjej får du mens, då kan du få barn, om du inte vill få barn ska du använda kondom.” Häpp! Japp, där har vi ju täckt in allt som har med sex och samlevnad att göra, eller?

Skolan och kära lärare hoppas det är bättre idag än när jag i skolan på 1900-talet. Om inte, här är en lista på lite olika grejer som kan vara bra att nämna angående PMS och PMDS (vilken är den allvarligare formen av pms):

 1. Berätta att PMS och PMDS existerar, både tjejer och killar behöver veta det!
 2. Här är några symtom ni kan ta upp (källa 1177.se):
 • Du känner dig irriterad och lättretad.
 • Du känner dig orolig och ångestfylld.
 • Du får snabba humörsvängningar.
 • Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.
 • Du känner dig trött och får mindre energi.
 • Du får svårare att sova.
 • Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.
 • Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma.
 • Du får huvudvärk.
 • Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.

! För att få diagnosen PMDS ska minst fem av nämnda symtom stämma.

3. Berätta att det finns hjälp att få! Om din PMS påverkar din vardag så mycket att det blir ett lidande; Sök hjälp. Om personen ifråga är under 26 år, kontakta ungdomsmottagningen.

Och för oss som passerat 26-årsstrecket så är det istället vårdcentralen som du ska vända dig till.

I detta så kallade upplysta och jämlika land så finns det uppenbarligen en hel del att jobba på. Om mens och PMS blir lika självklart att prata om som väder och vind vid fikaborden och på rasterna så kanske vi sparar in några års lidande. För om en inte ens vet vad det är som händer i ens kropp kan en ju inte heller söka hjälp. Vi börjar där då vänner! PMS och mens som naturliga inslag i era vardagssamtal.

Om ni har några goa menssnack eller hormonprat skriv gärna om det här i vårt kommentarsfält. Eller om ni vill lägga till PMS-symtom eller viktiga grejer som jag inte tagit upp.

 

 

6 kommentarer

 1. Bra att du uppmärksammar detta! Även om jag själv inte är särskilt drabbad vet jag många som påverkas mycket av var man är i menscykeln. Kunskap hjälper en god bit på vägen!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *