Inte ”bara” PMS. Inte ”bara” mens.

Precis som Jennie skrev igår, finns det något mer outforskat ämne som kvinnogrejerna? Pms, mens, förlossningsproblem, endometrios… Det är som att vi är något slags skämt, vi kvinnor som dras med detta.

Själv har jag alltid haft en ganska normal menscykel, inte hemska smärtor utan mer ”låt mig få vila ifred en dag”-smärta och den är väl överkomlig (tills jag blev mamma, men det tar vi i ett annat inlägg). Jag har vänner som kräkts av mensvärken, och inget hjälper liksom.

Det är väl inte för inte jag brusar upp och vill att mens-världen ska bli bättre, sundare och snällare, jag har för bövelen fött ut två flickor. Två personer till i familjen som kanske kommer lida extremt, eller bara lite, men aldrig någonsin ska vi underskatta mensen och pms:en i detta hem.

När jag och Emanuel blev ihop (som ni kan lyssna på HUR i senaste podden hehe), tyckte han att mens var det läskigaste ämnet att prata om, i heeeeeela världen. Denna pryda unga man! Men efter att ha börjat leva med mig, som inte pallar vara fin i kanten när det kom till ämnet, har han lärt sig mycket. Och för ett tag sen sa jag det till honom, ”du kommer bli en bra mens-pappa”. För det kommer han! Han kommer springa och köpa bindor och tamponger och choklad!!! Aldrig glömma chokladen! Han kommer värma vetekuddar och låta tjejerna vara. För det har han lärt sig och skulle aldrig nedvärdera ämnet, aldrig någonsin.

Och det är viktigast tycker jag. Att mens är inte ”bara” mens. Det är ett himla SKIT. Och pms är inte ”bara” pms. Det kan vara HEMSKT och det måste alla ha förståelse för. Och aldrig trycka ner det som att; ”äh, det är ju bara lite mens, helt naturligt.”

Ja det må ju vara naturligt, men huvudvärk och kräksjuka är väl också naturligt? Det är ingen som säger att du ska rycka upp dig då?

/Filippa

5 kommentarer

  1. Åh så bra och viktiga ämnen ni tar upp. Jag måste bara slå ett slag för menskoppen. Det är en helt fantastisk produkt och måste märken har även mindre storlekar som kan funka bra innan man fått barn/när man är ung osv. Jag kommer att introducera detta snabbt till våra barn. Aldrig mer några slemhinnor som blir trorra och irriterade efter en tampong! Och det är billigt, miljövänligt och shyst för kroppen!

    1. Jag håller med Eva! Vill också uppmuntra till menskopp! Och alla som argumenterar för att det är bökigt med en menskopp vill jag mota i grind: precis lika bökigt som att i början lära sig hur länge binda och tampong kan sitta, att lära sig sätta en tampong (jag lärde mig aldrig!). Koppen har gjort det så himla smidigt för mig! Träna, simma, duscha bland andra… Mer menskopp åt folket!

      Gillar också att ni tar upp ”kvinno-ämnena” så självklart! Att det inte är nåt pinsamt och skämmigt utan just något som aktivt berör halva befolkningen och den andra halvan känner någon som aktivt berörs 😉

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *