Endometrios – en outforskad kvinnosjukdom som pajar

Det var efter jag fått Elysia som min mensvärk tog fart. Innan dess led jag ”bara” av dessa fruktansvärda hormondippar som gjorde mig halvt deprimerad minst en vecka i månaden.
Men när Elysia kommit till världen och min mens kom tillbaka var det annorlunda. Jag hade extrem värk både vid ägglossning och mens. Äntligen förstod jag systemet dock, jag hade ju ingen koll alls innan på hur det här med mens och cykel fungerade. För precis som alltid, är ämnet tabu och jag brydde mig inte om att leta information.

Ett år och några månader efter Elysia fötts blev jag gravid med Elma och när Elma fötts eskalerade det verkligen. Jag trodde helt ärligt att det var något med den extrema trötthet jag hade då. Att jag kanske fick ondare för att jag var så trött liksom.

En kompis till mig som led mycket av depp-dipparna tipsade mig om p-pillret Qlaira. Jag ringde gyn och bokade tid, berättade om mina besvär och proppsade själv på att jag behövde det här p-pillret. Han sa då att det var väldigt ovanligt än så länge, men att ja, jag hade rätt i att det skulle lindra dipparna.

Januari 2013 började jag med p-pillrena och dipparna blev bättre, absolut inte bra, men bättre. Ägglossningsmärtorna lindrades även om jag kunde känna av när det var dags osv.

Det var januari 2015 som jag minns att jag satt i min bror och svägerskas kök och återigen klagade. Jag hade under senaste året haft så extremt mycket problem med magen, IBS-förklarats av en läkare och skulle äta annorlunda. Inget hjälpte. Min svägerskas mamma som är barnmorska var där och sa då – Du har inte endometrios då?

Jag försökte få tid hos gyn men de menade att det var onödigt då jag precis varit där på cellprov och rutinkoll, ”vi skulle märkt om det var något annorlunda”. Men det är ju just det, det märks inte alls alltid på en rutinkoll. Gynekologen kan behöva leta!

Det tog mig tre år innan jag tog mod till mig och bokade en tid hos en privat gyn långt ut på landet här i Skåne. Landstingets gyn ville inte undersöka mig i onödan som de påstod.
Jag var glad när det var två månaders väntetid för jag avskyr verkligen att gå till gyn.

Den undersökning denna kvinna gjorde på mig vill jag nästan klassa som ”misshandel av underliv”. Det gjorde så fruktansvärt ont och jag fick äta värktabletter en hel vecka efter. Men, hon upptäckte dem, chokladcystorna och konstaterade att jag har endometrios. Vad göra då, undrade jag.
Inte mycket, konstaterade hon, utifrån det jag redan gör. Motionera, vila, äta ihop p-pillrena och blir det inte bättre kan man diskutera en operation.

Klippet nedan ger en utförlig förklaring av vad endometrios är för något och vilka symptom man kan ha. Kolla vetja! Det är dessutom ärftligt, så misstänker du det och har döttrar hemma kan det vara bara att veta redan nu.

Och visst är det ett himla skit med de här sjukdomarna? Verkligen. Jag har varit hemma från jobbet pga smärtan ett flertal gånger, och då behövs oftast bara en dag, och det känns ju så himla dumt! Men värktabletterna hjälper inte då. Och jag kan aldrig räkna ut eller förebygga, det bara kommer.
Men det som stör mig mest är nog att det är så lite uppmärksammat och lite forskning på det. Det är skitjobbigt verkligen, och ändå finns ingen tydlig medicin mot det. Hur sjukt är inte det?

Stor eloge till er som arbetar med detta och får det att sakta men säkert gå framåt!

/Filippa

6 kommentarer

  1. Tack för din berättelse. Kan säkert vara till tröst och uppmuntran för många. Värt att fortsätta söka vård alltså, att inte ge sig. Jag ska nog boka en tid hos gyn jag med.

  2. Jag har också endometrios. Förmodligen därför vi har haft svårt att bli med barn. En på ena äggstocken och två på den andra. Hormonbehandlade dem under nästan ett år så de krympte, men sen växte de igen. Tänker att när man blir äldre opererar man väl bort hela alltet så slipper man eländet!

  3. Jag har också endometrios & har vid två tillfällen råkat ut för att äggstockarna snurrar pga detta. Den smärtan går inte att beskriva! En förlossning är inget i jämförelse!! Så jag hoppar aldrig studsmatta, då detta kan få äggstockarna ”på svaj”?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *